Gitara Defil Aster

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Re: Gitara Defil Aster

Post autor: Turgon »

Boże... Jak czytam wasze wywody...
Wejdźcie sobie koledzy drodzy na stronę wujka google i wpiszcie projectguitar. Następnie odwiedźcie tamtejsze forum i nie odzywajcie się dopóki nie przeczytacie wszystkiego choćby z działu wip :P
kristof-72
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kristof-72 »

Turgon pisze:Boże... Jak czytam wasze wywody...
Wejdźcie sobie koledzy drodzy na stronę wujka google i wpiszcie projectguitar. Następnie odwiedźcie tamtejsze forum i nie odzywajcie się dopóki nie przeczytacie wszystkiego choćby z działu wip :P
Nie muszę wchodzić na stronę wujka google bo już temat przerabiałem (godziny materiałów video) dalej jednak szukam pomocy, a jak jesteś jednak taki szpec lutnik to podaj link do swoich wypocin, a jak nie masz zamiaru wnieść do tego postu konstruktywnych wiadomości i nie zajmujesz się tą tematyką ( chyba że masz spore doświadczenie to proszę Cię abyś się pochwalił dla potomnych) to lepiej nie zabieraj głosu. Bez obrazy!!! Co drugi wchodzi i każdy temat kretesuje linkami z googla chyba tylko po to żeby sobie posty nabić choć ty kolego masz ich sporo. A jak coś cię irytuje kolego to wcale nie musisz odpowiadać na post po prostu go pomiń !!!!!. Ktoś będzie mi gadał kiedy mogę napisać ( czyt. odezwać się na forum) albo nie. Do czego to doszło !!!
Ostatnio zmieniony pt, 15 października 2010, 22:45 przez kristof-72, łącznie zmieniany 2 razy.
kelly
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kelly »

Gitary są różne, bo i ludzie są różni - różne rzeczy chcą grać, różne mają preferencje... Tyle. Takie to proste. Nie ma przepisu na gitarę idealną, tak jak nie ma przepisu na idealne auto czy dziewczynę.

Astera kiedyś miałem, ale wspomnienia mam mgliste - pierwsza gitara i do niej właśnie cierpliwości mi zabrakło ;) Oj, trzeba było mieć samozaparcie, żeby na tym się nauczyć grać...

Chociaż, kumpel punk do dziś na tym moim eks-Defilu pocina, ale on gra na jakimś efekcie za dwie dychy z allegro, wpiętym w wejście mikrofonowe magnetofonu ;)
kristof-72
125...249 postów
125...249 postów

Kelly napisz na priv kolega Turgon śledzi wątek :-). Chyba że odrobiłeś guitarproject do dechy wtedy możesz się tutaj wypowiedzieć :-).
kelly
125...249 postów
125...249 postów

Temat strugania własnej gitary wydaje mi się bardzo ciekawy i sam pewnie kiedyś się za to zabiorę, ale to raczej odległa przyszłość. Trudność wykonania czegokolwiek raczej trudno mi oceniać, bo sam się nigdy tym nie zajmowałem. Jedyne, co mogę, to albo cytować kolegów z for gitarowych, którzy tak dla zasady przy większości projektów diy, rzucają dobrymi radami: "się nie da", "to za trudne", albo też zasugerować się cenami gitar lutniczych. Jedno i drugie nie wydaje mi się obiektywne, więc głosu w tej sprawie raczej nie zabiorę ;)

Chociaż z drugiej strony - trudno zrobić coś dobrze, nie robiąc w ogóle nic ;)
kristof-72
125...249 postów
125...249 postów

