Nadajnik w Solcu Kujawskim
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- george6
- 1250...1874 posty
Nadajnik w Solcu Kujawskim
Wczoraj zamilkł nadajnik PR1 w Solcu Kujawskim... Będzie milczał aż do 26 września...
Mocno zdziwiony dziś rano ciszą w radioodbiorniku zacząłem szukać po skali i na długich słychać tylko Pragę i Moskwę...
Trzeba na czas jakiś przeprosić FM....
Mocno zdziwiony dziś rano ciszą w radioodbiorniku zacząłem szukać po skali i na długich słychać tylko Pragę i Moskwę...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Re: Nadajnik w Solcu Kujawskim
Witam .Informacja w wątku 85-lat PR.
Faktycznie, cisza... A to przypadkiem nie miało być tak, że w razie problemów w Solcu Kujawskim Raszyn miał przejmować pałeczkę? Chyba jednak nadajnik w Raszynie wyłączyli na dobre...george6 pisze:Wczoraj zamilkł nadajnik PR1 w Solcu Kujawskim... Będzie milczał aż do 26 września...
Aktualności z strony Polska AM
Polskie Radio w tym miesiącu zaplanowało konserwację Radiowego Centrum Nadawczego w Solcu Kujawskim.
Konserwacja odbędzie się w terminie:
od 13 września od godz. 8:10 do 26 września do godz. 20:00
W tym czasie emisja Programu 1 Polskiego Radia na częstotliwości 225 kHz zostanie zawieszona. Emisja zastępcza nie jest planowana w związku
z rozwiązaniem umowy między Polskim Radiem a operatorem TP Emitel na użytkowanie RCN Warszawa/Raszyn.
Przerwa w pracy nadajnika w Solcu Kujawskim związana jest z konserwacją lin odciągowych oraz naziemnej infrastruktury prądowej i nadawczej.
A jak tam obok grzyby zbieram, teraz będą słabo rosły jak go wyłączyli.
Mam uzasadnione obawy.bogdan_p pisze:Aktualności z strony Polska AM
Polskie Radio w tym miesiącu zaplanowało konserwację Radiowego Centrum Nadawczego w Solcu Kujawskim.
Konserwacja odbędzie się w terminie:
od 13 września od godz. 8:10 do 26 września do godz. 20:00
W tym czasie emisja Programu 1 Polskiego Radia na częstotliwości 225 kHz zostanie zawieszona. Emisja zastępcza nie jest planowana w związku
z rozwiązaniem umowy między Polskim Radiem a operatorem TP Emitel na użytkowanie RCN Warszawa/Raszyn.
Przerwa w pracy nadajnika w Solcu Kujawskim związana jest z konserwacją lin odciągowych oraz naziemnej infrastruktury prądowej i nadawczej.

-
- 375...499 postów
Pomyślałem dokładnie to samo 

Alku, szlag wie. Sam dobrze wiesz, że w tym kraju to wszystko jest możliwe oprócz jednego. Porządku.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Ta sama dyskusja toczy się również tutaj: viewtopic.php?f=5&t=17243
Oby nadajnik a raczej antena "wstała" na nowo...
Oby nadajnik a raczej antena "wstała" na nowo...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- george6
- 1250...1874 posty
Mnie to mówiąc oględnie "brzydko pachnie".....
Najpierw PR rozwiązało umowę z EMITel-em eliminując tym samym możliwość pracy nadajnika w Raszynie, a teraz wyłącza się jedyny słyszalny w świecie nadajnik PR 1 ....Jeśli chcesz słuchać PR za granicami kraju, to musisz mieć odbiór satelitarny..Innymi słowy dobrowolny przymus..
Najpierw PR rozwiązało umowę z EMITel-em eliminując tym samym możliwość pracy nadajnika w Raszynie, a teraz wyłącza się jedyny słyszalny w świecie nadajnik PR 1 ....Jeśli chcesz słuchać PR za granicami kraju, to musisz mieć odbiór satelitarny..Innymi słowy dobrowolny przymus..
