JaWit pisze:Czy w związku z zakłóceniami przenoszonymi przez sieć można by zasilić stary odbiornik np. z UPS pracującego na akumulatorach. Czy taki UPS nie wnosiłby zakłóceń od zniekształceń napięcia sinusoidalnego. Czy ktoś z kolegów robił takie próby. Podobno niektóre UPS y odtwarzają idealny sinus.
Bez przesady, filtry dość dobrze wycinają całe śmieciowisko więc większość zakłóceń z sieci dostaje się drogą radiową (przewody robią za antenę nadawczą). Jak to wygląda w praktyce miałem okazję przekonać się gdy na moim osiedlu zdarzył się mały blackout - odbiór wszystkich radioodbiorników znacząco się poprawił.
Co do samego zasilania z UPSa, musiałby być to naprawdę wysokiej klasy UPS, który nie wyrzucą na wyjściu aproksymacji schodkowej sinusoidy.
W praktyce jedynie zasilacze wykonane jako on-line (z podwójną konwersją) mają na wyjściu coś co jest praktycznie sinusoidalne.
Mam taki zasilaczyk, zasilający mi cały pokój (moc trochę ponad 3kVA), i nie ma wielkiej różnicy pomiędzy pracą na by-pasie, a normalną, czy też bateryjną.
Największy pożytek z niego taki, że można mu na wyjściu ustawić w zasadzie dowolne napięcie, więc mogę zasilać urządzenia napięciem 220V.