Atlantis pisze:Mam nadzieję, że się mylisz... Za utrzymaniem działającej infrastruktury w Solcu Kujawskim przemawia jednak ten fakt, że stacja jest słyszalna również na sporym obszarze Europy. Nadaje więc do rodaków za granicą oraz stanowi wizytówkę naszego kraju.
Niestety zasie to jest ale raczej w nocy. Solec nie zastąpi pionowej anteny półfalowej.
Atlantis pisze:
Satelity i streaming przez Internet tego nie zastąpią - pierwsze rozwiązanie jest typowo stacjonarne, drugie wiąże się z opłatami. Radio wystarczy włączyć i ustawić odpowiednią częstotliwość.
I tu się mylisz. Satelity owszem odpadają dla radia samochodowego. Internet też. Ale w dobie cyfryzacji innych mediów DAB czy DVB nie jest problemem stworzenie multipleksu paneuropejskiego z wybranymi stacjami narodowymi. Piszę tez DVB bowiem DAB to nieco porażka a na transponderze DVB oprócz kanałów TV można upchać dużą ilość kanałów radiowych.
Na obecnym UKF'ie system RDS zapewnia bezobsługowe przestrojenie się na inną czestotliwość nadajnika z tej samej sieci/nadawcy/programu przy opuszczaniu zasięgu. Chwila przerwy i mamy wybrany najsilniejszy z sygnał z listy kilku sąsiednich częstotliwości podawanych przez RDS. Tym bardziej można to zrobić w DVB-T czy DAB (w DVB od czegoś jest np. tablica NIT)
Zerknij na wykazy stacji TV/radiowych na satelitach. (
www.lyngsat.com,
www.kingofsat.net) - zobacz np. Astra 19'2E oraz Hotbird 13,0'E obłsugują ten sam teren -= Europę. A np. ARD czy RAI jest na obydwu satelitach. A jak poszukać na innych pozycjach typowo dla konsumpcyjnej TV sat będzie analogicznie.
W przypadku SAT szybko umarła analogowa TV (poza Astrą 19,2'E i niemieckimi stacjami ale to to już ostanie tygodnie resztek tej oferty). Padło pomimo iż analogowa TV oferowała lepszą jakość obrazu od DVB-S. Ale był jeden argument - w analogu jedna staja TV plus kilka analogowych radii czy tez ADR który już przeszedł do historii kontra jak w przypadku Polsatu 14 kanałów TV na jednym transponderze. DVB-S- QPSK, SR= 27500kSym/s to docelowo około 37MBit/s. Radio w MPEG2 można emitować z pasmem 192kbit/s (potrafi lepiej zabrzmieć niż 224kbit/.s w MPEG2 - duże zależy od kodera i obróbki sygnału przed konwersją na MPEG). DVB-S2 daje szansę na lepsze upakowanie - oprócz używanej (np. w N'ce) 8PSK włoski Mediaset użył już jeszcze wydajniejszej modulacji 16PSK. Modulacja 16PSK na tym samym paśmie (około 20MHz) zaoferowało by ponad 1400Mbit/s - SR=27500Ksym/s. (dożo zależy od wartośći FEC... im większe upakowanie bitów w symbolu tym niższe FEC dla tej samej wartości ilości błędów transmisji dla tej samej wartości sygnał/szum)
Atlantis pisze:
A gdyby jednak doszło do najgorszego - mam nadzieję, że na terenie naszego kraju da się jeszcze czegoś słuchać na AM? Ja wieczorami słyszę kilka stacji w różnych językach: rosyjski (albo ukraiński), czeski, niemiecki, angielski. Nawet na prostych, kilkutranzystorowych odbiornikach o bezpośrednim wzmocnieniu. Mam nadzieję, że po potencjalnym zamknięciu 225kHz będą w eterze jeszcze jakieś "punkty orientacyjne" przydatne przy uruchamianiu własnoręcznie wykonanych odbiorników (np. lampowego reakcyjniaka)?
Ale to będzie umierać. W zasadzie coraz mnie słychać na falach średnich - owszem lukę zapełniają dziwaczne stacje na pewien okres (ale np. radia Luksemburg już se nie posłuchasz). Może niektórzy spróbują reanimować AM przez DRM. Ja jestem sceptyczny. DRM nie odniósł sukcesu komercyjnego. A czas gra na jego niekorzyść.
Prędzej rozpowszechnią się media DVB-H ale nośnikiem będą operatorzy telefonii komórkowej.