Preamp Mesa Boogie DR
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Preamp Mesa Boogie DR
Witam,
Znajomy elektronik poproszony o to złożenie przedwzmacniacza powiedział, że nie będzie miał z tym problemów, potrzebuje tylko schematu, płytki i części.
Chciałbym, jak w temacie złożyć preamp na bazie czerwonego kanału z Mesy DR.
Znaleziony przeze mnie schemat jest następujący:
http://img444.imageshack.us/img444/1329/mesad.jpg
Chodzi mi o sam preamp, który podłączałbym w pętle efektów Peavey'a Valvekinga. Nie znam się na budowie wzmacniaczy lampowych a swoją znikomą wiedzę opieram na tym co przeczytałem w internecie. Mam nadzieję, że będziecie w stanie stwierdzić, czy to co zaprezentuję, będzie czytelne dla elektronika.
Jako transformator zasilający chciałem użyć TS40/29/676.
I teraz pytania:
- czy oprócz płytki PCB do preampu potrzebuję płytki do zasilacza?
- czy ten transformator będzie odpowiedni?
- czy wpinając preamp do pętli efektów, preamp zagra (zakładając dobrą budowę) bez dodatkowych transformatorów?
- czy ta płytka będzie dobra, czy raczej brać odwzorowanie oryginału?
Przepraszam, jestem laikiem, ale mam nadzieję, że będzie to jakoś rozpatrzone.
Znajomy elektronik poproszony o to złożenie przedwzmacniacza powiedział, że nie będzie miał z tym problemów, potrzebuje tylko schematu, płytki i części.
Chciałbym, jak w temacie złożyć preamp na bazie czerwonego kanału z Mesy DR.
Znaleziony przeze mnie schemat jest następujący:
http://img444.imageshack.us/img444/1329/mesad.jpg
Chodzi mi o sam preamp, który podłączałbym w pętle efektów Peavey'a Valvekinga. Nie znam się na budowie wzmacniaczy lampowych a swoją znikomą wiedzę opieram na tym co przeczytałem w internecie. Mam nadzieję, że będziecie w stanie stwierdzić, czy to co zaprezentuję, będzie czytelne dla elektronika.
Jako transformator zasilający chciałem użyć TS40/29/676.
I teraz pytania:
- czy oprócz płytki PCB do preampu potrzebuję płytki do zasilacza?
- czy ten transformator będzie odpowiedni?
- czy wpinając preamp do pętli efektów, preamp zagra (zakładając dobrą budowę) bez dodatkowych transformatorów?
- czy ta płytka będzie dobra, czy raczej brać odwzorowanie oryginału?
Przepraszam, jestem laikiem, ale mam nadzieję, że będzie to jakoś rozpatrzone.
Re: Preamp Mesa Boogie DR
Transformator TS40/29 daje napięcie 247V przy zasilaniu 230V z sieci - czyli po wyprostowaniu jakieś 300-320V. W Mesie DR występują napięcia rzędu 420V, a to znaczy, że kompletnie niemodowany w tym względzie preamp DR będzie mulił.
Właśnie znaleziony przeze mnie schemat jest jakoś bardziej ograniczony i uproszczony do samego kanału red i ku temu bym się skłaniał, żeby już na samym początku za bardzo nie kombinować i nie utrudniać pracy. Czyli nawet do tak okrojonego schematu potrzebuję napięcia rzędu 420 V?
No ten twój jest własciwie zmodowany ale nie jest to sam kanał RED. Dodatkowo nie zawiera filtrów zasilania.
Ok, w takim razie chcąc zrobić jednokanałowy preamp wzorowany na kanale RED muszę znaleźć inny schemat? Czy do tego schematu dobrać odpowiedni transformator i zrobić "filtry zasilania"?
Już poczytałem na ten temat, czyli w takim razie mam rozumieć, ze filtr zasilania znajduje się pomiędzy transformatorem a płytką przedwzmacniacza i może być ale nie musi zbudowany również na PCB?
Już poczytałem na ten temat, czyli w takim razie mam rozumieć, ze filtr zasilania znajduje się pomiędzy transformatorem a płytką przedwzmacniacza i może być ale nie musi zbudowany również na PCB?
Gdy odpowiadałem ci pierwszy raz nie ogladałem twojego załacznika. Założyłem, że zamieściłeś schemat prawdziwej DR. Jednak ten schemat jest modowany i lepiej się sprawuje z niższymi napięciami nawet o 100 i wiecej wolt, więc tu nie ma co narzekać - moje zaniedbanie. Nie jest to jednak kanał RED. Da się z tego wywalić jeszcze kilka elementów - właściwie wszystkie styki przekaźników.
Masz tu mój mikrowzmacniacz z tym preampem:
viewtopic.php?f=19&t=15009&start=30
Jest to to samo co twoje tylko pozbawione niepotrzebnych elementów i wtórnika katodowego (wtornik możesz sobie dopowiedzieć)
Masz tu mój mikrowzmacniacz z tym preampem:
viewtopic.php?f=19&t=15009&start=30
Jest to to samo co twoje tylko pozbawione niepotrzebnych elementów i wtórnika katodowego (wtornik możesz sobie dopowiedzieć)
- jethrotull
- 3125...6249 postów
A jaki jest sens wpinania tego w pętlę Valvekinga (który też ma kanał high-gain). Będzie to efektywnie łączenie dwóch preampów szeregowo.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Zapewne chodzi o wpięcie tylko w return pętli z pominięciem preampa VK.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Tak jak napisałem w pierwszym poście wpinałbym to w return pętli Valvekinga. Póki co byłaby to pierwsza mała konstrukcja, stąd też sam preamp, chcemy ze znajomym spróbować swoich sił, a być może w przyszłości udałoby się zbudować cały head.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Zachęcam z całych sił
jeszcze pół roku temu byłem zielony a teraz mam za sobą konstrukcję 12stopniowego preampa Soldano(który satysfakcjonuje mnie w 120%) i zaczynam polowi łapać o co w tym wszystkim chodzi
. Oczywiście nie dokonałbym tego bez pomocy niezastąpionych użytkowników tego forum i innych pomocy naukowych, ale tak jak mówie warto próbować bo to b.dobra zabawa i super hobby

