Lampowa głowica UKF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Lampowa głowica UKF
Posiadam głowicę lampową UKF.Jest problem.Od jakiego radia ? Nie ma oznaczeń , ani symbolu.Z oględzin wynika ,że to produkcja węgierska.Charakterystyczne wykonanie kondensatorów i rezystorów.Podobne widziałem w głowicy UHF węgierskiego telewizora.Lampa ECC85 TUNGSRAM.Jak widać na zdjęciu, strojenie wariometrem.
Może sie ktoś z tą głowicą spotkał.Interesuje mnie od jakiego radia i ewentualnie schemat.
Myślę, ze taka głowica przeszła przez ręce STUDIEGO i ALKA i nietylko.
Może sie ktoś z tą głowicą spotkał.Interesuje mnie od jakiego radia i ewentualnie schemat.
Myślę, ze taka głowica przeszła przez ręce STUDIEGO i ALKA i nietylko.
- Załączniki
-
- glowica ma zdjęte dekle stalowe z obydwu boków.
- DSCF1095 głowica ukf.jpg (73.39 KiB) Przejrzano 1564 razy
Lech S.
A przeszła przez moje ręce ...
To jest głowica UKF produkcji węgierskiej.
Znacznie mniejsza od naszej.
Używana był w odbiornikacch stereo sprowadzanych do Polski - Halka i Chopin.
Moge ciebie pocieszyć. Tę głowicę bardzo łatwo sie przestraja na pasmo zachodnie. Zakres przrestrajania raczej w graniczach 13MHz.
Przestrajanie to po prostu przyjemność w przypadku tej głowicy.
Mała podpowedź. Znajdziesz łatwo w tej głowicy ceweczki nawinięte na małych karkasach plastikowych. Te cewki sa włączone w szereg z cewkami od wariometru. Jeśli te cewki pominiesz (dokładniej zrobisz w ich miejscu zwarcie) to przestrojenie głowicy dalej pójdzie bezboleśnie.
Oczywiście przrstrojenie sprowadzi się do wywalenia kondesatora w obwodzie heterodyny i zmienia kondesatora w obwodzie wzmacniacza w.cz.
U mnie koniecznym okazało się skrócenie ducików (o jakieś 2 mm) na kórych sa zamontowane rdzenie wriometru. Zresztą sam to ocenisz. Rdzenie są mocowane na drucikach przylutowanych do mosiężnych śrubek wkęrcanych w jarzmo mechanizmy przesuwającego rdzenie. W zależności czy beda za mocno wykręcone czy wkrecone musisz w stosowny spsób postąpić.
Na koniec deser przestrojenie obwodu wejściowego - zmania pojemności kondesatorów.
To jest głowica UKF produkcji węgierskiej.
Znacznie mniejsza od naszej.
Używana był w odbiornikacch stereo sprowadzanych do Polski - Halka i Chopin.
Moge ciebie pocieszyć. Tę głowicę bardzo łatwo sie przestraja na pasmo zachodnie. Zakres przrestrajania raczej w graniczach 13MHz.
Przestrajanie to po prostu przyjemność w przypadku tej głowicy.
Mała podpowedź. Znajdziesz łatwo w tej głowicy ceweczki nawinięte na małych karkasach plastikowych. Te cewki sa włączone w szereg z cewkami od wariometru. Jeśli te cewki pominiesz (dokładniej zrobisz w ich miejscu zwarcie) to przestrojenie głowicy dalej pójdzie bezboleśnie.
Oczywiście przrstrojenie sprowadzi się do wywalenia kondesatora w obwodzie heterodyny i zmienia kondesatora w obwodzie wzmacniacza w.cz.
U mnie koniecznym okazało się skrócenie ducików (o jakieś 2 mm) na kórych sa zamontowane rdzenie wriometru. Zresztą sam to ocenisz. Rdzenie są mocowane na drucikach przylutowanych do mosiężnych śrubek wkęrcanych w jarzmo mechanizmy przesuwającego rdzenie. W zależności czy beda za mocno wykręcone czy wkrecone musisz w stosowny spsób postąpić.
Na koniec deser przestrojenie obwodu wejściowego - zmania pojemności kondesatorów.
Re: Lampowa głowica UKF
Troche malo info zeby jednoznacznie powiedziec z jakiego radia.Lech Sołtysik pisze:Od jakiego radia ? Nie ma oznaczeń , ani symbolu.Z oględzin wynika ,że to produkcja węgierska.Charakterystyczne wykonanie kondensatorów i rezystorów.
Np. tak wyglada schemat od glowicy Oriona AR322
macska to nie jest ta głowica w jednym i drugim przypadku.
Ta na zdjęciu - na pewno, na 100% była w radiach Halka i Chopin.
Schemat radia Chopin był w Radioamatorze i Krótkofalowcu w 1971 roku.
P.S.
Radioamator i Krótkofalowiec 7/1971. Skan numeru jest do ściągnięcia tutaj:
http://www.elektroda.net/download/dwpl. ... /0771.djvu
Spróbuję wyciąć fragment z głowicą.
P.S. 2
Kiepskiej jakości ten skan...... ale da sie jakoś odczytać.
Te cewki o których wspomniałem na schemacie mają oznaczenia L10 i L23.
Kondesator 5 pF w obwodzie heterodyny (C22) do usunięcia.
