Radmor 5102TE, uszkodzony, proszę o pomoc.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Radek88
2 posty
2 posty

Radmor 5102TE, uszkodzony, proszę o pomoc.

Post autor: Radek88 »

Nie jestem zawodowym elektronikiem ale jakiś czas temu, wpadł mi w ręce R5102 od męża siostry. Niestety w.w delikwent chciał go remontować na własną rękę ale brakło zapału na złożenie i przekazał mi go w częściach.
Udało mi się złożyć część zasilania, podłączony zasilacz, pzs, wyszedłem na przedwzmacniacz regulacyjny z regulacją głośności i dalej nic, końcówki oraz reszta płytek odłączona.

Radmor wstaje, oświetlenie działa ALE,
łapie 18V na kołku w2, na w6 nic, na obudowie mam jakieś 20-30V po podłączeniu samej masy bez "+" i tutaj leżę. Nie wiem czy to kwestia tego że masa końcówek mocy jest odłączona a kabelek wisi, tam kabelek po ruszeniu zaczął mi iskrzyć. Co dalej? Mam nadzieje że poratujecie. Szkoda go wyrzucać tym bardziej że siedzi tam już trochę nowej drobnicy elektronicznej. Pozdrawiam.
geguś

Re: Radmor 5102TE, uszkodzony, proszę o pomoc.

Post autor: geguś »

A jakie jest napięcie anodowe? W normie? :?: :lol:

:twisted:
Radek88
2 posty
2 posty

Post autor: Radek88 »

Widzę że kolega się śmieje, jeśli kolega taki wesoły, może błyśnie wiedzą ? Żaden elektronik w mieście nie chce się za żadne pieniądze tego podjąć, istnieje człowiek w Gdańsku, który to robi ale problem z dostarczeniem mu sprzętu jest dość duży.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

To kiepskich masz tych elektroników w okolicy! Radmor jest całkiem normalny i całkiem szwarnie "przyjmuje" nowe elementy.
Tak dla ścisłości to forum dot. urządzeń lampowych, zbudowanych z wykorzystaniem lamp elektronowych. Forum od wszystkiego to Elektroda...
Co do samego Radmora, schemat posiadasz? Jak nie to trzeba poszperać na necie bo jest tego sporo... Odepnij wszystkie odbiory (napięcie stabilizowane i od końcówek) i napraw zasilacz. Potem po kolei, reszta układu podłączaj sukcesywnie.
Podkreślam, to forum dot. urządzeń lampowych.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