Gniazdka i wtyki DIN - rozpiska
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 375...499 postów
Gniazdka i wtyki DIN - rozpiska
Niby można znaleźć w sieci jakieś rysunki. I ja znalazłem ale nie wiem czy przedstawiony widok jest od tej strony którą widzi zwykły użytkownik czyli na tylnej ściance wzmacniacza, czy od strony lutowań którą widzi dłubacz. 

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Gniazdka i wtyki DIN - rozpiska
Z reguły zarówno na wtykach jak i na gniazdach na plastykowym korpusie są wytłoczone cyferki.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Witam.
Patrząc na gniazdo (żeńskie) od zewnątrz, oraz na wtyk (męski) od środka, wyprowadzenia ponumerowane są zgodnie z ruchem wskazówek zegara, czyli kolejno 1, 2, 3 dla gniazda i wtyku mono, oraz między nimi styki 4 i 5 dla gniazd i wtyków stereo. Na zamieszczonych przez Ciebie rysunkach oba te elementy pokazane są tak jakbyśmy patrzyli na nie od strony użytkownika.
Pozdrawiam,
Romek
Patrząc na gniazdo (żeńskie) od zewnątrz, oraz na wtyk (męski) od środka, wyprowadzenia ponumerowane są zgodnie z ruchem wskazówek zegara, czyli kolejno 1, 2, 3 dla gniazda i wtyku mono, oraz między nimi styki 4 i 5 dla gniazd i wtyków stereo. Na zamieszczonych przez Ciebie rysunkach oba te elementy pokazane są tak jakbyśmy patrzyli na nie od strony użytkownika.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 375...499 postów
Aha, czyli jeśli chcę wejść z sygnałem na stary wzmacniacz to w dziurkę 1 wprowadzam kanał lewy, w dziurkę 4 - prawy, a 2 - tu nie ma problemu - masa
A gdybym chciał odebrać sygnał ze starego magnetofonu to w dziurce 3 mam kanał lewy, a w 5 - prawy.
Jak wyprowadzony był sygnał na wtykach (męskich) w przypadku monofonicznego mikrofonu np. Tonsila z wtyczką z trzema szpilkami?
A gdybym chciał odebrać sygnał ze starego magnetofonu to w dziurce 3 mam kanał lewy, a w 5 - prawy.
Jak wyprowadzony był sygnał na wtykach (męskich) w przypadku monofonicznego mikrofonu np. Tonsila z wtyczką z trzema szpilkami?
O ile dobrze pamiętam (proszę mnie poprawić jeśli się mylę) to w przypadku kabli z wtykami DIN5, łączących źródła sygnału ze wzmacniaczem nie stosowało się "przeplotu", czyli były to kable 1 do 1. W przypadku wzmacniaczy wejście tunera, magnetofonu i gramofonu dla kanału lewego znajdowało się na wyprowadzeniu nr. 3, a prawego na wyprowadzeniu nr. 5. Identycznie było na gniazdach przeznaczonych do podłączenia wzmacniacza w wymienionych przeze mnie źródłach sygnału. W niektórych tunerach znajdowało się dodatkowe gniazdo do podłączenia magnetofonu i w tym gnieździe sygnał podłączony był do wyprowadzeń nr 1 i 4 (na gnieździe przeznaczonym do wzmacniacza poziom sygnału wynosił przeważnie 0,775V, a w gnieździe do magnetofonu był ok dziesięciokrotnie niższy).
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
-
- 3125...6249 postów
Liczyło się wyprowadzenia tak jak w podstawce lampowej,od spodu i w prawo.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
3 i 5 to "główny" tor audio, czyli jakiekolwiek połączenia tunerów, mikrofonów i gramofonów, oraz odtwarzanie w magnetofonach. Prawdopodobnie również wysyłka efektów jeśli coś jest (łączone z) kamerą pogłosową itd., ale tu już nie jestem taki pewien. 1 i 4 to "pomocniczy" tor, czyli nagrywanie w magnetofonach, powrót efektu. Wtyczki i gniazda mają przeważnie oznaczenia przy stykach, jeśli nie - przyjrzyj się unitrowskim, bo mają, i zrysuj od strony lutowania.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 2500...3124 posty
znaczy 4 i 5 czyli kanał drugi w stereo to pomcniczy ?Vault_Dweller pisze:3 i 5 to "główny" tor audio, czyli jakiekolwiek połączenia tunerów, mikrofonów i gramofonów, oraz odtwarzanie w magnetofonach. Prawdopodobnie również wysyłka efektów jeśli coś jest (łączone z) kamerą pogłosową itd., ale tu już nie jestem taki pewien. 1 i 4 to "pomocniczy" tor, czyli nagrywanie w magnetofonach, powrót efektu. Wtyczki i gniazda mają przeważnie oznaczenia przy stykach, jeśli nie - przyjrzyj się unitrowskim, bo mają, i zrysuj od strony lutowania.
-
- 375...499 postów
Czyli ta tabela na górze tematu jest do niczego? Bo tam 3 i 5 to odpowiednio wyjścia kanałów L i P...Romekd pisze:W przypadku wzmacniaczy wejście tunera, magnetofonu i gramofonu dla kanału lewego znajdowało się na wyprowadzeniu nr. 3, a prawego na wyprowadzeniu nr. 5.
Widzę że zdania są podzielone. Czy ktoś ma pod ręką jakiś sprzęt Unitry, może zdjąć górną dekę i zajrzeć?

