Pomoc przy oscyloskopie C1-118A

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Pomoc przy oscyloskopie C1-118A

Post autor: KaW »

1-.Z obrazka z naniesionymi wartośćiami wynika ,że VT37 na E i B ma to samo napiecie /138?/ .Może jest przebity?
Takie zwarcie może byc potwierdzone "buzzerem" -przy wył. zasilaczu -miedzy B,E-bez wylutowywania .
2-osc. sprawdzic co jest na Vd19 -+150,+100-kształt.
3-wszystkie te zasilacze sa wzajemnie powiązane .Zasilacz +5V zalezny jest od _12V i +12V .
Wygląda na to ,że aby to dobrze ponaprawiac trzeba miec do podstawienia zewnętrzne zródła napięc + i _ 12V.i inne żródła też .
4-tych bezpieczników u nas nie ma .Jedynie mozna cienka licą lutowac to co sie popsuło .
Ostatnio zmieniony sob, 18 września 2010, 09:58 przez KaW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Parę kluczowych pytań:

1) Czym mierzysz napięcia ?
Wartość rezystancji wokół VT34 i VT37 pozostaje (dla mnie) nieznana, jeśli są dość duże - a to możliwe ze względu na dość wysokie napięcia - sam miernik może wpływać na pomiary np. na bazie.

2) Mierzyłeś napięcia bezpośrednio na wszystkich elektrolitach za mostkami ?
Zauważ, że masz na schemacie je ładnie wypisane i jest to pierwsza rzecz, którą musisz doprowadzić do porządku. Jak kolega wyżej napisał, napięcia są ze sobą powiązane i poprzez ten przekombinowany układ stabilizacji tętnienia mogą przenosić się z jednego na drugie, również nieprawidłowości na jednym napięciu mogą przenieść się na inne.
Podczas pomiarów zwróć uwagę na poziom tętnień (duże tętnienia na kondensatorze za filtrem to brak pojemności lub zbyt duże obciążenie)

Prawdopodobnie stabilizacja +100V rozwiązana jest na VT1 i jest to tranzystor zamocowany gdzieś na radiatorze, jak już mierzysz napięcia to pomierz i na nim.
Tak patrząc na układ, prawdopodobnie wszelkie tętnienia z C18 zostaną wzmocnione przez zestaw VT44 i VT1.

Unikaj też włączania oscyloskopu w takim stanie na dłużej i bez potrzeby, napięcie zawyżone o blisko 40% to nie przelewki, może coś w końcu trachnąć gdzieś dalej.

P.S. Na Twoim miejscu jednak wymieniłbym elektrolity w zasilaczu (te w okolicy mostków) jak leci, bez sprawdzania.
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tomasz6662 »

Ok, zacznę od wymiany elektrolitów w zasilaczu, wszystkich. Potem pomierzę dokładnie napięcia. Mój miernik to jakiś Metex niby bardzo przyzwoity.
Furman Zenobiusz pisze:Zastanawiałbym się tylko przy wymianie C18 i tego czegoś po prawo za mostkiem patrząc od niego - C22 (?) - to zapewne jakaś forma powielacza.
Czy zamiana na takie same wartości pojemności (tylko na większe napięcie pracy) też jest nie wskazana ?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw, 16 września 2010, 17:09 przez tomasz6662, łącznie zmieniany 1 raz.
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Najlepiej wartosci pojemności zblizone do wartości oryginalnych -napiecia pracy tez .Problem jest tutaj taki ,że ja nie wiem -nie znam- normy ros.jaka dotyczy kond. elektrol./-jesli chodzi o dopuszczalne napiecie robocze/ .Nasze normy już nie istnieja -a na rynku elektronicznym trzeba byłoby się "złapać'jakiejs dobrej firmy aby to poustalac .Moze ktos coś pamięta z naszych norm starych -jakie były stosowane u producentów kond. elektrol./KUTNO/.
Moze byc tak ze po wymianie nowy kondensator nie wytrzyma krótkiego okresu ustalania się napięć i "strzeli'.

Moze na poczatek przelutować nogi kondensatorów -one moga być zle pobielone i nie łącza dobrze .Moze to pomoże .Tinol z kalafonia -lub roztwór kalafoni w spir. denat.
i przelutowanie .Zadnej pasty itp pomocy .

