satch pisze:jak się rozlewa masę w Eeaglu to ja wiem, ale nigdy mi się tak ładnie nie rozlało, rozumiem że kolega rozlewa po kawałeczku, nie globalnie??;]
Tak, ręczna robota, na oko

. W sumie nie wiem jak to skonfigurować w Eagle, aby mi rozlał masy z uwzględnieniem podziału na lokalne masy. Pewnie trzeba jakoś ten poligon dowiązać do danej lokalnej masy która łączy dane elementy a soft robi resztę ... i potem ewentualna korekta. Tutaj postanowiłem ręcznie kontrolować masę a co za tym idzie odległości od sygnałów , zasilania (przyzwyczajenie chyba po ręcznym rysowaniu laminatów - ten projekt to mój pierwszy w sofcie). Przy okazji cały czas z nosem w laminacie co mogło zaowocować namierzeniem potencjalnych błędów.
satch pisze:Płytka bardzo fajnie Ci wyszła. Mam tylko jedno zastrzeżenie, mianowicie dlaczego lampy preampu nie są ułożone na jednej osi x??
Faktycznie nie są, pisałem wcześniej że trudno byłoby upychać elementy w pewnych lokalizacjach, chciałem tego uniknąć dając wszędzie swobodę elementom na laminacie. Na "starcie" projektowania taki układ właśnie miałem (lampy w jednej osi), ale z czasem powędrowały każda w inną stronę

. Dobrze to widać w drugiej i trzeciej lampie , MOD na LED'ach w 3 stopniu ,"czystszy kanał czysty" dalej układy barwy wyparły te lampy "do góry". Można by to zniwelować (wyrównać do pierwszej i ostatniej lampy) ale pewnie kosztem wydłużenia laminatu co tutaj już mi się nie podobało (rozjazd miedzy potencjometrami gain i barwy - dłuższe przewody do "pot'ków"), albo zmniejszeniem-upchaniem części.....tutaj mógłby się pojawić problem lutowania przewodów do kołków lutowniczych na laminacie przy finalnym montażu gdybym to jeszcze zagęścił. Ostro zaskoczyły mnie rozmiary kondensatorów DropOrange. Okazały się większe niż się spodziewałem. Po zakończeniu lutowania zrobię fotografię aparatem to będzie wiadomo o co chodziło. Taki projekt realizowany w pojedynkę "w domu" to ciągłe wypośrodkowywanie i kompromisy (blacha była wykonana wcześniej, potem projektowanie laminatu niejako pod blachę, inne wymiary traf, otworowanie, itp)
PS. Całe szczęście, że na razie nikt nie zgłasza krzaka jakiegoś

Dzięki za dobre słowa mam nadzieję że ten wątek zakończy się finalnym video jak To "zabrzęczy"

W międzyczasie porozmawiamy pewnie jeszcze jak to uruchomić

heheheh