Mesa DR 2 kanały ;)

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Re: Mesa DR 2 kanały ;)

Post autor: schizwania »

satch pisze:jak się rozlewa masę w Eeaglu to ja wiem, ale nigdy mi się tak ładnie nie rozlało, rozumiem że kolega rozlewa po kawałeczku, nie globalnie??;]
Tak, ręczna robota, na oko ;). W sumie nie wiem jak to skonfigurować w Eagle, aby mi rozlał masy z uwzględnieniem podziału na lokalne masy. Pewnie trzeba jakoś ten poligon dowiązać do danej lokalnej masy która łączy dane elementy a soft robi resztę ... i potem ewentualna korekta. Tutaj postanowiłem ręcznie kontrolować masę a co za tym idzie odległości od sygnałów , zasilania (przyzwyczajenie chyba po ręcznym rysowaniu laminatów - ten projekt to mój pierwszy w sofcie). Przy okazji cały czas z nosem w laminacie co mogło zaowocować namierzeniem potencjalnych błędów.
satch pisze:Płytka bardzo fajnie Ci wyszła. Mam tylko jedno zastrzeżenie, mianowicie dlaczego lampy preampu nie są ułożone na jednej osi x??
Faktycznie nie są, pisałem wcześniej że trudno byłoby upychać elementy w pewnych lokalizacjach, chciałem tego uniknąć dając wszędzie swobodę elementom na laminacie. Na "starcie" projektowania taki układ właśnie miałem (lampy w jednej osi), ale z czasem powędrowały każda w inną stronę ;) . Dobrze to widać w drugiej i trzeciej lampie , MOD na LED'ach w 3 stopniu ,"czystszy kanał czysty" dalej układy barwy wyparły te lampy "do góry". Można by to zniwelować (wyrównać do pierwszej i ostatniej lampy) ale pewnie kosztem wydłużenia laminatu co tutaj już mi się nie podobało (rozjazd miedzy potencjometrami gain i barwy - dłuższe przewody do "pot'ków"), albo zmniejszeniem-upchaniem części.....tutaj mógłby się pojawić problem lutowania przewodów do kołków lutowniczych na laminacie przy finalnym montażu gdybym to jeszcze zagęścił. Ostro zaskoczyły mnie rozmiary kondensatorów DropOrange. Okazały się większe niż się spodziewałem. Po zakończeniu lutowania zrobię fotografię aparatem to będzie wiadomo o co chodziło. Taki projekt realizowany w pojedynkę "w domu" to ciągłe wypośrodkowywanie i kompromisy (blacha była wykonana wcześniej, potem projektowanie laminatu niejako pod blachę, inne wymiary traf, otworowanie, itp)

PS. Całe szczęście, że na razie nikt nie zgłasza krzaka jakiegoś ;) Dzięki za dobre słowa mam nadzieję że ten wątek zakończy się finalnym video jak To "zabrzęczy" :mrgreen: W międzyczasie porozmawiamy pewnie jeszcze jak to uruchomić ;) heheheh
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Thereminator pisze:W oryginale chyba też nie są.
Zaglądałem do wnętrza DR-ki nie dalej jak w zeszłą środę i wydaje mi się że wszystkie lampy preampu są w jednej linii.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

W Marku są porozwalane po całym chassis. W DR wygląda, że są w linii:
http://www.uraltone.com/blog/wp-content ... fier_4.jpg

Ale to przecież nie ma w ogóle znaczenia. :D
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Marvel pisze:W Marku są porozwalane po całym chassis.
Ja znalazłem takie oto zdjęcie MkI:
http://www.charlie-heavner.com/Mesaboog ... ottom1.jpg
Ale to przecież nie ma w ogóle znaczenia. :D
Jedynie estetyczne.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

W ogóle, to za daleko szukamy. Super zdjęcia DR-ki są przecież na Forum:
viewtopic.php?f=19&t=13502