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Mam nadzieję, że nie zaczną za chwilę bredzić, iż nadawanie na AM to "przestarzała technologia od której na świecie się odchodzi na rzecz radia internetowego i satelitarnego". Na pasmach broadcastingowych słychać jeszcze sporo różnych języków. Źle by się stało, gdyby miało wśród nich nie być polskiego. W USA o ile mi wiadomo wciąż dobrze się mają lokalne stacje średniofalowe.
Ale w USA to wynika z zupełnie innej kwestii. Nie ma ona przełożenia na Europę. Europa jest silnie zurbanizowana USA w większości nie i tam UKF nie ma szans poza wschodnim wybrzeżem i Kalifornią.Atlantis pisze:Mam nadzieję, że nie zaczną za chwilę bredzić, iż nadawanie na AM to "przestarzała technologia od której na świecie się odchodzi na rzecz radia internetowego i satelitarnego". Na pasmach broadcastingowych słychać jeszcze sporo różnych języków. Źle by się stało, gdyby miało wśród nich nie być polskiego. W USA o ile mi wiadomo wciąż dobrze się mają lokalne stacje średniofalowe.
A że przestarzała to niestety niezaprzeczalny fakt. Na dodatek prądożerny - nowoczesne emisje cyfrowe zapewnią większy zasie przy mniejszej mocy oraz mniejszą konsumpcję mocy na jedną nadawaną stację. Ekonomia zabije klasyczne AM i FM.
Na razie próbuje się ratować zakresy AM technologią DRM ale pojawia się coraz silniejsze lobby przesyłu danych cyfrowych po istniejącej kablowej infrastrukturze - a to oznacza silne zakłócenia na falach długich i średnich. Przeważą głosy że ważniejszy będzie internet via przewody energetyczne niż jeden nadajnik na falach długich. A chętnych na tani przesył danych i niezbyt dużej szybkości jest wielu.
Dodam jeszcze że wcześniej czy później pojawi się pomysł przesyłu bezprzewodowego przesyłu energii elektrycznej do domowych urządzeń. Na razie np,. TV, odtwarzacz itd to plątanina kabli których każdy chciałby się pozbyć.
Ostatnio zmieniony śr, 15 września 2010, 10:46 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak wiem. Oni tam mają zupełnie inną sytuację - miasteczko, pas ziemi uprawnej zajmowanej przez wielkie farmy (tudzież lasu lub pustyni) i dopiero następne miasteczko. U nas wszystko jest o wiele gęściej "upakowane". Co nie zmienia faktu, że przecież Amerykanie też mogliby sięgnąć po argument "No dobrze. Mamy satelity i Internet - wyłączamy te nadajniki AM". A jednak tego nie zrobili...STUDI pisze:Ale w USA to wynika z zupełnie innej kwestii. Nie ma ona przełożenia na Europę.
Atlantis pisze:Tak wiem. Oni tam mają zupełnie inną sytuację - miasteczko, pas ziemi uprawnej zajmowanej przez wielkie farmy (tudzież lasu lub pustyni) i dopiero następne miasteczko. U nas wszystko jest o wiele gęściej "upakowane". Co nie zmienia faktu, że przecież Amerykanie też mogliby sięgnąć po argument "No dobrze. Mamy satelity i Internet - wyłączamy te nadajniki AM". A jednak tego nie zrobili...STUDI pisze:Ale w USA to wynika z zupełnie innej kwestii. Nie ma ona przełożenia na Europę.
Nie zrobią z prostej przyczyny - satelita w praktyce jest niedostępna dla kierowców proste? Wyłączysz AM i zlikwidujesz radia do samochodów.
A cyfryzacja AM - będzie u nich ale w USA jest specyficzne jak coś działa to się u nich tego nie zmienia - tylko ze względu na USA nadal np. wiele urządzeń sieciowych musi akceptować archaiczne standardy i protokoły. Bo nikt nie zmieni tylko dlatego ze jest coś nowszego. U nich jest więcej wolnego rynku niż u nas gdzie trzeba dyrektywą unijną zakazać żarówek - bo rynek nie chce świetlówek w ich miejsce. Jeśli to co jest jest dobre i względnie tanie o najważniejsze już niezawodne to po co zmieniać na nowe?