Transformator od Menueta

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Transformator od Menueta

Post autor: PZL P-11c »

Witam wszystkich , przyciągnąłem dzisiaj odbiornik radiowy z adapterem Menuet.Radio z przeznaczeniem na rozbiórkę,stan nie był zadawalający,choć przez chwilę udało się zagrać .Przeznaczenie ,wykonanie wzmacniacza stereo na 2xEF22+2xEBL21,zasilenie z AZ1.Niestety transformator sieciowy z dzielonym uzwojeniem po chwili działania padł.Bardzo się grzeje nawet bez obciążenia,po chwili słychać skwierczenie.Pomierzyłem napięcia bez obciążenia i wyszło mi tak :napięcia zmienne 4,4V ; 6,4V;na dzielonym uzwojeniu powinno być chyba symetrycznie?, 183V i 291V jest obecnie.Co myślicie o tym transformatorze?.Podejrzewam ,że nie uda mi się go zastosować.Mam inny transformator od odbiornika lampowego TS40/5/6076 niestety nie posiada dzielonego uzwojenia ,dlatego nici z zastosowania AZ1, a tak mi się podoba ta lampka.Czy ten transformator zasili taki wzmacniacz w klasie A na tych lampkach? Wreszcie mam pytanie dotyczące samych lamp,wiem że to nie ten dział ale może ktoś odpowie,jak nazywają się cokoły w których lampy tego typu siedzą?,brakuje mi jednego i nie wiem jak szukać.Pozdrawiam Darek.
traxman

Re: Transformator od Menueta

Post autor: traxman »

EBL/EF to loctal8p, AZ1 to cokół bocznostykowy. AZ1 można wykorzystać w prostowniku hybrydowym mostkowym AZ1 + 2x1N4007, wtedy jedno uzwojenie transformatora wystarczy, trzeba tylko sprawdzić spadki napięcia na AZ1 przy pobieranym prądzie znamionowym.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

AZ1 to chyba jest za słaba do 2xEBL21.
traxman

100mA da radę, więc 2xEBL tak do 2-2.5W pociągnie.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: PZL P-11c »

Dzieki za odpowiedź,lampa AZ1 prostuje prąd 100mA,lampy pobiorą więcej?, nie znam prądów jaki pobierają,lampka duodioda spodobała mi się dlatego chciałem ją zastosować.Co sądzicie o objawach transformatora od Menueta?. Pozdrawiam Darek.Chcę zastosować transformatory głośnikowe od Menueta i Barkaroli.Lampki które tam pracowały to właśnie EBL21.
traxman

Podłącz transformator przez amperomierz, pewnie ma zwarte zwoje dlatego mocno brzęczy.
ODPOWIEDZ