Algorytm sprawdzania zasilacza niskiego napiecia.
Polecenia : zmierzyć napiecia zasilacza .
1-napiecie na emiterze VT43/C15=5V+_ 0,2V? tak -to dalej -nie -to sprawdzic detale RYS.2: VT39,VT43,VD21. i do pkt2
2-napięcie na E VT41/C13=12+_0,1V ? tak- to dalej -nie- to:szukac w elementach :VT35,VT41,VD20. i do pkt3
3-j.w na kolektorze VT42/C14=-12V+_0,35V ? tak- to dalej -nie- to:szukać VT36,VT38,VT42 ,VD20 i do pkt4
4-j.w. na kolektorze VT34 =100+_4 V? tak -to zasilacz sprawny - nie- to sprawdzić :VT1, VT34 , VT37 , VT44.

pkt 12.2 -technika poszukiwania uszkodzeń .
1-zakłada sie ,że uzytkownik dokładnie zapoznał sie z funkcjami pokręteł .Poszukiwanie usterek zaczyna się od wyjsciowych nastaw ustalonych w tablicy 8.1.
2-przed poszukiwaniami i pomiarami upewnic się co do sprawności własnych przyrzadów i stanu sieci zasilajacej.
3-zdjąć pokrywy i dokładnie poszukać oberwanych przewodów ,niedolutowanych połaczeń,uszkodzeń druku lub elementów .
4-pomijam
5-przy pomiarach napięć dopuszcza sie odchylkę wyniku rzędu 20%-i trzeba o tym pamiętać.
6-przy sprawdzaniu elementów -trzeba je sprawdzać przy wylutowaniu częściowym lub zupełnym-tak aby usunąć wpływ innych detali.
przy wymianie detalu zastanowić się czy nie uszkodzi się on w nieprawidłowych warunkach /nieusunięta usterka../.
nie wykonywać sprawdzeń diod ,złacz tranzystorów omomierzem na zakresie :poniżej 100 omów -ponieważ można uszkodzić złacze półprzew.
7-podano opis sprawdzenia ukł. logicznego ros. NAND ,przerzutnika D/z wejsciami RS/.
8-TABLICA 12.1 -SPIS USTEREK I METODY ICH USUWANIA.

Str.58 Instr. eksploatacji podaje :
dla 100V -obciązenie nominalne 70mA
12V ----- 200mA
-12V ----- 150mA
5V ----- 150mA
Ostatnio zmieniony czw, 16 września 2010, 19:41 przez KaW, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Teoretycznie napięcia pracy mogą być wyższe, w ogóle wybierz jakieś solidne elektrolity żeby długo posłużyły.
KaW znów ma rację, przynajmniej niektóre ruskie kondensatory mają napięcie przebicia znacznie wyższe od deklarowanego na obudowie (pisałem już na forum o kondensatorze 300V, który w fabrycznym sprzęcie pracował przy 330, a po podniesieniu napięcia sieci ponad 340V), nawet przy długiej pracy.
Jednak od daty produkcji tego oscyloskopu minęło tyle czasu, że zapewne spokojnie pomieszczą się tam nawet elektrolity o napięciu pracy wyższym ze dwa razy od oryginalnych, a takich napięć ten zasilacz nie będzie w stanie dostarczyć.

Kontynuację uruchomienia po wymianie proponowałbym z wyjętymi bezpiecznikami, na wypadek gdyby napięcia z dobrymi elektrolitami znacznie urosły. Można wstawić jakieś symboliczne obciążenie, bo bez na pewno wszystkie będą wyższe.
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Elektrolity wymienione. Pomierzyłem napięcia. Zaznaczone są na schemacie. Przy potencjometrze R97 zaznaczyłem 2 napięcia 129,5V i 123,5V - takie napięcia są w skrajnych położeniach potencjometru na odczepie, reszta napięć pomimo kręcenia nim praktycznie się nie zmienia. Jeśli istnieje taka potrzeba to pomierzę inne wskazane napięcia. Po wymianie elektrolitów jest jeszcze gorzej, na niektórych zakresach skali czasowej nie wyświetla się nic, na niektórych krótka kreska, a na innych jest normalnie ale myślę, że priorytetem jest doprowadzenie zasilacza do porządku, reszta potem.
schemat1.JPG
pozdrawiam i dziękuje wszystkim za dotychczasowa pomoc i liczę na jeszcze
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

+150V coś podejrzanie zbyt wysokie i nie wiadomo, czy tak ma być, czy to jakiś problem. Co z +100V niżej ?

Jesteś pewien, że na C20 masz +20V a nie -20 ? Według mnie to jest symetryczne do +20 napięcie, zwróć uwagę że elektrolit jest plusem do masy.
+12V na C13 i -12 na C14 jest ok ?
Rusz minimalnie PRkiem R101 i zobacz co się dzieje z napięciami, zauważ że VT35 wpływa pośrednio także na VT37/VT44.
Sprawdź napięcie na katodzie VD14 powinno być ok. 9V.

