Nadajnik w Solcu Kujawskim
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Nadajnik w Solcu Kujawskim
Atlantis, po co tyle pisania? Teraz czuję że postępuję niegrzecznie odpowiadając w tak lakoniczny sposób na elaborat. Ja jestem zaledwie przekonany że mają prawo istnieć radia, które będą zaprzeczać teorii Maxwella. 
Ów Giertych to ile razy w owym radio wystąpił? Kiedyś w TVP długo występował, ba miał nawet stały cykl, niejaki Kaszpirowski. Kto wie czy to nie powód dla którego teraz wzięto się za telewizję.
Podobnie niepotrzebnie rozpisałeś się na temat ciasnego eteru sięgając aż do ś.p. monarchii a z drugiej strony bez atencji stwierdziłeś tylko "Do dzisiaj politycy zdają się traktować kraj jako swoje prywatne poletko".
Myślisz że oni sobie tak traktują kraj jak dziecko, co zapomniało zabrać kanapki do szkoły? A ja uważam że właśnie tu mają zastosowanie "teorie spiskowe"!

Ów Giertych to ile razy w owym radio wystąpił? Kiedyś w TVP długo występował, ba miał nawet stały cykl, niejaki Kaszpirowski. Kto wie czy to nie powód dla którego teraz wzięto się za telewizję.

Podobnie niepotrzebnie rozpisałeś się na temat ciasnego eteru sięgając aż do ś.p. monarchii a z drugiej strony bez atencji stwierdziłeś tylko "Do dzisiaj politycy zdają się traktować kraj jako swoje prywatne poletko".
Myślisz że oni sobie tak traktują kraj jak dziecko, co zapomniało zabrać kanapki do szkoły? A ja uważam że właśnie tu mają zastosowanie "teorie spiskowe"!

_
Tutaj jestem w stanie się z Tobą zgodzić. Już zresztą pisałem, że nigdy nie postulowałem zamykania RM.fugasi pisze:Atlantis, po co tyle pisania? Teraz czuję że postępuję niegrzecznie odpowiadając w tak lakoniczny sposób na elaborat. Ja jestem zaledwie przekonany że mają prawo istnieć radia, które będą zaprzeczać teorii Maxwella.

Mnie bardziej od słów jakie padają na antenie toruńskiej rozgłośni przerażają działania ludzi z nim związanych, szczególnie polityczny lobbing. Bo gdyby pojawiła się grupa wpływów dążąca do usunięcia "bezbożnej" teorii Maxwella ze szkół, a na jej miejsce chciała wprowadzić teorię "inteligentnego rozchodzenia się fal" (w myśl której tak naprawdę to niewidzialne, niematerialne istoty nadprzyrodzone przenoszą fale radiowe w przestrzeni) to coś już byłoby nie tak. A właśnie z podobną sytuacją mamy do czynienia w przypadku ewolucjonizmu.
Dlatego uważam moje obawy za uzasadnione, gdy człowiek głoszący takie poglądy zostaje członkiem rządu i obejmuje ważne stanowisko w resorcie edukacji właśnie dzięki poparciu środowiska RM.
Nie wiem jak teraz, ale wydaje mi się, iż w czasach gdy jego partia jego syna (wraz z młodzieżową przybudówką) była w łaskach Ojca Dyrektora pojawiał się dosyć często na antenie TV Trwam i RM.Ów Giertych to ile razy w owym radio wystąpił?
A tak w ogóle, wracając do tematu to pamiętam jak podczas instalacji nadajnika w Solcu podkreślano specjalnie że jest on przystosowany do emisji cyfrowej. Czyżby nici z tego?
_
Moim zdaniem na razie nie ma co załamywać rąk tak jakby najgorszy scenariusz był przesądzony. Na razie wiemy tylko tyle, że do 26IX będą trwały prace konserwatorskie w Solcu Kujawskim. Ponieważ nadajnik w Raszynie został wyłączony nie ma zamiennika - zapewne PR odstąpiło od pomysłu włączania go na tak krótki okres ze względu na cenę.fugasi pisze:Czyżby nici z tego?
Wszystko wyjaśni się najpóźniej 26 września. Jeśli wtedy nie usłyszymy PR1 na częstotliwości 225 kHz będzie można zacząć się martwić.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Słucham PR1 na UKF-ie teraz i tam co trochę gadają, że dostają telefony od słuchaczy, że ich nie słychać na DŁ. A spikerzy uspokajają, że Jedynka wróci na DŁ już 26 dnia miesiąca więc ludzie pracujący w PR zdają sobie sprawę, że nadajnik na 225kHz jest cholernie ważny dla NAS, słuchaczy. Ale to za mało...
Nie ma co gdakać na zaś, że wyłączą nadajnik i będzie po ptokach, jako słuchacze możemy się domagać aby on nadal pracował bo mamy taką potrzebę. Podobną potrzebę mają za przeproszeniem "obrońcy krzyża". Mają prawo? Mają! My też mamy!

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:

Taki nasz los.. Jak włączam jedynkę i słyszę szum, to aż mnie coś zatyka.
Robert SP5RF
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Mam to samo, ryczeć się chce i głośne k.... ciśnie się na usta ale moja żona tego nie rozumiefrycz pisze:Jak włączam jedynkę i słyszę szum, to aż mnie coś zatyka.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Nieswojo jakoś ,u mnie słychać na długich tylko Pragę i Berlin....kurcze tak było ostatnio 70 lat temu
Ciekawe ile kosztuje utrzymanie takiej radiostacji,szczególnie w porównaniu do sprzętu wojskowego,ambasad ,konsulatów bo w mojej opinii to taka rozgłośnia ma znaczenie mocno strategiczne i prestiżowe.

