Polska maszyna cyfrowa ZAM-2
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Polska maszyna cyfrowa ZAM-2
Czytając ostatnio świetny artykuł o polskim programie rakietowym, natrafiłem na ciekawy wątek, cytuję:
"– Pierwsze obliczenia wykonywaliśmy na suwakach logarytmicznych, dopiero z czasem dostaliśmy dostęp do lampowej maszyny cyfrowej ZAM-2, skonstruowanej w Zakładzie Maszyn Matematycznych PAN – wspomina inż. Krzysztof Nowak. – Był to projekt tajny. Na koniec dnia pracy musiałem na rysownicę naciągać pokrowiec oraz wiązać i plombować wiszące przy nim sznurki. Plombowano też pokoje, w których pracował nasz zespół."
Zaciekawiła mnie ta maszyna. Jestem ciekaw, czy jest dostępny jej schemat.
"– Pierwsze obliczenia wykonywaliśmy na suwakach logarytmicznych, dopiero z czasem dostaliśmy dostęp do lampowej maszyny cyfrowej ZAM-2, skonstruowanej w Zakładzie Maszyn Matematycznych PAN – wspomina inż. Krzysztof Nowak. – Był to projekt tajny. Na koniec dnia pracy musiałem na rysownicę naciągać pokrowiec oraz wiązać i plombować wiszące przy nim sznurki. Plombowano też pokoje, w których pracował nasz zespół."
Zaciekawiła mnie ta maszyna. Jestem ciekaw, czy jest dostępny jej schemat.
Re: Polska maszyna cyfrowa ZAM-2
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Jeżeli coś się zachowało, to IMO największe szanse są w bibliotece samego Instytutu Maszyn Matematycznych w Warszawie (istnieje do dziś, okolice Koszykowej koło Filtrów). Może mają jakiś katalog on-line? Sama architektura ZAM-2 (i prototypowej XYZ) to zdaje się uproszczona wersja jakiegoś małego IBM serii 700 z początku lat 50.Waldemar D. pisze: Zaciekawiła mnie ta maszyna. Jestem ciekaw, czy jest dostępny jej schemat.
Pozdrawiam,
Jasiu
- szalony
- moderator
Wprawdzie do wikipedii należy podchodzić sceptycznie, ale zawiera ona kilka słów na temat tej maszyny (link http://pl.wikipedia.org/wiki/ZAM-2 ) , i co najważniejsze - podaje pozycję literaturową:
- Konrad Fiałkowski "Maszyna cyfrowa ZAM-2" Wydawnictwa Naukowo-Techniczne,Warszawa 1963 r.
Tu kilka ciekawych słów, i dwa zdjęcia, wyglądające na "zrzut" z jakiegoś filmu, pewnie PKF. http://wosr.free.ngo.pl/Wosr/ZakInfor/ZakInform.htm
- Konrad Fiałkowski "Maszyna cyfrowa ZAM-2" Wydawnictwa Naukowo-Techniczne,Warszawa 1963 r.
Tu kilka ciekawych słów, i dwa zdjęcia, wyglądające na "zrzut" z jakiegoś filmu, pewnie PKF. http://wosr.free.ngo.pl/Wosr/ZakInfor/ZakInform.htm
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Dzięki za wskazanie Wikipedii - przez uprzedzenie nie zajrzałem tam
Informacja o książce na temat tej maszyny jest dla mnie kluczowa. No i wiadomość dla Jasia, że część bloków jest na diodach i tranzystorach, co czyni ZAM kandydatką do działu "pierwsze tranzystorowe..." 

Czołem.
Szkoda, że ta maszyna też cierpiała na przypadłości, które zabijały wszystkie polskie komputery - zupełny brak software aplikacyjnego i prawie zupełny urządzeń we/wy. Konstrukcyjnie były to często bardzo ciekawe maszyny.
Pozdrawiam,
Jasiu
Akurat ten artukuł jest na szczęście sensowny. Książki - o dziwo - nie ma w naszej bibliotece. Jakaś wybitnie niskonakładowa?Waldemar D. pisze:Dzięki za wskazanie Wikipedii - przez uprzedzenie nie zajrzałem tam
Informacja o książce na temat tej maszyny jest dla mnie kluczowa.
Ooooo... To ciekawe. Że logika była robiona na diodach, to słyszałem, ale przerzutniki miały być lampowe...Waldemar D. pisze: No i wiadomość dla Jasia, że część bloków jest na diodach i tranzystorach, co czyni ZAM kandydatką do działu "pierwsze tranzystorowe..."
Szkoda, że ta maszyna też cierpiała na przypadłości, które zabijały wszystkie polskie komputery - zupełny brak software aplikacyjnego i prawie zupełny urządzeń we/wy. Konstrukcyjnie były to często bardzo ciekawe maszyny.
Pozdrawiam,
Jasiu
Trzeba było napalić pod nimi porządnym polskim węglem żeby zadziałały?Jasiu pisze:Konstrukcyjnie były to często bardzo ciekawe maszyny.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
- szalony
- moderator
Również szybkie przeszukanie katalogu Jagiellonki nie wskazało takiej pozycji, choć są inne książki Fiałkowskiego od informatyki po powieści SF. Pewnie nakład mały, niemniej gdzieś powinna być "zakamuflowana" - rzekomo Jagiellonka ma wszystkie pozycje które ukazały się na polskim rynku (od iluśtam lat). Ale na pewno nie w wypożyczalni ogólnej. Stawiam też, że maszynę można oglądnąć w którejś kronice filmowej - w PKF zwykle pokazywano wszystkie nowinki elektroniczne, mniej czy bardziej udane.Jasiu pisze:Książki - o dziwo - nie ma w naszej bibliotece. Jakaś wybitnie niskonakładowa?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
... W Bydgoszczy też jej nie ma. Ale już wiem, że jest w Bibliotece Narodowej i uruchamiam działania żeby ją wypożyczyć.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Mam tę książkę w ręku i cóż, nie mogę ukryć rozczarowania. To niemal broszura w stylu dawnej serii "Omega". Opis budowy i działania, siłą rzeczy, na wysokim stopniu ogólności (mówiąc szczerze, więcej informacji znalazłem w sieci). Kilka kiepskich zdjęć. Informacji o szczegółach konstrukcyjnych (zwłaszcza wątku o zastosowaniu tranzystorów) nie ma. Na załączonym zdjęciu podstawowy moduł - przerzutnik z pamięcią stanu na kondensatorze.