Nieznany model Neptuna - pomóżcie zidentyfikować z pamięci

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Nieznany model Neptuna - pomóżcie zidentyfikować z pamię

Post autor: Marcin K. »

Oj tam pomyłka o 1 cal, chodzi jedynie o fakt że Antaresy były i 20 i 24 calowe. Wiem bo miałem takiego i Taurusa też miałem ale rozebrałem jako dziecko:( Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

No teraz to już wiem na pewno, że był to Taurus, nawet na starych fotkach telewizor stoi cały czas ten sam, znikł mu tylko napis u dołu a z czasem pojawił się przyklejony nad głośnikiem znaczek od jakiegoś Neptuna, cholera nie wiem już czy sam go tam kiedyś nie przykleiłem :lol:

Bardziej od elektrycznej kompatybilności kineskopu martwi mnie kwestia mechaniczna - do czego będzie dobrze pasował rozmiarami i chociaż średnio wizualnie (żeby nie wystawały jakieś garby albo dziury na ramce kinola)? Będę szukał na aukcjach jakiegoś TV w pobliżu.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Heh na swoją Elektronikę WŁ100 nakleiłem nazwę Philips, ile ludzi się nabrało :lol:
Cieszę się że udało Ci się zlokalizować OTV.
Buda będzie pasować od wszystkiego co miało taki kinol i podobne chassis czyli Libra/Antares/T61xx i chyba tyle :roll: Ale jeśli chcesz to mogę Ci podarować jakiegoś tranzystoraka, będziesz miał budę, organy regulacyjne, kinol i inne duperele. Poskładasz sobie i będziesz miał hand-made lampowy telewizor :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Do tego wszystkie pochodne T6151 oraz Neptuna 6xx.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Kwestia zbudowania telewizora z bebechów kilku innych jest bardzo kusząca, jak znajdę obudowę zacznę coś działać w tym kierunku. Chyba mam telewizor do którego wlazłby ten kinol - jakiś stary tranzystorowy H-cośtam - na oko powiedziałbym że węgierski - w środku trochę zdewastowany więc rozebrać nie szkoda, ale wygląda zbyt nowocześnie - jak już pchać lampy to do czegoś co będzie miało konkretny wygląd :)

Mam też kineskop 14" 90 stopni nowiutki w pudle - nie wiem od czego jest, dostałem go gdy likwidował się serwis RTV. Pasujące na niego cewki też dostałem i tu pytanie - czy da się jakoś określić, czy cewki te podejdą do lamp ? Podejrzewam że niestety kineskop ten jest już z czasów tranzystorów i układów scalonych.
Gdybym wykorzystał ten kinol i złożył na nim jakiś mały TV, miałbym z niego nawet większy pożytek niż z dużego - telewizji za dużo nie oglądam, czasami włączam gdy akurat jest coś ciekawego i zasadniczo nawet nie mam swojego telewizora tylko korzystam jeśli akurat jakiś stoi na "warsztacie".
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Zbyt mało danych i w dodatku sprzecznych.Domyślam się że posiadany przez ciebie kineskop pochodzi z przełomu lat 80/90. Kineskopy 14" pracowały w Neptunach 221,Lazurytach xxx, tylko były o kącie odchlania 110 stopni.Jeżeli jest to faktycznie 90 stopni,to może być od Junosta tylko że byłoby to 12". Węgierskich TV 24" tranzystorowych w tamtym okresie nie widziałem.Były natomiast rumuńskie (chyba Diamant) i NRDowskie. Szkoda że nie masz jakiejś fotki.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Wydaje mi się, że jednak jest to kineskop 14", ale któregoś dnia pójdę go zmierzyć. Nie ma nawet pewności że to od jakiegoś polskiego sprzętu, może być nawet z początku lat 90-tych, zgarnąłem go jakoś w 92. Kiedyś były na nim naklejki, ale z wiekiem pod wpływem klimatu na strychu poodpadały, jak go przepakowywałem w inne pudło gdzieś je schowałem, pewnie kiedyś się znajdą tylko nie wiem gdzie ich szukać.

Ten "węgierski" TV o którym pisałem wyżej to akurat żaden rarytas, może najwyżej zostać dawcą obudowy (brzydkiej zresztą) bo reszta to zwykłe śmieci, ewentualnie jeszcze głowicę spróbuję z niego odzyskać. Dostałem go za darmo jakiś czas temu, znajomy twierdził że zalega mu na strychu jakiś "lampowy" telewizor więc łyknąłem. Po otwarciu okazało się, że jedyną lampą w środku jest kineskop, a konstrukcyjnie przypomina to starsze Colorluxy.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Furman Zenobiusz pisze:Wydaje mi się, że jednak jest to kineskop 14", ale któregoś dnia pójdę go zmierzyć. Nie ma nawet pewności że to od jakiegoś polskieg
To nie istotne z jakiego kraju.Wszystkie kineskopy w demoludach były znormalizowane (z wyjątkiem Junosta).Zrób zdjęcie,rzut oka i będzie wiadomo.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Myślę że może nie być tak łatwo, bo nie kojarzę z wyglądu zupełnie żadnego sprzętu w którym mógł się ten kineskop znajdować, a wug;
Fotkę zrobię pewnie dopiero w weekend lub w przyszłym tygodniu, żebym mógł coś przynieść muszę co innego wynieść bo kiepsko z miejscem.
ODPOWIEDZ