Odbiornik EKV i wszystko na ten temat

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Odbiornik EKV i wszystko na ten temat

Post autor: Marcin K. »

Witam.
Nie wiedziałem do jakiego działu dać ten temat więc daję tutaj.
Dostałem od wprawionego krótkofalowca odbiornik morski EKV-02, mam do niego dokumentację w języku angielskim i trochę niemieckim (choć niemiecki jest RFT) ale jestem chłonny wiedzy nt. tegoż odbiornika bo to niezła krowa jest i nie ogarniam go jak na początek :) Sprzęt profesjonalny, odbiera (ma odbierać) SSB 1,6-30MHz oraz ma konwerter fal długich 14-535kHz. Odbiornik niby jest sprany ale nóżki niektórych tranzystorów skorodowały od pracy na morzu i trzeba wszystko dokładnie obejrzeć i ewentualnie powymieniać.
Jeśli ktoś może się wypowiedzieć na jego temat, co to jest, jaki jest w obsłudze, jak go się w ogóle obsługuje (nie chcę nic uszkodzić) to chętnie poczytam :)
Znalazłem jeno w obcych języku którego uczyć mi się nie chciało :roll:
http://www.qsl.net/dk3wi/EKV.html
http://www.mydarc.de/dl6lim/ekv13_e.html
Odbiornik widać w drugim linku, tylko mój nie ma obudowy i ten nadstawki (nie wiem co to jest) na górze.
Pozdrawiam, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Re: Odbiornik EKV i wszystko na ten temat

Post autor: darczar »

Witaj.
Czego dokładnie chciałbyś się dowiedzieć? Obsługa tego odbiornika jest raczej prosta i sprowadza się do wyboru częstotliwości, rodzaju modulacji, szerokości wstęgi oraz nastrojenia preselektora. I to chyba wszystko. Niestety odbiornik ten ma pewne niedogodności funkcjonalne polegające na braku filtra LSB oraz płynnego BFO do CW. Co do odpadających tranzystorów, to typowe w tym sprzęcie. Po prostu ich stalowe "ńóżki" ulegały korozji i zostawały z nich jedynie "rurki' z cienkiej warstwy złota. Byle wstrząs powodował ich pękanie i odpadanie. Napisz jakie masz z tym radiem problemy, to coś poradzimy. Być może mam gdzieś instrukcję po polsku.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Witaj. Odbiornika jeszcze nie uruchomiłem, wczoraj wieczorem dopiero przyjrzałem mu się trochę, trzeba kable z tyłu odbiornika odpowiednio podłączyć (widocznie robił za p.cz. innego odbiornika bądź coś innego). Jak to zrobię to włączę go do prądu i spróbuję cokolwiek odebrać. Jeśli masz instrukcję po "naszemu" to jestem chętny, czasu mam sporo, i tak muszę całe radio przejrzeć.
Pracowałeś na tym odbiorniki? Jak z czułością itd? W sumie chyba pytanie tendencyjne, w końcu to odbiornik morski :lol:
Pozdrawiam,Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: elektro_nowy »

darczar pisze:Niestety odbiornik ten ma pewne niedogodności funkcjonalne polegające na braku filtra LSB oraz płynnego BFO do CW.
Jako osoba nie mająca nic wspólnego z krótkofalarstwem zapytam z ciekawości: do czego potrzebna jest płynna regulacja generatora BFO przy CW?
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Dla laika opisana funkcja pozwala na przyjemniejszy dla ucha odsłuch telegrafii.
Pozwala też trochę uciec od zakłóceń przez odstrojenie od sygnału zakłucającego i korektę "ta tii tat" przez BFO.
Przestrajane BFO bywa też użyteczne przy odbiorze SSB.
Mietek
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: elektro_nowy »

