USB DAC na PCM270x
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: USB DAC na PCM270x
Chcesz dalej?dolphin123 pisze:traxman może najlepiej jakbyś wycenił uruchomiony moduł, bo wielu może mieć problemy z smd a chciałoby mieć takie maleństwo.
Witam
Z moim PCM-em pojawił się mały problemik. Po przeprowadzce wzmacniacza do innego mieszkania czasem się wiesza. Trzeba go odpiąć od USB i podłączyć z powrotem. Nie mogłem dociec przyczyny, ale w końcu znalazłem - świetlówka w kuchni. Gruba, długa rura (36W czy jakoś tak) napędzana dławikiem i kondensatorem, starter tradycyjny. Ewidentnie w momencie startu daje duże zakłócenia, które powodują zawieszenie PCMa.
Pytanie - co poprawić, żeby było lepiej? Oczywiście poza wymianą świetlówki na inne źródło, wolałbym również uniknąć wymiany statecznika na elektroniczny. Schemat PCMa wbudowanego we wzmacniacz (dokładnie ten, który się wiesza) tutaj: download/file.php?id=30421
Proszę o jakieś propozycje bo szlag mnie trafia...
P.S. PCM nie jest uszkodzony. W innym domu pracował bez zarzutu. Komputer podłączony jest do prądu przez listwę przeciwprzepięciową. Instalacja elektryczna stara - blok z wielkiej płyty.
Pozdrawiam
Sebastian
Z moim PCM-em pojawił się mały problemik. Po przeprowadzce wzmacniacza do innego mieszkania czasem się wiesza. Trzeba go odpiąć od USB i podłączyć z powrotem. Nie mogłem dociec przyczyny, ale w końcu znalazłem - świetlówka w kuchni. Gruba, długa rura (36W czy jakoś tak) napędzana dławikiem i kondensatorem, starter tradycyjny. Ewidentnie w momencie startu daje duże zakłócenia, które powodują zawieszenie PCMa.
Pytanie - co poprawić, żeby było lepiej? Oczywiście poza wymianą świetlówki na inne źródło, wolałbym również uniknąć wymiany statecznika na elektroniczny. Schemat PCMa wbudowanego we wzmacniacz (dokładnie ten, który się wiesza) tutaj: download/file.php?id=30421
Proszę o jakieś propozycje bo szlag mnie trafia...
P.S. PCM nie jest uszkodzony. W innym domu pracował bez zarzutu. Komputer podłączony jest do prądu przez listwę przeciwprzepięciową. Instalacja elektryczna stara - blok z wielkiej płyty.
Pozdrawiam
Sebastian
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
- gachu13
- 1250...1874 posty
A jak masz tam z uziemieniem? Czy zarówno komputer jak i wzmacniacz są uziemione, czy tylko jedno z nich?
SQ9KQZ
To jest stary blok z wielkiej płyty. Instalacja elektryczna oryginalna dwuprzewodowa, czyli uziemienia brak.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Czy w PCM2704 można wszytkie masy połączyć razem? A więc 6, 11, 12, 19 i 17? Czy też np. masy AGNDL i AGNDR powinny być oddzielone od reszty?
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Chciałbym odświeżyć nieco wątek.
Poszukuję niedrogiego scalaka USB DAC, którego można dostać od ręki w większej partii.
Będę wdzięczny za podpowiedzi co do scalaków.
Poszukuję niedrogiego scalaka USB DAC, którego można dostać od ręki w większej partii.
Będę wdzięczny za podpowiedzi co do scalaków.
Czy posiadacie może nadmiar płytek lub możliwość ich wykonania ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Mogę się mylić, ale traxman chyba zrobił z tego artykuł w EP. Jeśli tak, to płytki powinny być tam dostępne.
Tomek
Okay zakupiłem coś takiego gotowego ale przy zasilaniu z komputera w momencie ciszy jak zaznaczam coś myszką na ekranie komputera słyszę to również w formie zniekształceń w słuchawkach.
Co na to można zrobić?
Co na to można zrobić?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Czy dobrze rozumiem, że przy innym zasilaniu jest OK?
Jeżeli tak, to przyjrzyj się, jak jest filtrowane zasilanie - może wystarczy dołożyć więcej pojemności, najlepiej kilka ceramików SMD różnych rzędów wielkości i dobry elektrolit.
Być może filtrowanie jest tak słabe, że wystarczy jakiś lepszy elektrolit...
Jeżeli tak, to przyjrzyj się, jak jest filtrowane zasilanie - może wystarczy dołożyć więcej pojemności, najlepiej kilka ceramików SMD różnych rzędów wielkości i dobry elektrolit.
Być może filtrowanie jest tak słabe, że wystarczy jakiś lepszy elektrolit...
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
A jak chcesz tylko audio. to jednak RaspberryPi plus taka mała płytka HiFiBerry DAC. Lepszy zasilacz i po kłopocie.djivo pisze:Okay zakupiłem coś takiego gotowego ale przy zasilaniu z komputera w momencie ciszy jak zaznaczam coś myszką na ekranie komputera słyszę to również w formie zniekształceń w słuchawkach.
Co na to można zrobić?
Ale to do audio... video tez daje radę ale wydolność procka jest na granicy. W audio nieważne FLAC, OGG.... jest 100% sukcesu.
Zaletą HiFiBerry jest to że używa on innej magistrali niż USB i Ethernet razem wzięte -> I2S.
Open ELEC 4.0. Ma już wsparcie dla tej karty a miej zżera zasobów procka w porównaniu z RaspBMC.
Studio i MrooVka po przełożeniu w inny port USB problem się rozwiązał sam. Na front Panelu taka rzecz ma miejsce ale nie jak podepnę do płyty głównej.
Więc problem rozwiązałem.
Więc problem rozwiązałem.