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Nie ma czegoś takiego jak 12-stostopniowy preamp Soldano. Jeszcze musisz troche czsu załapywać zanim zalapiesz 

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Painlust - miałem zamiar cos podobnego napisać, ale ugryzłem się w klawiaturę.
Po raz kolejny potwierdza się twoje stwierdzenie, że każdy świeżak zaczyna od deerki.

Po raz kolejny potwierdza się twoje stwierdzenie, że każdy świeżak zaczyna od deerki.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Sorki za offtopic no ale jest 6 lamp kazda po dwie triody więc razem 12, tylko źle się wyraziłem mówiąc "stopnie"
ale pomijając to to słyszałem o preampie 11-stopniowym
więc pewnie i na więcej znalazł by się wariat, ale mniejsza o to

A co do czasu na załapanie to wiem ze sporo
ale wyjdzie mi to tylko na dobre
taka wszechstronność bardzo się w życiu przydaje

A co do czasu na załapanie to wiem ze sporo

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Taak, a jak trzymasz w garażu samochód, rower i taczkę, to masz pojazd 7 kołowy 

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Oj nie znęcaj się nad świeżakiem
który się wysłowić albo raczej wypisać nie potrafi do końca 
Skoro już się wszyscy nad Tobą radośnie znęcamy: "świeży" się pisze przez "ż".
Mój pierwszy fail na forum
a mam podobno te wszystkie dys-pierdoły, ale nie wieże w istnienie tego w sumie 

Skoro już się wszyscy nad Tobą radośnie znęcamy: "świeży" się pisze przez "ż".
Mój pierwszy fail na forum

Ostatnio zmieniony pt, 10 września 2010, 11:42 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.