Preamp Mesa Boogie DR
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Preamp Mesa Boogie DR
anodowe brane z żarzenia? Przemyśl to jeszcze raz.
...przecież chłop Ci napisał, że..painlust pisze:anodowe brane z żarzenia? Przemyśl to jeszcze raz.
...a Ty mu każesz coś przemyślać.Brotha pisze: Widzę, że nie do końca się rozumiemy, bo Wy uważacie, że coś na ten temat wiem.
Brotha - moja rada - podrzuć swojemu elektronikowi kompletny schemat dwukanałowej Mesy i
poproś aby sam go zmodyfikował do czerwonego kanału. Nie sądzę, żeby miał z tym jakieś problemy.
Jak powycina co trzeba da Ci listę elementów, które mu kupisz.
Sam nie kombinuj, bo - jak sam stwierdziłeś - niewiele wiesz, a painlust jak widać, mimo wiedzy
i doświadczenia, ma jakiś kłopot na łączu :/
Dla podkreślenia wagi moich słów Siłacz palnie pięścią w stół.
No pewnie, powinienem sam mu narysować ten schemat...
Painlust, dziękuję za pomoc, mimo wszystko to głowienie nad błędami było ok, bo czegoś się uczyłem, grzebałem po forach, czytałem. Podane na tacy to trochę droga na skróty. Ale muszę powiedzieć, że część zmian, które pokazałeś już złapałem, tylko jestem w pracy i nie bardzo mam dostęp do Eagla. Dziękuję raz jeszcze.
A i jeszcze jedno czego nie zauważyłem. Przyjrzyj sie gniazdu wyjściowemu...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Przerobiłem schemat i zrobiłem wstępnie PCB. Poproszę, żeby lampy był poza PCB
Jesteś niepoprawny... Schematów czytać nie umiesz nawet podanych na tacy... Zapewniam cię, że to nie tylko nie będzie działać ze względu choćby na zwarte wyjście do masy (po wsadzeniu wtyku mono uzyskasz to na pewno)
[tu sam dałem tyłka bo jednak układ samego preampu działać będzie pod warunkiem, że:]
nie kumasz co to jest układ zarzenia (nie mam pojęcia dlaczego chcesz go zewrzeć i podłączyć nie wiadomo do czego) i masz przede wszystkim gdzieś to, że skreśliłem wartość potencjometru od trebli bo była z sufitu i myślałem że da ci to coś do myślenia, ale nie... Chyba straciłem cierpliwość...
Nie pokazuj pożal się Boże tego "PCB" niedobrze mi się zrobiło.
PRZEPRASZAM WYSZEDŁEM Z SIEBIE. JUŻ SIĘ POPRAWIŁEM
[tu sam dałem tyłka bo jednak układ samego preampu działać będzie pod warunkiem, że:]
nie kumasz co to jest układ zarzenia (nie mam pojęcia dlaczego chcesz go zewrzeć i podłączyć nie wiadomo do czego) i masz przede wszystkim gdzieś to, że skreśliłem wartość potencjometru od trebli bo była z sufitu i myślałem że da ci to coś do myślenia, ale nie... Chyba straciłem cierpliwość...
Nie pokazuj pożal się Boże tego "PCB" niedobrze mi się zrobiło.
PRZEPRASZAM WYSZEDŁEM Z SIEBIE. JUŻ SIĘ POPRAWIŁEM
Wartość TREBLE zmieniałem, najwidoczniej na schemacie nie zmieniła mi się ta wartość. "Zwarte wyjście do masy" poprawię, natomiast jedyne co mi pozostaje to przeprosić, że zabrałem Twój cenny czas, a przede wszystkim siłę w stukaniu w klawiaturę. Jednak jak widać taki temat nie jest odpowiedni nawet do działu "Lampy dla początkujących". Dziękuję za dotychczasową pomoc. A takie nerwy z Twojej strony nie pasują do "Znajdujesz się w dziale o specyficznym charakterze. Możesz tu zadać pytanie lub prowadzić dyskusje związane z tematyką lampową bez obawy,że problem, który poruszasz jest prosty, a zadawane pytanie banalne."
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Ale to jest dział dla początkujących w elektronice lampowej, a nie w ogóle w elektronice. Podstawy typu czytanie schematów trzeba znać. Jak ktoś nie potrafi, to powinien skorzystać książek i się nieco podszkolić. Przy tak wysokich napieciach zasilania, jakie wystepująw urządzeniach lampowych błędy mogą okazać się tragiczne w skutkach.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ta płytka jest bardzo kiepska. Postaraj się tak zrobić, żeby punkty doprowadzania przewodów znalazły się wzdłuż krawędzi a nie porozrzucane na całej powierzchni płytki. Rezystory antyparazytowe (w szereg z siatkami lamp) powinny być jak najbliżej lamp, najlepiej poza płytką, przylutowane bezpośrednio do podstawki.Brotha pisze:Przerobiłem schemat i zrobiłem wstępnie PCB.
Wiesz co, Brotha, nie idź dalej tą drogą ....
Masz poprawny schemat ideowy... daj go elektronikowi. Zrobi go sam.
Nie próbuj na siłę projektować PCB, bo to co popełniłeś świadczy to tym, że
nigdy w życiu nie widzałeś żadnego PCB na oczy i nie za bardzo wiesz co w
tym Eaglu w ogóle rysujesz. Mimo szczerych chęci i ogromnego zapału
elektroniki nie nauczysz się w tydzień czy miesiąc.
Mimo mojego krytycznego nastawienia do usposobienia painlusta....
i tak w tym przypadku wykazał anielski spokój. Szacun.
Masz poprawny schemat ideowy... daj go elektronikowi. Zrobi go sam.
Nie próbuj na siłę projektować PCB, bo to co popełniłeś świadczy to tym, że
nigdy w życiu nie widzałeś żadnego PCB na oczy i nie za bardzo wiesz co w
tym Eaglu w ogóle rysujesz. Mimo szczerych chęci i ogromnego zapału
elektroniki nie nauczysz się w tydzień czy miesiąc.
Mimo mojego krytycznego nastawienia do usposobienia painlusta....
i tak w tym przypadku wykazał anielski spokój. Szacun.
Dla podkreślenia wagi moich słów Siłacz palnie pięścią w stół.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Odpuść sobie płytkę i zrób na łączówkach albo turretboardzie - modyfikowanie układu będzie o wiele bardziej wdzięczne.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!