Julia Stereo, przełącznik ARC
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 500...624 posty
Julia Stereo, przełącznik ARC
Mam pytanie , o co chodzi z tym przełącznikiem ARC, doczytałem,że wycisza szumy i automatycznie dostraja stacje. Jednak kiedy radio gra na UKF, jest program i go włączę to nic nie ma . Na jakich zkresach on działa?może ktoś wie. Poszukuje tez instrukcji obsługi do tego radia
Ostatnio zmieniony śr, 29 września 2010, 09:37 przez jarecki_1966, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: Julia Stereo, przełącznik ARC
Automatyczna regulacja częstotliwości zapobiega samoczynnemu odstrajaniu się radia od częstotliwości odbieranej stacji, działa na UKF.
-
- 500...624 posty
Czyli coś nie tak u mnie z tym ARC? Kiedy ustawię stacje i gra bardzo dobrze i wcisnę ARC to nic nie słychać, kompletne wyciszenie stacji.
Spróbuje poczyścić styki.
Spróbuje poczyścić styki.
Niekoniecznie coś jest nie w porządku, być może rozwiązano to tak jak w niektórych tunerach wieżowych Kasprzaka - tam przycisk obsługuje jednocześnie dwie funkcje: AFC i Mute. Normalne położenie, do słuchania, to przycisk niewciśnięty, wtedy załączona jest ARCz a po wciśnięciu działa Mute.
_
Albo tak jak w tunerach Diory: wciśnięcie włącza zarówno ARC, jak i wyciszanie. Skutek jest taki, że w niektórych przypadkach po wciśnięciu przycisku, ARC przeciągało do sąsiedniej silniejszej stacji, a muting wyciszał z powodu niedokładnego, przeciągniętego dostrojenia. Efekt ten może pogłębiać kiepski, często rozstrojony, prymitywny dyskryminator fazy w "Julii".fugasi pisze:Niekoniecznie coś jest nie w porządku, być może rozwiązano to tak jak w niektórych tunerach wieżowych Kasprzaka - tam przycisk obsługuje jednocześnie dwie funkcje: AFC i Mute. Normalne położenie, do słuchania, to przycisk niewciśnięty, wtedy załączona jest ARCz a po wciśnięciu działa Mute.
Nie wiem nawet, czy "Julia" ma muting. Schematu nie ogarniam na tyle, by to z całą pewnością stwierdzić (z opisu przełącznika na schemacie wynika, że nie - podpisany jest tylko "ARC").
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 500...624 posty
Przeczyściłem przełącznik i ARC działa.Wydaje mi się ,że funkcji Mute nie ma. Radio długo było nieużywane, udało mi się je nabyć od starszego Pana, właściwie to dał mi je za darmo, skoro może komuś służyć. Pewnie w niedługim terminie poszłoby do śmieci. Twierdził,że kiedy je kupował to kosztowało go to całą pensje z tamtego okresu. Trzeba stwierdzić,że to ciekawe radia, i niemiłosiernie ciężkie. Jest w stanie bardzo dobrym. Solidna polska konstrukcja, wolę takie od wszechobecnej " chińszczyzny" Ponadto ma bardzo rozbudowany zakres K., można powiedzieć ,że to radio globalne. Zakres UKF do 100, można poszerzyć z tego co wyczytałem,ale wolę zostawić w oryginale.
*dodam ze dwa zdjęcia
*dodam ze dwa zdjęcia
-
- 500...624 posty
Działało, ale przestało, bez ARC gra nawet dobrze. Czy to może być też spowodowane słabszym sygnałem radiowym?(przez pogodę itp. czy też jest inna przyczyna ? kiedy dotykam anteny jeszcze gorzej wycisza się . Myślałem, że ARC pomaga przy słabszym sygnale.
ARCz stabilizuje częstotliwość generatora w głowicy, w zasadzie poziom odbieranego sygnału nie ma znaczenia. Można sprawdzić czy po delikatnym odstrojeniu od stacji na wyłączonym ARCz, po jego załączeniu stacja "wskoczy", jeżeli tak to działa. Podobnie przy załączonym ARCz, delikatne przestrojenie +/- nie powinno zmienić odbioru. Sprawdź obiór z zewnętrznej anteny, jest tam gniazdo (z tego co pamiętam), może krótsza antena będzie sprawowała się lepiej.
