Prosty wzmacniacz lampowy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Prosty wzmacniacz lampowy.
Witam
Natchnęło mnie na zrobienie prostego wzmacniacza o małej mocy.
Mam lampy 1R5T,IT4T,1AF33,3S4T,ECH81,ECL86,EF89.
Czy da się coś z nich zrobić?
Proszę o pomoc.
Natchnęło mnie na zrobienie prostego wzmacniacza o małej mocy.
Proszę o pomoc.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Prosty wzmacniacz lampowy.
Z tego wszystkiego - tylko ECL86 się nadaje. Jak chcesz drugi kanał to musisz mieć drugą taką lampę. Schematów wzmacniaczy na tej jest mnóstwo w sieci, wraz z opisami jak wykonać. Wybierz sobie coś co ci się podoba i do dziełabelonek13 pisze:Natchnęło mnie na zrobienie prostego wzmacniacza o małej mocy.

Dzięki kolego za pomoc.
- Oloorin
- 250...374 postów
Tutaj masz bardzo fajny projekt na ECL86\PCL86:
http://www.iol.ie/~waltonaudio/pcl86.html
Przełącznik trybu triode/ul nie jest konieczny (trudno dostać taki transformator), wystarczy że przylutujesz rezystor 330ohm do nóżek 3 i 6 lampy, a od nóżkę 6 do transformatora
Transformatory możesz kupić na allegro, wymontowane ze starych radii lub telewizorów lampowych, głośnikowe np. TG2,5, TG5, sieciowe jakiś TS40. Z tym, że sieciowy zapewne będzie miał uzwojenie żarzenia 6,3V, więc jeżeli będziesz chciał użyć doń lamp PCL86 (są tańsze a różnią się tylko sposobem żarzenia) to możesz zastosować podwajacz napięcia na dwóch diodach np. 1N4001 i dwóch kondensatorach 6800uF.
http://www.iol.ie/~waltonaudio/pcl86.html
Przełącznik trybu triode/ul nie jest konieczny (trudno dostać taki transformator), wystarczy że przylutujesz rezystor 330ohm do nóżek 3 i 6 lampy, a od nóżkę 6 do transformatora

Transformatory możesz kupić na allegro, wymontowane ze starych radii lub telewizorów lampowych, głośnikowe np. TG2,5, TG5, sieciowe jakiś TS40. Z tym, że sieciowy zapewne będzie miał uzwojenie żarzenia 6,3V, więc jeżeli będziesz chciał użyć doń lamp PCL86 (są tańsze a różnią się tylko sposobem żarzenia) to możesz zastosować podwajacz napięcia na dwóch diodach np. 1N4001 i dwóch kondensatorach 6800uF.
Jaki byś sobie schemat nie upatrzył to warto chociaż część projektu traxmana wykorzystać - dławik elektroniczny. Na starcie masz przynajmniej 1/2 potencjalnych kłopotów z brumem z głowy.
_