Preamp Slo100 + PP 2 x el84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Re: Preamp Slo100 + PP 2 x el84
Kolego, skoro interesuje Cie SLO 100 w wersji mini, to poszukaj na forum wmacniacza Yenot. Jeden z lepszych maluchów na tym forum i do tego gra.
-
- 125...249 postów
Wiem odwiedziłem już wcześniej stronę kolegi z forum. Projekt Yenot i Lemur. Lemur ma trochę inną topologię. Jednak jak wyżej napisałem chciałbym się zbliżyć do napięć jak w innych projektach tego typu zresztą preamp Slo100 jest zryty na dechę w internecie i niema już czego poprawiać chyba żeby się zastanowić nad metodą przełączania kanałów. Chciałbym jedynie dodać ze swojej strony reverb lampowy z oddzielną regulacją dla każdego kanału plus opcja globalna dla obu kanałów on/off
z tym też raczej problemów nie będzie. Fxloop raczej wyląduje na 2 x ecc83 i tak sobie myślę żeby tego nie podzielić też na przekaźnikach i zrobić przełączany fx loop dla dwóch kanałów oddzielnie i globalny jeden wspólny dla wszystkich.
To znaczy fx1 dla kanału clean,( on/off) fx2 dla kanalu overdrive ( on/off) , fx3 i który omijając clean i overdrive przełączyłby te dwa kanały na jeden wspólny fxloop do kóncówki. Widziałem kiedyś takie schematy i napewno temat jest do przeskoczenia choć napewno nie będzie to łatwy temat ( choć wcale nie musi być to tylko moja dywagacja na temat fxloop-a). Jednak tym wszystkim będę się martwił później. Temat zasilania jednak chciałbym zamknąć. Sprawę już dość jasno w tej kwesti nakreślił painlust. Docelowo jest w projekcie SE które wyląduje na TG 2,5 z dzielonym wtórnym i też nic nie stoi na przeszkodzie żeby z tego trafa "ukulać" PP 2 x El84 zapas lamp jest tylko autenator mocy by się jakiś porządny przydał bo do grania w domu to za dużo. Trafo sieciowe zaproponowane przez painlusta można zastosować do oby dwóch rozwiązań. Wybór tylko leży po stronie autora projektu.
z tym też raczej problemów nie będzie. Fxloop raczej wyląduje na 2 x ecc83 i tak sobie myślę żeby tego nie podzielić też na przekaźnikach i zrobić przełączany fx loop dla dwóch kanałów oddzielnie i globalny jeden wspólny dla wszystkich.
To znaczy fx1 dla kanału clean,( on/off) fx2 dla kanalu overdrive ( on/off) , fx3 i który omijając clean i overdrive przełączyłby te dwa kanały na jeden wspólny fxloop do kóncówki. Widziałem kiedyś takie schematy i napewno temat jest do przeskoczenia choć napewno nie będzie to łatwy temat ( choć wcale nie musi być to tylko moja dywagacja na temat fxloop-a). Jednak tym wszystkim będę się martwił później. Temat zasilania jednak chciałbym zamknąć. Sprawę już dość jasno w tej kwesti nakreślił painlust. Docelowo jest w projekcie SE które wyląduje na TG 2,5 z dzielonym wtórnym i też nic nie stoi na przeszkodzie żeby z tego trafa "ukulać" PP 2 x El84 zapas lamp jest tylko autenator mocy by się jakiś porządny przydał bo do grania w domu to za dużo. Trafo sieciowe zaproponowane przez painlusta można zastosować do oby dwóch rozwiązań. Wybór tylko leży po stronie autora projektu.
-
- 3125...6249 postów
Skoro ludzie w kosmos latają, to i na przełączanie fx-loopa pewnie jest jakiś sposób...kristof-72 pisze:Widziałem kiedyś takie schematy i napewno temat jest do przeskoczenia choć napewno nie będzie to łatwy temat

Właśnie się zakończyły testy attenuatora. Wypadły pomyślnie. Sześciostopniowa regulacja tłumienia do -14dB.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 6250...9374 posty
Pancernie wygląda. Od razu widać, że porządna robota.
Ale Hotbox to mi się od razu z lampowym preampem Matchless kojarzy... Żeby się tylko nikt nie przyczepił.
Ale Hotbox to mi się od razu z lampowym preampem Matchless kojarzy... Żeby się tylko nikt nie przyczepił.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Jeśli już, to się prędzej przyczepi hotbox kropka com.Thereminator pisze:Żeby się tylko nikt nie przyczepił.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 25...49 postów
Daj większe trafko bo na tym grzdylu nie pociągniesz więcej jak 3W. No chyba, że tyle Cię zadowala i zapodasz mniejsze Ia. Niektórzy jadą 5 x tyle, ale są najwyraźniej głusi. Zgubisz basy juz w połowie potencjometru volume. A juz PP N/C.Docelowo jest w projekcie SE które wyląduje na TG 2,5
-
- 9375...12499 postów
Co ty powiesz... akurat TG2,5 brzmi najlepiej z EL84. Lepiej od TG5 i TG3,5.
-
- 25...49 postów
To chyba Twoim zdaniem. Moim zdaniem nie. Najlepiej z dotychczas robionych przeze mnie końcówek brzmią TW6 -319, tonsila zdaje się. Z obserwacji moich wynika , że owszem TG 2,5 jest nie do zaj...a, można puścić i 18 W, ale pasmo leci na łeb. I to słychać. Szczególnie w konstrukcjach jadących dołem.
Także jeśli kolega zamierze ewentualnie zrobic z tego PP w przyszłości to napewno nie TG 2.5. Amen
Także jeśli kolega zamierze ewentualnie zrobic z tego PP w przyszłości to napewno nie TG 2.5. Amen
-
- 9375...12499 postów
W PP zgodzę się, że rdzeń w Atomie na 6P1P nasyca się już sporo i wzmacniacz traci czytelność, ale nie zauważyłem aby był problem z dołem pasma poza oczywiście niezłym zmuleniem. Za to w SE Marvel nawet komuś wymieniał na TG2,5 bo lepiej brzmiał.
-
- 25...49 postów
Zrób DR'e (nie Hellstona, który jest bardziej "zaostrzony") w oryginalnej wersyjce, daj porzadny głośnik 8" (50Hz do góry), daj 25 litra obudowe, daj w katodzie 150-220uF i będziesz słyszał najwyraźniej. Takie robie piątki, ciut przewymiarowane, ale urywają łeb i jadą potężnym basiorem do końca. Nie to żebym nie lubił Tg2.5 bo 3 mam na półce dla mniej wymagających 

-
- 6250...9374 posty
Przypominam, że temat jest o SLO a nie DR i w tym przypadku TG2,5 powinno dać radę. Poza tym co da duże przewymiarowane trafo, skoro proponujesz do niego 8" pierdziawkę.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 9375...12499 postów
Zawsze mogę zamienić tego TG2,5 na TGp5 i sprawdzić jak chodzi. Rdzeń maja jednak taki sam, więc nie wiem czy coś to pomoże...