Kondesator 15pF (C6??? - równolegle włączony do cewki wariometru L11) - dobrać
Kondesator na wejściu głowicy 22pF (C3) zmienić :
Środkowa częstotliwość 94,3MHz (zakres 87,5 - 101 MHz) -> 12 pF
Środkowa częstotliwość 102MHz (zakres 98 - 108MHz) -> 10 pF
Ta na zdjęciu - na pewno, na 100% była w radiach Halka i Chopin.
Schemat radia Chopin był w Radioamatorze i Krótkofalowcu w 1971 roku.
P.S.
Radioamator i Krótkofalowiec 7/1971. Skan numeru jest do ściągnięcia tutaj:
http://www.elektroda.net/download/dwpl. ... /0771.djvu
Spróbuję wyciąć fragment z głowicą.
P.S. 2
Kiepskiej jakości ten skan...... ale da sie jakoś odczytać.
Te cewki o których wspomniałem na schemacie mają oznaczenia L10 i L23.
Kondesator 5 pF w obwodzie heterodyny (C22) do usunięcia.
Kondesator 15pF (C6??? - równolegle włączony do cewki wariometru L11) - dobrać
Kondesator na wejściu głowicy 22pF (C3) zmienić :
Środkowa częstotliwość 94,3MHz (zakres 87,5 - 101 MHz) -> 12 pF
Środkowa częstotliwość 102MHz (zakres 98 - 108MHz) -> 10 pF
- Załączniki
-
- Schemat głowicy UKF firmy Videoton.
- Glowica_Videoton.png (136.04 KiB) Przejrzano 1475 razy
Ostatnio zmieniony wt, 24 maja 2005, 09:35 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
Domyslam sie, wegrzy produkowali tych odmian troche.
Nie wydaje m sie natomiast zeby do polskich odbiornikow opracowali specjalna glowice.
Latwiej zaadoptowac cos gotowego. Sama lampa (ECC85) i wariometr to za malo zebym znalazl schemat.
PS.
Schemat tego videotona juz wytarczy zebym znalazl w lepszej jakosci, ale dopiero wieczorem jak wroce do domu.
Nie wydaje m sie natomiast zeby do polskich odbiornikow opracowali specjalna glowice.
Latwiej zaadoptowac cos gotowego. Sama lampa (ECC85) i wariometr to za malo zebym znalazl schemat.
PS.
Schemat tego videotona juz wytarczy zebym znalazl w lepszej jakosci, ale dopiero wieczorem jak wroce do domu.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Z tego wynika, że jest to głowica z Chopina.Wszystko się zgadza.Są dwie diody półprzewodnikowe.Ta jedna , D29 na schemacie,widoczna na zamieszczonym zdjęciu, na tle lampy, nieco poniżej trójkąnego znaku jakości, chyba zapobiega"pływaniu" głowicy podczas nagrzewania się lampy.Wyłacznik S , to zapewne wyciszanie szumów.Chyba,że sie mylę.
Jedyną zagadkę stanowi cewka na tym samym karkasie, co cewka wzm.w.cz., nawinięta u samej nasady.Jedna końcówka do masy , a druga wyprowadzona przez przepust na zewnatrz.Nie widzę jej na schemacie.
Z tego wynika, że jest to głowica z Chopina.Wszystko się zgadza.Są dwie diody półprzewodnikowe.Ta jedna , D29 na schemacie,widoczna na zamieszczonym zdjęciu, na tle lampy, nieco poniżej trójkąnego znaku jakości, chyba zapobiega"pływaniu" głowicy podczas nagrzewania się lampy.Wyłacznik S , to zapewne wyciszanie szumów.Chyba,że sie mylę.
Jedyną zagadkę stanowi cewka na tym samym karkasie, co cewka wzm.w.cz., nawinięta u samej nasady.Jedna końcówka do masy , a druga wyprowadzona przez przepust na zewnatrz.Nie widzę jej na schemacie.
Lech S.
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Strasznie skomplikowana ta glowica.
Zasatanawia mnie jedno? co gorsze szumy z glowicy lampowej czy skrosne z polprzewodnikow? czy lepsze filtry piezo czy cewkowe? czy lepszy dekoder na lampach czy na scalaku z pll?
Zasatanawia mnie jedno? co gorsze szumy z glowicy lampowej czy skrosne z polprzewodnikow? czy lepsze filtry piezo czy cewkowe? czy lepszy dekoder na lampach czy na scalaku z pll?
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
-
- 625...1249 postów
To wszystko co wymieniasz, ma swoje wady i zalety.Zależy, co kto woli.senicz pisze:Strasznie skomplikowana ta glowica.
Ta głowica tak strasznie skomplikowana nie jest.Jeżeli kochamy lampy, to trzeba przyjąc do wiadomości,że i one mają wady.[/quote]
Lech S.
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Ja kocham wysoka jakosc dzwieku. A, ze lampy mi ja zapewniaja w stopniu wiekszym niz tranzystory czy digital to ich szczescie. Pewnie niewielu zrobilo tak doglebne badania jakosci dzwieku jak ja. A co do lamp i tunerow to chce lampowca. Ale lamp chce uzyc tam gdzie sie najlepiej sprawdzaja czyli w najwazniejszych punktach tunera. Czyli detektorze fm i stereodekoderze. Mam dziwne przeczucie, ze lepiej gdy glowica jest na tranzystorach bo szumy z lamp w glowicy beda sie ciagnac przez caly uklad i beda dominujace. A szumy wiadomo zlo konieczne.
http://www.motionalfeedback.com