Tabela wydaje się Ok. Wszystko zależy od tego w czym zamontowane są te gniazda. Piny 3 i 5 to główne wyjścia sygnałowe w źródłach sygnału (tuner, magnetofon, gramofon) i zarazem wejścia kanału lewego i prawego we wzmacniaczu. Natomiast styki 1 i 4 to wejścia sygnału np. do zapisu w gnieździe DIN magnetofonu i wyjścia sygnału dla magnetofonu we wzmacniaczu. Zresztą zaraz zerknę w schematy i jeszcze to sprawdzę.
EDIT: Sprawdziłem to na kilkunastu schematach polskich tunerów i amplitunerów, i jest dokładnie tak jak napisałem powyżej.
Pamiętam, że raz, jeszcze jako dzieciak, miałem problem z przegraniem kilku utworów z jednego magnetofonu ZK-140 na drugi i wtedy rozwiązaniem problemu była zamiana przewodów między pinami 1 i 3 w jednym z wtyków (czyli zastosowanie "przeplotu").
Pozdrawiam,
Romek
EDIT: Sprawdziłem to na kilkunastu schematach polskich tunerów i amplitunerów, i jest dokładnie tak jak napisałem powyżej.
Pamiętam, że raz, jeszcze jako dzieciak, miałem problem z przegraniem kilku utworów z jednego magnetofonu ZK-140 na drugi i wtedy rozwiązaniem problemu była zamiana przewodów między pinami 1 i 3 w jednym z wtyków (czyli zastosowanie "przeplotu").
Pozdrawiam,
Romek
-
- 375...499 postów
Dobra, dziękuję.
Jeszcze mikrofon mono o którym wspominałem - 2 to masa, a sygnał we wtyczce kończącej kabel mikrofonu był na szpilce 3 czy 5?

Dla mikrofonu mono wyjście na trójkę, a dla stereo kanał lewy na trójkę, a prawy na piątkę, czyli standardowo.
Edit:
W niektórych starszych mikrofonach Tonsila montowano transformatorek podwyższający impedancję, i tu akurat nie jestem pewny, ale prawdopodobnie wyjście wysokoomowe znajdowało się na wyprowadzeniu nr. 3, a niskoomowe na wyprowadzeniu nr. 1 (masa jak zawsze na wyprowadzeniu nr. 2; wtyk mono DIN3). Jeżeli ktoś z Kolegów posiada taki mikrofon, to bardzo bym prosił o potwierdzenie.
Pozdrawiam,
Romek
Edit:
W niektórych starszych mikrofonach Tonsila montowano transformatorek podwyższający impedancję, i tu akurat nie jestem pewny, ale prawdopodobnie wyjście wysokoomowe znajdowało się na wyprowadzeniu nr. 3, a niskoomowe na wyprowadzeniu nr. 1 (masa jak zawsze na wyprowadzeniu nr. 2; wtyk mono DIN3). Jeżeli ktoś z Kolegów posiada taki mikrofon, to bardzo bym prosił o potwierdzenie.
Pozdrawiam,
Romek
-
- 375...499 postów
Dziękuję! Mam jasność w temacie Dinów!
A teraz pytanie troszkę poboczne: czy można kupić, a jeśli tak to gdzie, współczesne odpowiedniki tamtych starych kabli DIN, czyli 5 żył w ekranie? Mam na myśli kabel cięty z metra, do zakonfekcjonowania starymi wtykami.

Oznaczenie to LiYCY. Przewody parowane w ekranie. Przekroje od 0,14mm do ...jakie sobie kient zamówi (odpowiednią ilość oczywiście). Producent to Helukabel, Lappkakel, Technokabel, i zapewne jakieś firmy związane bezpośrednio z audio.
W dobrych kablach żyły ekranowane były osobno. Dawno temu, kupując magnetofon MSD1405 dostałem właśnie taki w komplecie.elektro_nowy pisze:(...) odpowiedniki tamtych starych kabli DIN, czyli 5 żył w ekranie (...)
Przy pięciu, a właściwie czterech żyłach w jednym ekranie problemem będą przesłuchy.
785mm