Impedancja wyjsciowa magnetronu

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Post autor: _idu »

Nieco ostudze Twoje zapędy. Przy próbie przeóbek na nadajniki heterodyny tracą na stabinlości. Próba zwiększania mocy generowanyego sygnału niestety powoduje jakieś problmey w dielektryku któy stabilizuje generowaną częstotliwość.

Już ponoć lepiej zrobić to lamapch mikrofalowych.
A odbiornik, owszem konwerter się nada.
erneest
3 posty
3 posty

Post autor: erneest »

Co do odbiorników to akurat to wiem :), zajmuję się DVB. Zainteresowała mnie po prostu przeróbka na nadajnik. Co do wersji lampowej, gdzie znajde coś na ten temat?
erni
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: krzkomar »

Zrobiłem wiele takich przeróbek i niezauważyłem aby było to niestabilne. Moc się zwiększa poprzez dodanie wzmacniacza mocy, a nie na samej heterodynie z DRO. Dosyć prosto jest wykonać nawet samemu taki generatorek, mi się udało to nawet na zwykłym FR4 0.5mm (ścieżki 0.8mm dla 50 Ohm).
erneest
3 posty
3 posty

Post autor: erneest »

@Krzkomar, możesz podać coś więcej o tych przeróbkach? Ewentualnie link do źródeł.
erni
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: krzkomar »

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=lnb ... Szukaj&lr=
A co do przeróbek, cóż można powiedzieć. Heterodynę na DRO zostawiasz, filtr i mieszacz zwierasz a wzmacniacz 3 stopniowy odwracasz. Odwrócenie to robisz odwracając tranzystory (G z D) i zmieniając ich polaryzację (trochę cięcia ścieżek). Dodatkowo zawsze tranzystor wejściowy przekładałem na wejście za oscylator DRO.

Najłatwiej jest przerobić stare LNB z jedną polaryzacją, tam wystarczy nawet odciąć płytkę za heterodyną i przesunąć fragment płytki z DRO łącząc jego wyjście bezpośrednio z sondą (pomijając cały wzmacniacz i mieszacz).

Do tego jeszcze należy dorobić modulację.Są dwie metody, poprzez modulację prądu płynącego przez oscylator i poprzez dolutowanie dzielnika napięcia przy terminatorze 50Ohm od paska przy DRO, ta druga metoda jest moim zdaniem dużo lepsza.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Re: Impedancja wyjsciowa magnetronu

Post autor: szalony »

Tutaj znalazłem dość ciekawy artykuł o magnetronie jako urządzeniu wzmacniającym (?) http://servv89pn0aj.sn.sourcedns.com/~g ... lifier.pdf Przyznam, że nie wgłębiałem się, ani też nie rozumiem jego przesłania, ze względu na moją nikłą znajomość techniki mikrofalowej.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Re: Impedancja wyjsciowa magnetronu

Post autor: Kwazor »

Panowie magnetron da sie ujarzmić :D
i dac mu nawet PLL
http://lea.hamradio.si/~s57uuu/mischam/ ... /index.htm

Musze poszukac to znajde troche o HERF.... no i o debilach co wala z otwartej mikrofali .....
ODPOWIEDZ