Ciekawe ile kosztuje utrzymanie takiej radiostacji,szczególnie w porównaniu do sprzętu wojskowego,ambasad ,konsulatów bo w mojej opinii to taka rozgłośnia ma znaczenie mocno strategiczne i prestiżowe.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Przepraszam, ale głupszego argumentu niż ten, zresztą wielokrotnie pojawiający się przy podobnych dyskusjach niesłyszałem. Dlaczego muzułmańska, a nie np. indiańska czy maoryska?frycz pisze:: Odwaga mocno staniała. O rozgłośni katolickiej ktoś pisze per "gówno". Ciekawe czy gdyby to była rozgłośnia muzułmańska też by był taki odważny jak Salman Rushdie? Cieeeekawe....
Skoro już wiemy, kto z forum na kogo głosuje lub nie, to może pora wrócić do tematu wątku, bo takie dyskusje na forum nigdy dobrze się nie kończą.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Jeszcze raz powtarzam: na razie nie ma co płakać nad Solcem Kujawskim. Za parę dni może się okazać, że to nie jest żadna antypolska kampania wrogich sił, ale po prostu jak w wersji oficjalnej - prace konserwatorskie. Mało to razy milkły lokalne nadajniki radiofoniczne UKF i telewizyjne, gdy przeprowadzano prace remontowe? Jeśli chodzi o centralną radiostację, to do tej pory był w rezerwie Raszyn. Uruchamianie tego na czas remontu mogło się okazać nieopłacalne.frycz pisze:Za wszystkim co się dzieje stoją gigantyczne pieniądze i strefy wpływów, o których tzw. "normalni zjadacze chleba" nie mają nawet pojęcia.
Może dlatego, że muzułmanów jest u nas dużo mniej niż katolików i ich obecności i działalności się u nas nie widzi w takim stopniu? Nie pochwalam stosowania takiego języka i nie domagam się zamykania RM, chociaż jak napisałem do treści tam prezentowanych czuję raczej niechęć. Nieprawdą jest jednak, że Islam nie jest krytykowany ze strony hmm... <wielkie uproszczenie>niewierzących, ateistów etc.</wielkie uproszczenie>. Po prostu w Polsce tej krytyki nie dostrzegasz, bo polscy ateiści (z przyczyn oczywistych) problemów z Islamem nie mają. To nie imam, ale katolicki ksiądz najczęściej na niedzielnym kazaniu wyzywa ich od "ludzi bez moralności", "komunistów", "przedstawicieli cywilizacji śmierci" itp.Odwaga mocno staniała. O rozgłośni katolickiej ktoś pisze per "gówno". Ciekawe czy gdyby to była rozgłośnia muzułmańska też by był taki odważny jak Salman Rushdie? Cieeeekawe....

Jest jeszcze jeden aspekt całej sprawy - Kościół nie oddzielił się od państwa z własnej inicjatywy. Nie zgodził się na laicyzację prawa z własnej woli. Papiestwo dość niechętnie patrzyło na demokratyzację Europy, w XIX wieku była to dla niego dość gorzka pigułka do przełknięcia. Kościół nie zaprzestał w końcu palenia za czary i apostazję z dobrego serca, ale musiał ostatecznie zgodzić się na zmiany, które do tego doprowadziły. Gdyby nie te wszystkie przemiany, to za to co tu właśnie piszę pewnie skończyłbym jak nieszczęsny Łyszczyński...
Z Islamem jest ten problem, że on jeszcze nie doczekał się swojego oświecenia (co najwyżej wykształceni muzułmanie korzystają z osiągnięć naszego, europejskiego) i te wszystkie wschodnie teokracje wciąż siedzą mentalnie w czasach palenia czarownic, zabijania niewiernych i nierozdzielności prawa religijnego od państwowego.
Nie powiem, że nie czuję tego samego...Taki nasz los.. Jak włączam jedynkę i słyszę szum, to aż mnie coś zatyka.
Jednak jesteś pewien, że nie zapowiadali tej przerwy na antenie? Ostatnio przerzuciłem się na słuchanie trójki i PR1 włączałem tylko na chwilę, żeby wysłuchać poszczególnych audycji (rzecz jasna na 225 kHz).
Masz rację. Z mojej strony EOT.Thereminator pisze: to może pora wrócić do tematu wątku, bo takie dyskusje na forum nigdy dobrze się nie kończą.
Brencik pisze:Chyba pliki 10MB a nie 10GB...
Gigabajty nie megabajty. Codziennie około 10 przetargów do obrobienia - dokumentacja przetargowa do ściągnięcia i do zachowania bowiem nawet po kilku latach trzeba do nie sięgnąć. Do tego niestety sporo skanowanych materiałów i dokumentacji odbiorowych.
Co innego przyrost danych a co innego przewalenie danych z serwera plików.
Na razie przestrzeń 800GB serwera plików może starczy jeszcze do przyszłego sezonu.
Profil mobilny właściciela firmy to tylko drobne 40GB (z pominięciem plików poczty....). Niestety część profilu schowana tylko na serwerze plików - jakieś 30GB bo dyski w notebookach troszkę za małe są.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Wątek dość mocno zdryfował od właściwego tematu, do tego zawędrował w nieprzyjemne rejony światopoglądowych kłótni. Nasze forum nie jest do tego celu właściwym miejscem, więc rzeczony wątek zostanie zamknięty i przeniesiony gdzie jego miejsce.