Kurcze, miałem już nie robić 10 urządzeń na raz, ale "z pilnej potrzeby" kopnęło mnie natchnienie na małą, sterefoniczną "mydelniczkę" jako że w październiku nieźle nasiedzę się w pociągach (właśnie w "NRD" na szczęście, nie w PKP-luksusietraxman pisze:Te radyjko umilało mi dojazd z Chorzowa do Gliwic na zajęcia.... powstało też kilka egzemplarzy, bo o Walkmanie z radiem nikt nawet nie marzył. Zasilało się to z akumulatorka 7,2V przywleczonego z NRD.STUDI pisze: 4) Zacząłem budować prosty, kieszonkowy odbiornik z RE 1986 (UL1042, UL1242, UL1490). Zmontowałem część m.cz. i p.cz., przetestowałem za pomocą Glorii i jak na razie płytka leży w pudełku. Rewelacyjnych parametrów to nie będzie miało (brak filtrów pasmowych w oryginalnym projekcie) a UL1042 jest dość rzadko już dzisiaj spotykanym scalakiem. Może w wolnej chwili

myślałem o czymś w klimacie (w nawiasach źródło natchnienia

BF245 - wzm. w.cz. (RE 2/92)
NE602 - mieszacz/heterodyna (wg noty katalogowej; ew. zewnętrzna heterodyna [RE 2/92])
1 lub 2 filtry SFE 10,7S
BF197 - p.wzm. p.cz. (MT 12/84)
dwa sprzężone obwody LC 10,7 MHz (MT 12/84)
TBA120S - wzm. p.cz/demodulator (wg noty katalogowej)
TA7343 - dekoder stereo (wg noty katalogowej)
2x TBA820M - wzm. m.cz. (wg noty katalogowej)
Uzas. rzędu 9V, chociażby z 6 tanich ogniw R6; 6F22 raczej odpada...
BTW, w MT z początku lat 80 był opis miniodbiornika stereo na 2x BF195, UL1211, UL1601, 2x UL1490. Pamiętam, że przeglądałem to w czytelni mojej podstawówki, a później owy numer MT zapadł się pod ziemię i nigdy więcej nie udało mi się znaleźć tego opisu. Ktoś kojarzy? Ktoś ma pod ręką ten artykuł?