W przypadku telegrafii przyjemniejszy odsłuch polega, rozumiem, na doborze wysokości tonu np. 1500 Hz albo 800 Hz.
Czy przestrajane BFO przy odbiorze SSB daje jeszcze jakieś korzyści oprócz odstrojenia od zakłóceń?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Miałbym prośbę do właściciela takiegoż odbiornika o zdjęcie z tyłu mianowicie połączenia kablowe między poszczególnymi blokami (ekranowane kable wkręcane w bloki). U mnie jest chyba trochę pokopane i radio narazie milczy (słychać tylko stuk w głośniku przy włączeniu). Następną czynnością będzie oglądnięcie każdego tranzystora :roll:
Aha, i pytanie laika: co to jest interpolator, jaką pełni funkcję w odbiorniku?
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Marcin K. pisze:W
Odbiornik widać w drugim linku, tylko mój nie ma obudowy i ten nadstawki (nie wiem co to jest) na górze.
Pozdrawiam, Marcin.
Górna nadstawka to OIDP - po prawej dwa demodulatory umożliwiające odbiór modulacji FM: emisji F1, F4, F6, z możliwością podłączenia odbiornika teleksu (RTTY) i faksymili pogodowej. W lewym górnym rogu jest chyba "diversity switch" na kilka anten. BTW - wydaje mi sie, że EKV nie jest chyba odbiornikiem stricte morskim, robił też na lądzie jako odbiornik uniwersalny, ale mogę się mylić.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dzięki za objaśnieni. Radio popodłączałem i załączyłem do sieci, nic nie słychać, nawet żadnego szumu nie ma z toru m.cz. choć lampki się palą. Wymienię elektrolity w torze m.cz. i sprawdzę zasilacz, może tam coś wadzi...
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Wymieniłem elektrolity w m.cz. i radio ożyło jednak nie mogę ustawić żadnej stacji (bo łapę jakieś zagraniczne radia). Cały czas stacje zanikają, taki szybki fadding czy jak to się fachowo nazywa. M.cz. jest OK, to gdzieś wcześniej. Wymieniłem też elektrolity w demodulatorze. Nie wiem co jest nie tak, może to jakieś szerokopasmowe zakłócenie? A chciało by się już posłuchać titita :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Nie znalazłem jeszcze dokumentacji do tego radia, więc na początek trochę teorii:
Załączniki
interpolacja.tif
interpolacja.tif (123.3 KiB) Przejrzano 631 razy
EKV_01.tif
EKV_01.tif (159.54 KiB) Przejrzano 631 razy
EKV_02.tif
EKV_02.tif (154.52 KiB) Przejrzano 631 razy
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Genialnie, dzięki narazie za te materiały! Siedziałem z f-miarką przy tym sprzęcie i pamiętam że coś mi nie pasowało, jakiejś częstotliwości mi brakowało (?), Teraz odstawiłem grzmota ale niebawem wracam do reanimacji bo radio jeszcze niedawno było sprawne. Tylko te faddingi i żadnego CW nei usłyszałem, może z VFO coś jest nie tak?
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Witam!
:arrow: Darczar czy znalazłeś może już jakieś papierzyska? Krótkofalowiec, od którego dostałem radio namawia mnie do robienia licencji a ja nawet odbiornika nie mam :roll:
Pozdrawiam gorąco!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Znalazłem instrukcję naprawy tego RX-a, ale po angielsku. Natomiast mam album ze schematami, do którego są tłumaczenia oznaczeń w języku polskim. "Manuala" w języku Kochanowskiego niestety nie znalazłem. Jedynie opis symboli na płycie czołowej jest po "naszemu". Zapytaj może Kwazora, czy nie posiada czegoś po polsku do EKV-a.
Co do licencji, to rób! Jak najbardziej! Ja w końcu po wielu latach się zdecydowałem i zrobiłem. Jeśli chwilowo nie masz na czym słuchać, to może jest w Twojej okolicy jakiś klub krótkofalarski?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

OK, co masz to się przyda a Kwazora też zapytam :)
Nad licencją się zastanawiam i pewnie zrobię, jakiś nadajnik na 40m albo 80m to się zrobi. Pogadam jeszcze z moim znajomym KF-cem co gdzie i jak :!:
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