Potencjometr balansu w Fonice W600 i podstawki

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fruit1
20...24 posty
20...24 posty

Potencjometr balansu w Fonice W600 i podstawki

Post autor: fruit1 »

Jestem posiadaczem wzmcniacza W600 , schemat jest tutaj: http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 1_02_1.htm
Mój egzemplarz ma trochę braków, jednym z nich jest potencjometr balansu. Fabrycznie winien to być potencjometr 2x1M współosiowy (każda sekcja rgulowana osobną gałką) - w zasadzie jest to niezależna regulacja głośności każdego kanału a nie balans. Problem w tym że takiego potencjometru nie sposób zdobyć i zastanawiam się czym go zastąpić by miało to ręce i nogi oraz było funkcjonalne. Myślałem by wstawić 2x1M liniowy z jedną osią i zapiąć obie sekcje "na krzyż" wtedy wprawdzie przy ustawieniu w środku będzie równo głośno w obu kanałach i będzie możliwość regulacji lecz głośność w położeniu równowagi będzie o połowę niższa (w zsadzie chodzi mi o to że nie będzie można uzyskać jednocześnie max. głośności w obu kanałach jednocześnie). Może macie jakiś pomysł jak inaczej ruszyć ten temat?

Druga kwestia tyczy podstawek Noval - kilka nadaje się do wymiany, szukać starych z demobilu czy te współczesne są dobrej jakości? A jeśli to jakie? Od razu dodam że wzmacniacz chcę uruchomić i odrestaurować ale ma on mi służyć i zależy mi na tym by działał pewnie - nie koniecznie na "oryginalnych" częściach z epoki.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Potencjometr balansu w Fonice W600 i podstawki

Post autor: Zibi »

fruit1
20...24 posty
20...24 posty

Tak zakup tego potencjometru w zasadzie rowiąże kłopot ale ndal się zastanawiam nad możliwością zastosowania potencjometru z jedną osią - takie rozwiązanie byłoby wygodniejsze. Telpod robił kiedyś takie potencjometry z charakterystyką M+N - nie miały one bolączki o której piszę, tzn. w położeniu środkowym suwak i jeden z końców miały opór "0". Nawet można je jeszcze spotkać ale największa wartość jaką widziałem to 220k co z kolei stanowi ok 25% nominalnej wartości w tym układzie a ja nie wiem jak go dostosować (i czy da się w ogule?).
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Zrezygnuj z balansu.
fruit1
20...24 posty
20...24 posty

Zostanie dziura w panelu :) Cokolwiek mało estetyczna albo martwa gałka a ta będzie mnie dręczyć mentalnie ;-)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

"Niezależnie regulowane potencjometry P1 i P6 pozwalają wyrównywać wzmocnienie obydwu kanałów. Poza tym można je wykorzystywać jako niezależne regulatory wzmocnienia." Weź współczesny, podwójny potencjometr, załóż obie gałki na oś i ciesz się dodatkową regulacją wzmocnienia.
ODPOWIEDZ