VT1 jest na jakimś radiatorze konkretnej wielkości ?
O ile dobrze rozumiem działanie tego zasilacza, powinien się na nim wytracić nadmiar napięcia, a ginie tylko 7V.
Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: biohack »

Tak to jest czas daje w kość najlepiej przejechać wszystkie napięcia i zobaczymy
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Furman Zenobiusz pisze:+150V coś podejrzanie zbyt wysokie i nie wiadomo, czy tak ma być, czy to jakiś problem. Co z +100V niżej ?
Wydaje mi się, że te 100V na połączeniu C18 i C22 to jest to napięcie wychodzące z lini 100V, pomiary tak jakby to potwierdziły jest tam 136V i stąd pewnie ten nadmiar napięcia na lini 150V.
Furman Zenobiusz pisze:Jesteś pewien, że na C20 masz +20V a nie -20 ? Według mnie to jest symetryczne do +20 napięcie, zwróć uwagę że elektrolit jest plusem do masy.
Oczywiście masz rację, jest tam -20V
Furman Zenobiusz pisze:+12V na C13 i -12 na C14 jest ok ?
Tak, jest 11,75V i -11,75V - te elektrolity też wymieniłem.
Furman Zenobiusz pisze:Rusz minimalnie PRkiem R101 i zobacz co się dzieje z napięciami, zauważ że VT35 wpływa pośrednio także na VT37/VT44.
Napięcie na lini 100V zmienia się, moglem obniżyć z 139V na 131,5V
Furman Zenobiusz pisze:Sprawdź napięcie na katodzie VD14 powinno być ok. 9V.
Zgadza się
Furman Zenobiusz pisze: VT1 jest na jakimś radiatorze konkretnej wielkości ?
O ile dobrze rozumiem działanie tego zasilacza, powinien się na nim wytracić nadmiar napięcia, a ginie tylko 7V.
Tak, jest przykręcony do aluminiowej blachy będącej jednocześnie częścią konstrukcyjną oscyloskopu.

pozdrawiam
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Myslę ,że zostało zapomniane o 230V.Ten osc. trzeba zasilac z nominalnego napiecia i dopiero go naprawiać .Moze dobrać jakąś żarówke aby nieco ograniczyć
o 10V-12v.
Pózniej trzeba znależć wadę w module sterujacym kreśleniem lini.
Dzisiaj jeszcze raz obejrzalem obrazki -i ten z sinusoidą- mówi ,że widać linię powrotną na wszystkich sinusoidach.Czyli błąd w układzie odchylania poziomego .
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Niezależnie od tego +100V jest zawyżone o 40%, co może powodować wszystkie inne problemy jak i może być przyczyną ewentualnej innej usterki. Posprawdzałbym dla porządku wartości rezystorów w zasilaczu, bo te wartości jak i ich wzajemne proporcje z pewnością wpływają na napięcia, a jak widać z postu wyżej regulacja napięć w pewnym zakresie działa.
Myślę że warto byłoby zapytać kogoś kto takie oscyloskopy regularnie naprawia - przychodzi mi na myśl kolega "Rubens" z elektrody - czy przede wszystkim napięcie +100V powinno wynosić równo +100, czy tak po prostu ktoś sobie napisał na schemacie.
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Do kolegi Rubensa pisałem już wcześniej, zalecił wymianę elektrolitów w zasilaczu. Dziś napisałem jeszcze raz i otrzymałem taka odpowiedź
"Napięcie +100V ( stabilizowane ) powinno być możliwie bliskie 100V ( kilka wolt różnicy jest dopuszczalne).
Jak pisałem Ci na początku - jeśli nie posiada się miernika ESR to podstawą jest wymienić wszystkie elektrolity w zasilaczu.
Potem ustawiamy napięcia zasilacza.
Jeśli któreś napięcie nie daje się regulować szukamy usterki.
Jak ładnie ktoś napisał - zasilacz jest powiązany.
Puste elektrolity powodują "rozpierduchę" w całym zasilaczu.

Skoro napięcia +12 i -12V są ok to pozostaje problem w gałęzi +100V.
Jeśli brak pomysłu - sprawdzasz na piechotę tranzystory w stabilizatorach ( najlepiej poszukać inny w innym bloku oscyloskopu i poprzez porównanie je sprawdzić) koniecznie wylutowanie.

Przy wymianie jakichkolwiek elementów należy pamiętać, że druk jest dwustronny i bez metalizacji otworów.
pzdr.
Rafał "

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Zanim zaczniesz sprawdzać tranzystory, pomierz rezystory - łatwiej będzie wylutowywać jedną nogę. Wystarczy jeden z przerwą lub mocno zawyżoną wartością i efekty mogą być właśnie takie.
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: darczar »

Znalazłem artykuł zawierający dokładny opis działania zasilacza w tym oscyloskopie. Być może będzie przydatny.
Załączniki
C1-118_remont_zasilacza.zip
(466.42 KiB) Pobrany 256 razy
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

darczar pisze:Znalazłem artykuł zawierający dokładny opis działania zasilacza w tym oscyloskopie. Być może będzie przydatny.
Niestety język rosyjski pomimo kilku lat nauki w szkole podstawowej jest dla mnie praktycznie niezrozumiały. Byłbym wdzięczny za streszczenie fragmentu dotyczącego napięcia +100V

pozdrawiam
ODPOWIEDZ