Wieczorem podam fotki z drugim kanałem podpiętym pod generator (zakładam, że można spokojnie trójnikiem z generatora?
Sonda raczej wykalibrowna - na sygnale z generatora do kalibracji z oscyloskopu wygląda chyba ok;-)
Przy jakiej mocy, to ciężko powiedzieć - ok 1/4 na potencjometrze, z tym że potencjometr jest logarytmiczny.
Edit: A czy maj jakikolwiek sens sprawdzenie z innymi lampami? Mam jeszcze dwie parki el84 i dwie inne ecc83.
Sprawdziłem z innym zestawem lamp (zarówno el84 jak i ecc83). Niestety wyniki w zasadzie identyczne.
Co powinienem posprawdzać, żeby najpierw poprawić wyniki bez USZ?
Zniekształcenie przy 20kHz wygląda na rezonans transformatora, zmień przebieg na sinusoidalny podjedź do 40kHz z generatorem, sprawdź czy po drodze przebieg się nie odkształca.
A co może być powodem takiego rezonansu? Na obu kanałach jest to samo. Może ten 2,2nF na zaciskach kondensatora?
Aż się zastanawiam nad kupieniem jakiegoś starego TG żeby zobaczyć jak będzie z nim :-/
Powodem, jeżeli układ jest sprawny może być zbyt duża indukcyjność uzwojenia pierwotnego, kondensator możesz odlutować, nieco poprawi przebiegi, ale mogą pojawić się przerzuty w prostokącie.
Jeśli masz rację to nie jest to zbyt pocieszające... Lepiej bym pewnie wyszedł kupując 2 razy tańsze transformatory :/
No nic, wieczorem sprawdzę sinusa. Z tego co pamiętam przy 20kHz na oko sinus wyglądał ok. Ale wieczorem sprawdzę dokładnie.
W sieci jest ciekawy film traktujący w praktyczny sposób o pomiarach, które uskuteczniasz, było już o tym na naszym forum ale pozwolę sobie wkleić link do tego wątku. http://classictek.org/index.php?option= ... tlink&id=9
Biorę się za oglądanie:-) Dzięki.
Sprawdziłem sinusiode. Wygląda ok, chociaż jest rysowana jakby grubszą kreską niż ta z generatora;-)
Co powinienem posprawdzać we wzmacniaczu (i jak)? Ciągle stawiam na to, że to ja coś spaprałem...
Edit: co ciekawe, już na wyjściu potencjometru przy 20kHz lewy górny róg jest mocno zaokrąglony. Z prawym jest wszytko ok.
Jako, że niedługo uda się złapać kilka dni urlopu;-) chciałbym wrócić do tematu. Czy mógłby ktoś sprawdzić trafa do tej EL-ki u siebie? Sam postaram się wyposażyć w trymer, ale nie wiem czy jest większy sens, gdy nawet bez USZ nie jest wesoło:-/ Poszukam też na Allegro jakiś starych niedrogich TG do porównania;-)
Na schemacie nie widzę,aby uzwojenie wtórne transformatora wyjściowego zablokowane było do masy rezystorem n.p. 220R/5W. W razie przypadkowego odłączenia głośników przy większej mocy,może być kłopot. Po zablokowaniu rezystorem trafo może przestanie być słyszalne.
Faktycznie. Czy chodzi tu o to połączanie od wyjścia 5 z trafa (tu bez rezystora)? Jaką wartość rezystora dać między wyjście z trafa a masę (tyle na ile jest przewidziane to wyjście trafa - 4/8 ohm)? I czy ma to szanse poprawić przebiegi na oscyloskopie?:)
Równolegle do 5 i 6 podłącz rezystor 220R/5W,raczej chodzi o zabezpieczenie
transformatora wyjściowego i lampy w stopniu mocy.
Rezystor może być o przybliżonej wartości od 200R do 470R.