Jest ciekawy i napewno będzie bardzo uczący. Nie lubię wypowiedzi w stylu zostaw to jest magia voodo nie dasz rady musisz się do tego urodzić z dredami w dodatku na Jamajce. Nie rozumiem ludzi którzy odpisują w ten sposób jakim kreterium się podpierają w swoich wypowiedziach chyba tylko na podstawie swoich własnych porażek. Pominę sprawy około gitarowe i powiem 2 lata temu byłem na etapie kupna mebli kuchennych BRW System Avenue. Dwa tygodnie pracy w programie PRO100 i kuchnia ta sama stoi w domu. Płyty dość tanio i solidnie wykonane razem z pocięciem zakupiłem w jednej z firm w Świętochłowicach, fronty drewniane na zamówienie u producenta w Brynowie. Po drodze do celu oczywiście awantura z żoną która nie wierzyła w powodzenie projektu. Bilans wyszedł jednak na moją korzyść. Całość materiałów wyszła mnie 3 tyś złotych ( Płyty meblowe, blaty , fronty. prowadzenia szuflad, relingi, szybki itp. + transport + 3 dni intensywnej pracy bo bylem do tego wszystkiego sam z jedną parą rąk ). Na ten sam zestaw w salonie firmowym trzeba wydać około 5 tyś który też trzeba samemu poskręcać. Sumując 2 tyś zaoszczędzone w kieszeni, żona przeprosiła i zadowolona jest do dzisiaj. Z zawodu też nie jestem stolarzem tylko elektronikiem choć muszę powiedzieć że nie praktykującym. Można ? jasne że można jeśli się tylko chce !!! . Niestety zanim coś się zacznie "lekcje" trzeba odrobić. Po za tym polecam http://www.lutnicze.phorum.pl dla ludzi którzy zamierzają zbudować własnoręcznie swój instrument, chyba że ktoś ma parcie na guitarproject.
Ostatnio zmieniony sob, 16 października 2010, 12:03 przez kristof-72, łącznie zmieniany 1 raz.
kelly
125...249 postów
125...249 postów

Wrócę jednak na chwilę do gitar.

Zdarzają się w internecie posty osób, które chciałyby tanio (za kilkaset złotych) zbudować gitarę marzeń (no, ma być taniej niż Epiphone ze sklepu obok). Nie posiadają żadnej wiedzy, narzędzia ma jakiś wujek, a budowany instrument ma być ich pierwszym - takim ludziom też odpowiedziałbym, żeby dali sobie spokój. Taniej będzie kupić w sklepie. Zwłaszcza, jeśli chcą na tym grać.
To po prostu kwestia podejścia, czasem zdolności, a w naszym pięknym kraju także samozaparcia. Bardzo wiele da się zrobić, ale nie pochwalam podchodzenia do tematu z marszu - trzeba się trochę obyć, poszperać, zaplanować, przemyśleć...

Tyle w kwestii "zrób to sam".
kristof-72
125...249 postów
125...249 postów

Najważniejsze jest zaplecze bez niektórych narzędzi się po prostu nie da tego zrobić lub będzie to bardzo trudne i czasochłonne do wykonania. Jednak gryf i korpus zrobię sam przystawki jak napisałem rozważam też bym wolał kupić jak będzie kasa ( marzą się pickupy EMG ). Jeśli nie, wykonam też je samodzielnie magnesów na rynku w cholerę od koloru do wyboru łącznie z Alnico V. Jedynym instrumentem przy którym nie musiałem nic poprawiać był elektroakustyk firmy Washburn. Posiada on swoje wady jednak są akceptowalne jak dla mnie, jeśli chodzi o mnie parę rzeczy zrobiłbym inaczej. Ale nie należy wymagać cudów od instrumentu który kosztuje 1500 zł. Dlatego urodził się 3 lata temu w mojej głowie zamysł budowy własnego instrumentu. Wiem można pójść do lutnika i zamówić customa mnie akurat na to nie stać. Oglądałem na youtube filmiki z produkcji gitar z fabryki Gibsona oni to napier.... masowo tylko że nie mają skośnych oczu. Taka mała chińska fabryka w USA. Poczułem niechęć. W tym wypadku chyba trzeba tylko zapłacić za logo.
Awatar użytkownika
gkoz
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: gkoz »

kristof-72 pisze:Nie ma za to przystwek (przynajmniej ja nie spotkałem) z magnesami neodymowymi.
http://www.q-tuner.com/

