lampowa końcowka mocy do pod xt
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: lampowa końcowka mocy do pod xt
Sorry, ale dla mnie to jakieś kuriozalne rozwiązanie - na diabła Ci lampowa końcówka do cyfrowego procesora dźwięku - pewnie nieźle brzmiącego jako samodzielna jednostka - bo się będą lampki świecić i będzie tak ciepło, świątecznie, choinkowo? Skorzystaj z gotowców (AVT), jest też dokumentacja do BlackHeart 5W na forum - na początek wystarczy. Jeżeli chcesz zrobić sobie wzmacniacz pod POD'a, rozważ możliwość -preamp P1 z ax84 + końcówka a'la bambino i możliwość wpięcia się przed końcówkę mocy. Do pogrania sobie na XT, ewentualnie testowania kostek, przedwzmacniaczy (jak złapiesz bakcyla:P) będzie jak znalazł, będziesz też miał możliwość pogrania na pełnej lampie:)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
teraz płytka wygląda tak ale wciąż mam wrażenie, że raczej się oddalam od celu aniżeli zbliżam...
jest w tej płytce coś zrobione dobrze?
painlust chcesz powiedzieć, że to pcb jest bezsensu? Mam próbować od nowa czy poprawiać tą?painlust pisze:jakby to miało jakikolwiek sens... ale niech mu będzie.
jest w tej płytce coś zrobione dobrze?
Mam już jednokanałowy wzmacniacz 5Wpopiol17 pisze:Sorry, ale dla mnie to jakieś kuriozalne rozwiązanie - na diabła Ci lampowa końcówka do cyfrowego procesora dźwięku - pewnie nieźle brzmiącego jako samodzielna jednostka - bo się będą lampki świecić i będzie tak ciepło, świątecznie, choinkowo? Skorzystaj z gotowców (AVT), jest też dokumentacja do BlackHeart 5W na forum - na początek wystarczy. Jeżeli chcesz zrobić sobie wzmacniacz pod POD'a, rozważ możliwość -preamp P1 z ax84 + końcówka a'la bambino i możliwość wpięcia się przed końcówkę mocy. Do pogrania sobie na XT, ewentualnie testowania kostek, przedwzmacniaczy (jak złapiesz bakcyla:P) będzie jak znalazł, będziesz też miał możliwość pogrania na pełnej lampie:)
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony pt, 10 września 2010, 21:35 przez drifter, łącznie zmieniany 1 raz.
Painlustowi chodziło o przełącznik trioda/ pentoda.drifter pisze:painlust chcesz powiedzieć, że to pcb jest bezsensu?painlust pisze:jakby to miało jakikolwiek sens... ale niech mu będzie.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Ja nie wiem czy ma sens bo w życiu się z nim jeszcze nie spotkałem ale mam nadzieje to sprawdzić na sobie i ewentualnie albo kontynuować ten pomysł albo go zaniechaćMarvel pisze:Painlustowi chodziło o przełącznik trioda/ pentoda.drifter pisze:painlust chcesz powiedzieć, że to pcb jest bezsensu?painlust pisze:jakby to miało jakikolwiek sens... ale niech mu będzie.
Czekając na odpowiedź poczytałem sobie trochę na fonarze o ujemnym sprzężeniu zwrotnym i doszedłem do wniosku, że w mojej końcówce byłoby ono pożądane, bo zmniejsza wzmocnienie a dwa zmniejsza zniekształcenia.painlust pisze:zrób sobie USZ.
Więc podążając za radą painlusta rzuciłem okiem na schemat i... zastanawiam się czy tu już nie ma sprzężenia zwrotnego...
chodzi mi o ścieżkę między TG a katodą triody?
A wracając do pcb... Co mogę w nim poprawić?
Skoro nikt nie ma uwag co do pcb to pozwolę sobie zadać jeszcze kilka pytań
Myślałem o tym, żeby wypełnić pcb masą ale źle poprowadzona masa może tylko pogorszyć sprawę ale gdyby pcb wypełnić ekranem nie podłączonym do masy, miało to by jakiś sens?
Gdzie mogę kupić potencjometr wykładniczy? Albo jakim go zastąpić?
I ostatnie pytanie, czy mogę zastosować Volume reducer z Foxtrota? Schemat w załączniku.

Myślałem o tym, żeby wypełnić pcb masą ale źle poprowadzona masa może tylko pogorszyć sprawę ale gdyby pcb wypełnić ekranem nie podłączonym do masy, miało to by jakiś sens?
Gdzie mogę kupić potencjometr wykładniczy? Albo jakim go zastąpić?
I ostatnie pytanie, czy mogę zastosować Volume reducer z Foxtrota? Schemat w załączniku.
- Załączniki
-
- practic2.gif (2.31 KiB) Przejrzano 373 razy
Możesz wypełnić masą statyczną (tak to się chyba nazywa), połączoną z masą właściwą tylko w jednym punkcie, np. przy C2 zasilacza.
Zmontowałem układ i powoli zabieram się za uruchomienie, mam jeszcze kilka pytań żeby niczego nie popsuć 
Trafo sieciowe daje jakieś 235V na wtórnym i 320V po wyprostowaniu bez obciążenia, pytanie dotyczy Rk,
Czy zostawić wartość Rk=180R tak jak w oryginalnym schemacie Bambino, czy zrobić tak jak radził Painlust zbić napięcie na drugim kondensatorze filtrującym do >250V, wstawić Rk=130R, które zapewni dopasowanie do Ra=5? Pytam się bo dysponuję tylko jedną ecl-ka i nie chciałbym jej usmażyć

Trafo sieciowe daje jakieś 235V na wtórnym i 320V po wyprostowaniu bez obciążenia, pytanie dotyczy Rk,
Czy zostawić wartość Rk=180R tak jak w oryginalnym schemacie Bambino, czy zrobić tak jak radził Painlust zbić napięcie na drugim kondensatorze filtrującym do >250V, wstawić Rk=130R, które zapewni dopasowanie do Ra=5? Pytam się bo dysponuję tylko jedną ecl-ka i nie chciałbym jej usmażyć
Najpierw uruchom pod obciążeniem tak, jak jest i zmierz napięcie między anodą a katodą (nie masą) pentody w ECL. Powinno się zgadzać. Jeśli nie, to dopiero kombinuj. Krótkie uruchomienie, na czas pomiaru, nie usmaży od razu lampy.drifter pisze:Pytam się bo dysponuję tylko jedną ecl-ka i nie chciałbym jej usmażyć
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com