Projekt "Junak"

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kelly
125...249 postów
125...249 postów

Projekt "Junak"

Post autor: kelly »

Założenia do projektu:
- 1-stopniowy preamp oparty o topologię Fendera (być może P1 z AX84.com) na 6N2P-EV
- końcówka mocy SE na 6N14P
- kopia Fulltone OCD jako załączalny stopień wejściowy (jeśli znajdę schemat; jeśli nie znajdę, to wyląduje tam Tube Screamer lub VoodooLabs Overdrive)
- najprawdopodobniej pętla efektów (być może marvelowska)
- montaż: pół-pająk, pół-łączówki
- nazwa kodowa: Junak

Transformatory i lampy są, drobnica skompletowana, chassis też...
I właśnie tu mam pytanie - szaska jest z amptone (model 350C). Przeglądając konstrukcje wzmacniaczy tu, na forum, czy w galerii Fonaru, widzę, że popularne jest wysuwanie lamp przedwzmacniacza do przodu, w stosunku do lamp mocy. U mnie sprawa ma się tak, że nawiercenia są w rzędzie, w tylnej części chassis i chciałbym z nich skorzystać.
Planuję rozmieszczenie transformatorów (wzorowałem się trochę na ODC Marvela) - czy taki rozkład, jak w załączniku będzie ok?

Lampy chcę umieścić w otworach pod podpisami.
Dwa skrajnie prawe otwory w ogóle wyłączyłem z rozważań. Na panelu tylnym, mniej więcej pomiędzy nimi, jest otwór na gniazdo zasilania.
Załączniki
chassis.gif
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Projekt "Junak"

Post autor: Marvel »

Setki tysięcy (miliony?) wzmacniaczy mają taki układ i stały się kultowe (Fendery, Marshalle), więc czemu Tobie miałoby się nie udać? 8)
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Schemat OCD w załączniku. Ja nie testowałem ale kumpel robił i twierdzi że działa więc zamieszczam.
Załączniki
ocd_Layout.jpg
ocd_vero_debug.png
kelly
125...249 postów
125...249 postów

No to jutro zabieram się za wykańczanie chassis.
Co do OCD - dzięki! Szukałem, szukałem - znalazłem informacje o tym, że schematu generalnie brak. Wspominają coś o wzorowaniu się na VLO, właśnie. Swoją drogą jest na Youtube filmik porównujący oba efekty - mi akurat OCD bardziej przypadł do gustu.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Jesli chcesz porównać schemat z VLO to tu masz calkiem dobra wersje http://gaussmarkov.net/layouts/vlo/vlo-schem.png
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Kelly, jeśli chodzi o ustawienie traf to zrób test przesłuchu. Ja też tak próbowałem postawić trafa w swoim Evil Ghost'cie ale miały przesłuchy.
kelly
125...249 postów
125...249 postów

Zrobiłem testy.
Przesłuchy, przy ustawieniu traf jak w załączniku, są minimalne - nawet nie słychać za bardzo różnicy między pozycją leżącą a stojącą TS-a. Czyli zostaje tak, jak jest.
Mario
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Mario »

Nie chcę robić reklamy, ale co do OCD to proponuję przejrzeć to forum. Najlepiej się zarejestrować bo wtedy ma się dostęp do załączników w tematach w których zazwyczaj znajdują się schematy i wzory płytek.

Pozdrawiam,
Mariusz.
ODPOWIEDZ