Nie wspominam mile napraw tego radia, chociaż jak już grało to grało całkiem przyjemnie. Większość uszkodzeń jest banalna, co nie znaczy prosta w usunięciu, konstrukcja tego radia znacznie utrudnia usuwanie usterek, do dużej płyty głównej z tym nieszczęsnym kilometrowym isostatem, dotroczone są moduły, z biegiem czasu cynowane kołki tracą właściwości, co bywa przyczyną różnych dziwnych zachowań, typu stuki trzaski itp.
Nie wspominam mile napraw tego radia, chociaż jak już grało to grało całkiem przyjemnie. Większość uszkodzeń jest banalna, co nie znaczy prosta w usunięciu, konstrukcja tego radia znacznie utrudnia usuwanie usterek, do dużej płyty głównej z tym nieszczęsnym kilometrowym isostatem, dotroczone są moduły, z biegiem czasu cynowane kołki tracą właściwości, co bywa przyczyną różnych dziwnych zachowań, typu stuki trzaski itp.
-
- 500...624 posty
Właśnie ARC znowu działa, nic nie robiłem , tylko po kilka razy poprzyciskałem przełączniki (te do programowania U, U1..)jarecki_1966 pisze:ARCz stabilizuje częstotliwość generatora w głowicy, w zasadzie poziom odbieranego sygnału nie ma znaczenia. Można sprawdzić czy po delikatnym odstrojeniu od stacji na wyłączonym ARCz, po jego załączeniu stacja "wskoczy", jeżeli tak to działa. Podobnie przy załączonym ARCz, delikatne przestrojenie +/- nie powinno zmienić odbioru. Sprawdź obiór z zewnętrznej anteny, jest tam gniazdo (z tego co pamiętam), może krótsza antena będzie sprawowała się lepiej.
Na wyłączonym ARC lekko odstroiłem i załączyłem ARC, radio się dostroiło. Zewnętrznej anteny na razie nie posiadam.Może to coś z przełącznikami , może trzeba przeczyścić kontaktem czy innym? Jeszcze jedno, zauważyłem,że słychać buczenie w głośniku przy wyciszonym radiu, to może być wina , któregoś z kondensatorów, czy też inna przyczyna?
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Może być trochę rozhuśtana ta automatyka, ja bym pogmerał w kondensatorach elektrolitycznych przy ARC. Pamiętam przypadki (kilka sztuk) odbiornika TV Vela jakie przynosili nam do serwisu, tam nie szło nastroić stacji, winny był kondensator elektrolityczny (jeden jedyny) w okolicy p.cz.
Swoją drogą świetny odbiornik, ceny na Allegro tych maszyn osiągają takie wartości że szkoda gadać
Pozdrawiam!
Swoją drogą świetny odbiornik, ceny na Allegro tych maszyn osiągają takie wartości że szkoda gadać

Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 500...624 posty
Dziwne, teraz sprawdzałem i gra bardzo dobrze na ARC i bez tez nawet ze schowana anteną...Sprawdzę jeszcze jutro jak będzie.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
ARC to taki bajer że działa super jak masz stację nastrojoną na "zero detektora" czyli dokładnie w częstotliwość. Jak trochę (no może trochę więcej) odstroisz to stacja ucieka bo automatyka stroi w inne miejsce.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 500...624 posty
Witam, czy to Julia na export czy coś innego? http://allegro.pl/weltempfenger-globe-1 ... 64020.html
Pewnie można spotkać Julie opisane różnymi markami, np. Tramp. Mniejsza Sabina może się szczycić światowym skrótem ITC, itd. 

_
To co pamiętam z tamtego okresu,to Julia była wykonywana na rynek austriacki,
/podobno ich konstrukcja ??? / Z polskimi napisami była dostępna u nas w ograniczonych
ilościach i droga na jak na ówczesne czasy.
/podobno ich konstrukcja ??? / Z polskimi napisami była dostępna u nas w ograniczonych
ilościach i droga na jak na ówczesne czasy.