sztuczny punkt środkowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
sztuczny punkt środkowy
Mam pytanie o dobór rezystorów w przypadku zastosowania sztucznego punktu środkowego uzwojenia żarzenia lamp.Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć w jaki sposób bobiera się wartości rezystorów. Napięcie żarzenia u mnie 6,3V zmiennego
Re: sztuczny punkt środkowy
Dobór wartości rezystorów (w zasadzie jednego z nich) ma na celu minimalizację przydźwięku 50Hz. Ów przydźwięk może być oceniany na słuch lub za pomocą (mili)woltomierza. Zwykle wystarcza zastosowanie dwóch rezystorów np. 100-150R 0W5 5%. Dla precyzyjnej eliminacji brumu najlepszy będzie jednak potencjometr drutowy 150-300R 3W.
Ja stosowałem do tego celu zawsze potencjometry drutowe 100 - 150 Ohm, łatwo ustawić na minimum.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich z Wiednia.
-
- 100...124 posty
Tak, w przypadku żarzenia 6,3 V to proste rozwiązanie jest skuteczne. Mam natomiast przy okazji tematu następujące pytanie: jak wyeliminować przydźwięk żarzeniowy 50Hz wprowadzany przez cztery szeregowo połączone lampy PCL805? Napięcie ok. 70V. Zasilanie anodowe bardzo dobrze filtrowane (filtr CLC). Czy wystarczy żarzenie dać stałym napięciem?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jeżeli przydźwięk był od żarzenia, to przy takim rozwiązaniu poprawa powinna być znakomita.slawekgaj3 pisze:Czy wystarczy żarzenie dać stałym napięciem?
Można sprawdzić podniesienie potencjału żarzenia lub zmianę kolejności żarzonych lamp - czasem działa (im lampa bliższa wejścia tym bliżej masy powinna mieć grzejnik, z wyjątkiem odwracacza Concertino).
-
- 100...124 posty
Przydźwięk nieznacznie zmniejszył się przy podaniu wyprostowanego napięcia (mostek Graetza + 470uF). Natomiast praktycznie zniknął (ja nie słyszę) po umasieniu minusa napięcia żarzenia.
Próbował ktoś może zastosować kondensatory zamiast rezystorów? Powiedzmy 2 x 10 µF?
_
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Może za pomocą potencjometru lub rezystorów dołączonych równolegle do dzielnika kondensatorowego, ale tym razem o znacznie większej rezystancji, np. rzędu 1 kohm zamiast 100 ohm? Idea wcale nie taka bezsensowna.