Z Marshalla do HI WATT??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Z Marshalla do HI WATT??
Mam nie ciekawe pytanie?? Czy Trafo glosnikowe od Marshala nadawalo by sie do konstrukcji wzmacniacza HI WATT i czy taka jest mozliwosc ??Moc wzmacniacza wynosila by 50W.Dzieki za uwage Janusz.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Z Marshalla do HI WATT??
To zalezy z jakiego Marshalla ten transformator. Jesli ze starego JMP to ok. Ostatnio Marshall mial problemy z transformatorami, kupili najtansze i musieli wymienic sporo przepalonych.
Aleksander Niemand
Legenda głosi, że od zawsze najważniejszym kryterium wyboru głośnikowców u nich była cenaVacuumVoodoo pisze:Ostatnio Marshall mial problemy z transformatorami, kupili najtansze i musieli wymienic sporo przepalonych.

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Jest to typowy zamiennik do JMP, JCM 800 oraz JCM900. Impedancja pierwotnego uzwojenia wynosi3200 om,z odczepem z srodka. Uzwojenie wtorne ma 4,8,16 om.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Czy to jest trafo od Metro Amps? Jesli tak to wykonane przez firme Schumacher. Powinno byc ok do Hiwatta tez lub kazdego innego innego wzmacniacza wm klasie AB1 opartego na 2xEl34 ze stala polaryzacja siatek 420-450V napiecia anodowego.
Aleksander Niemand
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Nie mam zadnej informacji odnosnie produceta.Wysylam cala strone katalogu.
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Kolejny problem !!?? Rownolegle dwie przyszlosciowe konstrukcje,schassis do HI WATT i kiepska gietarka,oraz wiele najwazniejszych podzespolow do Marshalla.Jak to najlepiej pogodzic ,moze ktos ma lepsza koncepcje na zastosowanie przedstawionych ponizej czesci .Pozdrawiam Janusz.
Ostatnio zmieniony czw, 11 grudnia 2008, 13:34 przez kiepura47-51, łącznie zmieniany 2 razy.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Możesz powiedzieć z kąd masz takie miedziane nity?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Z tego katalogu co jest powyzej .Jurto przedstawie te strone poniewaz katalog zostal w pracy.
-
- 250...374 postów
- Kontakt:
Ponizej przdstawiam ta strone katalogu,samych nitow tutaj nie ma. Sam poszukuje,kiedys widzialem na forum lecz nie moge odnalezc.pozdrawiam Janusz.
Witam!. Jako nowy na forum mogę podzielić się swoimi doświadczeniami w zakresie mechaniki-obróbki i wykorzystania materiałów do prac elektronicznych. Otóż z uwagi na brak /często/ w okolicy zakładów i osób mających giętarki, zwłaszcza tak specyficzne jak na potrzeby elektroników gięcia materiałów dokonuję w ten sposób, że po wytrasowaniu linii gięcia wzdłuż krawędzi nocuję listwę metalową lub drewnianą i szlifierką kątową nacinam blachę na głębokość umożliwiającą łatwe gięcie/nawet gołymi rękami/. Nacięcie robimy zawsze od strony wewnętrznej zgięcia, aby nie spowodować rozłamania materiału. Wzmocnienie materiału wygiętego -wewnętrzne krawędzie, kątowniki wzmacniające, nakrętki, śruby- wykonuję cyną, którą łatwo nanosi się na stal przy użyciu pasty lutowniczej stosowanej do lutowania rur miedzianych. Tag boardy łatwo wykonać samemu tanim kosztem przy użyciu tekstolitu gr. 2 - 3 mm i końcówek do zaprasowywania przewodów kabelkowych dostępnych w sklepach elektrycznych/ rurki o różnych średnicach z kolorową izolacją/. Otwory do mocowania wykonuję o,1 mm mniejszym wiertłem i wciskam tulejkę wraz z koszulka izolacyjną, którą potem usuwam. Tulejki nie dadzą się wyjąć po pocynowaniu. Tanio,łatwo, szybko i wg potrzeb. Te same tulejki służą do lutowania podstawek lamp do połączeń "na pająka" w tej samej płytce co elementy elektroniczne. Takie zastępcze PCB. myślę, że te informacje ułatwią niektórym życie.Pozdrawiam.
Przykro mi, ale nie rozumiem tego opisu...poco pisze:Tag boardy łatwo wykonać samemu tanim kosztem przy użyciu tekstolitu gr. 2 - 3 mm i końcówek do zaprasowywania przewodów kabelkowych dostępnych w sklepach elektrycznych/ rurki o różnych średnicach z kolorową izolacją/. Otwory do mocowania wykonuję o,1 mm mniejszym wiertłem i wciskam tulejkę wraz z koszulka izolacyjną, którą potem usuwam. Tulejki nie dadzą się wyjąć po pocynowaniu. Tanio,łatwo, szybko i wg potrzeb. Te same tulejki służą do lutowania podstawek lamp do połączeń "na pająka" w tej samej płytce co elementy elektroniczne. Takie zastępcze PCB.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Po co komórka - widać nigdy nie miałeś styczności z szafkami sterowniczymi w przemyśle.Marvel pisze: Przykro mi, ale nie rozumiem tego opisu...Masz może jakieś zdjęcie, nawet z komórki?
Chodzi o "gilzy" (końcówki tulejkowe) zakładane na przewody - linki a nie druty aby zaciski śrubowe nie przecięły drucików linki - bo jak dociągniesz śrubę w zacisku to przewód odpadnie....
Są dwa rodzaje - same tulejki oraz plastikowym kołnierzem na jeden albo dwa przewody w izolacji.
Do kupienia w każdej hurtowni elektrotechnicznej oraz także i w TME:
http://www.tme.eu/html/PL/koncowki-tule ... pelny.html
http://www.tme.eu/html/PL/koncowki-tule ... pelny.html
P.S.
a tak przy okazji:
Kołki lutownicze:
http://www.tme.eu/html/PL/kolki-lutowni ... pelny.html
http://www.tme.eu/html/PL/kolki-lutowni ... pelny.html
To też może się przydać.
http://www.tme.eu/html/PL/wtyki-plaskie ... pelny.html
No tak, zupełnie mnie to dyskwalifikuje jako uczestnika tego Forum. Żegnajcie więc...STUDI pisze:Po co komórka - widać nigdy nie miałeś styczności z szafkami sterowniczymi w przemyśle.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com