A co do pickupów, to według mnie Eclipse od Merlina jest dużo lepsze od EMG 81 (ale to myślę, że każdy musi osobiście ocenić). Warto kupować używane pickupy na allegro, ograć przez parę miesięcy i potem sprzedać i kupić następny praktycznie bez strat. Takim sposobem można znaleźć 'swoje brzmienie'.
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

kristof-72 pisze:
Turgon pisze:Boże... Jak czytam wasze wywody...
Nie muszę wchodzić na stronę wujka google bo już temat przerabiałem (godziny materiałów video) dalej jednak szukam pomocy, a jak jesteś jednak taki szpec lutnik to podaj link do swoich wypocin, a jak nie masz zamiaru wnieść do tego postu konstruktywnych wiadomości i nie zajmujesz się tą tematyką ( chyba że masz spore doświadczenie to proszę Cię abyś się pochwalił dla potomnych) to lepiej nie zabieraj głosu. Bez obrazy!!! Co drugi wchodzi i każdy temat kretesuje linkami z googla chyba tylko po to żeby sobie posty nabić choć ty kolego masz ich sporo. A jak coś cię irytuje kolego to wcale nie musisz odpowiadać na post po prostu go pomiń !!!!!. Ktoś będzie mi gadał kiedy mogę napisać ( czyt. odezwać się na forum) albo nie. Do czego to doszło !!!
Kolego wyluzuj i nie bierz wszystkiego tak do siebie, bo właśnie ty robisz z tego wszystkiego właśnie czary mary tylko dla wybranych, bo jak przeglądam forum projectguitar (nie guitarproject:P - chyba wiem co Ciebie kristofie odrzuca w tym forum - czyżby język angielski ;]?), to bez żadnych zbędnych kompleksów większość użytkowników po prostu buduje instrumenty nierzadko naprawdę piękne. Osobiście gitarę buduje sobie powolutku - jak na razie mam kilkanaście sezonowanych desek lipowych od dostawcy, które mam zamiar przemienić w coś na czym będzie dało się grać, ale jak na razie musiałem zastopować prace, ze względu na brak dostępu do grubościówki, ale myślę, że już niedługo uzyskam go :)
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Marvel pisze:Rok czy dwa później z kolei pojechałem pociągiem do Gdańska po białego Mayoneza. :-)
Ja pojechałem autobusem do centrum Poznania, ale też po białego Mayo. Dokładnego roku produkcji nie znają nawet na w fabryce, ale szacują na lata 91-93.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

kristof-72 pisze:Najważniejsze jest zaplecze bez niektórych narzędzi się po prostu nie da tego zrobić lub będzie to bardzo trudne i czasochłonne do wykonania.
Najważniejsze są ręce, trzeba po prostu umieć zrobić instrument: http://www.youtube.com/watch?v=idXCByC8 ... =1&index=5
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Zibi pisze:
kristof-72 pisze:Najważniejsze jest zaplecze bez niektórych narzędzi się po prostu nie da tego zrobić lub będzie to bardzo trudne i czasochłonne do wykonania.
Najważniejsze są ręce, trzeba po prostu umieć zrobić instrument: http://www.youtube.com/watch?v=idXCByC8 ... =1&index=5
Jeszcze wazniejsze od najwazniejszego to miec pasje do tego co sie robi.

13 filmikow, caly proces od pierwszych kresek na papierze do wykonczonego instrumentu.
Duza doza finskiej cierpliwosci tez sie przydaje. http://www.ruokangas.com/?p=50
Aleksander Niemand
500...624 posty

VacuumVoodoo pisze:
Zibi pisze:
Jeszcze wazniejsze od najwazniejszego to miec pasje do tego co sie robi.

13 filmikow, caly proces od pierwszych kresek na papierze do wykonczonego instrumentu.
Duza doza finskiej cierpliwosci tez sie przydaje. http://www.ruokangas.com/?p=50
Bardzo fajna stronka ;) Dzięki!
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Malowanie (dla fanów Vai'a):
http://www.youtube.com/watch?v=1cY4LXZqX-w
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
ODPOWIEDZ