Kisel Fifty - mały problem

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

endrju
125...249 postów
125...249 postów

Kisel Fifty - mały problem

Post autor: endrju »

Witam kolegów. Wczoraj dostałem wzmacniacz Kisel Fifty ze spaloną lampą mocy i wytopioną podstawką ( była z tworzywa i to raczej była podstawka pod przekażnik a nie pod lampę) . Szybka wymiana i wzmacniacz gra jak przed awarią - no jeżeli w tym wzmacniaczu da się zrobić coś szybko. Wzmacniacz jest przykładem jak nie należy wykonywać wzmacniaczy , ale gra i nie brumi.
Pojawił się w nim też problem z przełączaniem kanałów ( wszystko działa ,ale mało logicznie), ale kolega muzyk chce go jutro zabrać "jaki jest" , bo gra koncert.
Moje pytanie jest takie : czy wzmacniacz ten miał możliwość włączenia boostera w kanale przesterowanym z poziomu przełącznika nożnego?
Bo właściciel mówi , że miał , ale coś się zepsuło. Natomiast ja , po oględzinach , stwierdzam, że ten egzemplarz czegoś takiego nie posiada
( oczywiście można dorobić)
Czy ktoś miał z tym sprzętem "przyjemność" , po prostu chcę wiedzieć czy ktoś przede mną nic w nim nie zmieniał.
Postaram się wrzucić jakieś fotki, tak ku przestrodze :wink:
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Re: Kisel Fifty - mały problem

Obiecane zdjęcia . Za jakość przepraszam , były robione telefonem
Załączniki
Ten sprzęt był przedmiotem naprawy
Ten sprzęt był przedmiotem naprawy
2.JPG
A oto awaria
A oto awaria
bałagan w środku
bałagan w środku
5.JPG
6.JPG
...i po robocie....
...i po robocie....
...zapłata za wymianę gniazd
...zapłata za wymianę gniazd
... warsztat nocą..
... warsztat nocą..
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Ten montaż to jest sprawka fabryki?
Mario
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Mario »

Raczej na to nie wygląda. Potencjometry widzę że zakupione raczej w kraju, podobnie montaż nie wydaje się zbyt profesjonalny. :D
endrju
125...249 postów
125...249 postów

A tam odrazu fabryki............ To robił pan Kisiel z Tarnowa. Bałagan , że lutownicy nie można wsadzić , ale dźwięki... miodzio :D

EDIT : Robił te wzmaki przez kilka lat , ten jest jednym z pierwszych i był wizytówką firmy na jej stronie internetowej, która zresztą jak sama firma nie istnieje
Ostatnio zmieniony ndz, 17 października 2010, 15:33 przez endrju, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

endrju, gitarę dostałeś za wymianę gniazd? :shock: Gdybyś chciał ją wymienić za coś lampowo-gitarowego, to jestem do dyspozycji.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Tak z ciekawości to jakiej firmy to wiosło ? Nie moge rozczytac ze zdjecia ale wygląda mi to na jakiegoś Gretcha lub coś podobnego
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Marvel pisze:endrju, gitarę dostałeś za wymianę gniazd? :shock:
No tak , dorobiłem jeszcze włączanie boostera nożnym przełącznikiem..............
Ale jak mi ją podarowali (po odbiór pieca wpadł gitarzysta i mój ulubiony wokalista ... z tych jeszcze mniej znanych ) , to mi się głupio zrobiło i odwdzięczyłem się parą lamp EL 34 ( bo w oryginale były 6L6 a piec ma przełączany bias)
Marvel pisze: Gdybyś chciał ją wymienić za coś lampowo-gitarowego, to jestem do dyspozycji.
Ciężka sprawa , mieć coś od idola muzycznego , czy od idola wsród "lampowych dłubaczy" :wink:
Z bólem serca , to jednak prezent...........
Ostatnio zmieniony ndz, 12 grudnia 2010, 19:23 przez endrju, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

endrju pisze: Ciężka sprawa , mieć coś od idola muzycznego , czy od idola wsród "lampowych dłubaczy" :wink:
Nie żartuj sobie ze mnie, proszę Cię... :wink: Wzmacniacza bym Ci i tak raczej nie zaproponował. Myślałem po prostu, że z gitarą będziesz miał kłopot, bo na foto jakaś nieporęczna się wydaje :P
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Ghost pisze:Tak z ciekawości to jakiej firmy to wiosło ? Nie moge rozczytac ze zdjecia ale wygląda mi to na jakiegoś Gretcha lub coś podobnego
No stary za takie wiosło to bym cały piecyk od podstaw wykonał i dał gwarancję do mojej śmierci....
Nie , to gitara Columbus Series 3 - taka kopia Gibsona . Kolega przywożąc sprzęt do remontu zobaczył ,że mam na ścianach w warsztacie kilka gitar , starych i zdezelowanych oraz samoróbki , no to oddał mi swoją , której już nie używa . Stan jej jest bardzo dobry , jest sprawna .
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Marvel , a kto mówi o wzmacniaczu.... wzmacniacze to ja sobie robię sam :D Taką gitarę to można wymienić np na dobre kondensatory , albo płytkę do pętli.....
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

endrju pisze:Taką gitarę to można wymienić np na dobre kondensatory , albo płytkę do pętli.....
Ano można, ale obie strony muszą chcieć :P Można też na transformatory, potencjometry CTS push-pull NOS, czy nadprogramowe chassis do repliki Marshalla 18W TMB 1974... 8)
Załączniki
TMB_03.jpg
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Marvel ... kurde kusisz.... Na ostatnim zdjęciu w środku, jest replika tego Marshalla tylko trochę przekombinowałem i dałem jeno weiście, przełącznik kanałów i mastera w kanale przesterowanym ( oczywiście delikatnie wzmocnionym ). Czyli z Marshalla to tylko pomył został :mrgreen:
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Na koniec zdjęcia z nieistniejącej strony producenta ( nie pokazuję twarzy , bo to wymaga zgody osób znajdujących się na zdjęciu). Zdjęcia małe , bo tylko takie znalazłem :lol: - bo to taki maly piecyk :twisted:
Załączniki
f.JPG
fift.JPG
Awatar użytkownika
Citroneamplification
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Citroneamplification »

Ale syf w środku !!!!! Łojejku .

Nie odważyłbym się komus coś takiego sprzedać , spaliłbym się ze wstydu .
Z tego co Pamiętam to ten Pan Kiesel miał pare spraw w sądzie , takie cos nie mogło długo podziałać wystarczy porzadne hamowanie jadąc na próbę i zwara gotowa
Mała Mysz
ODPOWIEDZ