Nie mam pomysłu skąd sensownie wziąć zasilanie do kontrastu wyświetlacza. Potrzebne jest -15V. Zasilanie logiki z +5V.
Najlepszym rozwiązaniem jest przetwornica, ale sensownych danych nie znalazłem. Mogę skorzystać z gotowych zalanych przetwornic5V/-15V, ale są cholernie drogie.
Ewentualnie można zasilić z trafa sieciowego, które "daje" 5V i 15V.
Macie jakieś pomysły?
Jak zasilić LCD graficzny?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jak zasilić LCD graficzny?
Ostatnio zmieniony ndz, 10 października 2010, 12:18 przez Michał_B, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Jak zasilić LCD graficzny?
Prosta "przetwornica" na kilku bramkach + 7915 do regulacji, takie rzeczy powszechnie wykorzystuje się w prostszych sprzętach pomiarowych, gdzie potrzebne jest do czegoś ujemne napięcie.
Tutaj przykład prostego uzyskania napięcia -9V w oscyloskopie Vellemana, wykorzystany jest sygnał taktowania z procesora do przełączania tranzystorów. Jak masz gdzieś pod ręką jakiś sygnał zegarowy o rozsądnej częstotliwości, to chyba będzie jeden z prostszych sposobów.
Inny tani sposób to 34063 i standardowa aplikacja voltage inverter z PDFa, zmienisz wartość jednego rezystora i masz potrzebne napięcie; jeśli praktycznie nie ma tam poboru prądu wystarczy sam układ i płytka może mieć wielkość połowy pudełka od zapałek.
Tutaj przykład prostego uzyskania napięcia -9V w oscyloskopie Vellemana, wykorzystany jest sygnał taktowania z procesora do przełączania tranzystorów. Jak masz gdzieś pod ręką jakiś sygnał zegarowy o rozsądnej częstotliwości, to chyba będzie jeden z prostszych sposobów.
Inny tani sposób to 34063 i standardowa aplikacja voltage inverter z PDFa, zmienisz wartość jednego rezystora i masz potrzebne napięcie; jeśli praktycznie nie ma tam poboru prądu wystarczy sam układ i płytka może mieć wielkość połowy pudełka od zapałek.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Może wystarczy ok. -10V? Wtedy wystarczy MAX232 lub pochodne...Michał_B pisze:Potrzebne jest -15V. Zasilanie logiki z +5V.
Tomek
Z kądzieli?Michał_B pisze: z kąd
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper