Lampowy kompresor do gitary basowej.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Lampowy kompresor do gitary basowej.
Witam. Uruchomiłem układ na 2* ECC83, podany na elektrodzie i niestety, nie działa. Poszukuję takiego układu, który został uruchomiony i działa. Może być na jednej lub dwóch lampach. Mam schematy na scalakach , ale wolę, aby head lampowy miał kompresor też lampowy. Pozdrawiam- Zygmunt.PS. Szukałem w googlach, ale nic konkretnego nie znalazłem.
- Oloorin
- 250...374 postów
Re: Lampowy kompresor do gitary basowej.
Zapodaj schemat i zdjęcia tego co zrobiłeś.
Właśnie, zapodaj schemat. Mi też chodzi po głowie coś do basu, ale będzie to raczej lampowy preamp + nieco bardziej zaawansowany kompresor na specjalizowanej kości (THAT4301).
Witam. Załączam schemat kompresora i proszę zwrócić uwagę na siatkę drugiej triody, jak pisałem w poście, na jednym schemacie jest w powietrzu a na drugim- zwarta z anodą. bez tego zwarcia układ nie działa. Pozdrawiam i czekam na opinie- Zygmunt. PS. Mozna kupić w AVT kit 302 i jest to rozbudowany kompresor na scalakach.
Kiedyś na forum basoofka spotkałem się z takim ciekawym rozwiązaniem, może coś pomoże.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Kilka lat temu Alek opublikował opis kompresora w EP (potem takze w swojej książce).
http://www.elportal.pl/ea/kompresor.html
http://www.elportal.pl/ea/kompresor.html
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ten kompresor jest megarozbudowany... Jednak użytą selektodę można zapewne zastąpić bardziej śmieciową EF183 czy powszechniejszą EBF89 a ECC88 bardziej śmieciową PCC88.
Wykonanie stricte lampowego kompresora do gitary lub gitary basowej może być niezwykle trudne, szczególnie jeśli ma to skutecznie działać (dynamika sygnału!). Pewną alternatywą są układy hybrydowe, w których tor sygnału jest rzeczywiście "lampowy", ale elementy wykonawcze już niekoniecznie - fotorezystory, diody Si, mostki Si, tranzystory polowe i bipolarne, itp, itd. W miarę skuteczne, gotowe kompresory hybrydowe znajdujemy we wzmacniaczach, np. Trace Elliot V8, Marshall VBA400, Ampeg SVT4pro czy ew. Peavey 400 Classic (tu akurat w końcówce mocy). Spotykane tu i ówdzie czysto lampowe układy raczej nadawały się do kompresji sygnałów liniowych niż do instrumentu o takiej dynamice jak gitara.