Mark III też jest i faktycznie, tylko lampa od rewerbu jest nie w linii:
viewtopic.php?f=19&t=14778
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

schizwania pisze: W sumie nie wiem jak to skonfigurować w Eagle, aby mi rozlał masy z uwzględnieniem podziału na lokalne masy. Pewnie trzeba jakoś ten poligon dowiązać do danej lokalnej masy która łączy dane elementy a soft robi resztę ... i potem ewentualna korekta.
Pewnie o cos takiego ci chodzi:
Segmentowana masa
Segmentowana masa
Sa co najmniej dwa sposoby "na piechote"

Na schemacie dorysowujesz jeden n.p. rezystor. Na plytce jedna koncowke doczepiasz do tego punktu szyny masy do ktorego chcesz podlaczyc lokalna mase. Do drugiej podlaczasz kawalek "drutu" nigdzie indziej nie podlaczonego. Zapisz nazwe tego wolno wiszacego drutu $Nxxxx
Definujesz i rysujesz wielokat taki jaki potrzebujesz, wolna koncowka rezytora ma sie znalezc w obszarze wielokata. rozlewasz mase. Zuwazysz ze wolny koniec rezytora nie jest polaczony z rozlana masa. Zaznacz narzedzie "Name", kliknij na rozlew i zmien nazwe na ta jaka dostal ten wolny kawalek drutu. Kliknij na "Rats nest". Na plytce recznie zwierasz rezystor.

Drugi sposob to rysujesz wielokat tak aby od razu jakims wypustem niby ameba objal pad ktorym bedzie polaczony z glowna szyna masy. Jak juz rozlejesz i skorygujesz ksztalt to zmien nazwe wielokata na taka sama jaka ma szyna glowna szyna masy.

Zaokraglone rogi: retusz narzedziem "miter".

W zalaczniku rozlew drugim sposobem. Z przywyczajenia tak robie. W pierwszym sposobie kontrola DRC bedzie alarmowac po polaczeniu rozlewu z glowna masa.
Aleksander Niemand
100...124 posty
100...124 posty

Pytanie mam do Was....na schemacie z netu DRki za pierwszym kondensatorem wychodzącym z anody (w wersji "modified" - 2,2nF) pierwszej lampy w kierunku potencjometru GAIN znajduje się rekonfigurowany "filtr" przez LDR4. W filtrze tym mamy rezystor 680k połączony równolegle z kolejnym kondensatorem 2,2nF) Zastanawia mnie ta wartość 680k. Czy ona jest prawidłowa? (w sumie w trem'o'verb'ie też taka jest) W wielu wątkach na stronie Tom'a pojawiają się tematy "około tego miejsca" jak:
omowienie Clonowania
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/misc.htm#Channel
i potem szerzej omawiany temat potencjometru GAIN
gdzie ciągle występuje wartość 470k ...Czy to jest wartość która powstała niejako z załączenia LDR4 czy po prostu powinienem wlutować zamiast 680k rezystor 470k. A inna kwestia to jaki wpływ na brzmienie wzmacniacza ma fakt że zamiast "mesowych" wartości 2nF stosuję 2,2nF albo zamiast 3nF 3,3nF. Czy wpływ można uznać za znikomy ? (takie wartości znalazłem dla DropOrange w Amptone.pl)
VacuumVoodoo pisze: Sa co najmniej dwa sposoby "na piechote".............................................................................................
Dzięki Wielkie za rozjaśnienie :)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

VacuumVoodoo pisze:Pewnie o cos takiego ci chodzi:
A po co się robi wypełnienie w kratkę zamiast pełnego, gdzie i dlaczego? Bo coś nie mogę się doczytać w necie...
I jeszcze jedno niedyskretne pytanie: czerwone ścieżki to górna warstwa?

Wania: Mesa daje identyczne kondensatory Orange Drop jak Ty, więc wartościami się nie stresuj - masz te same kondensatory co w oryginale. Na schemacie im się nie chciało pisać z większą dokładnością po prostu.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
traxman

Post autor: traxman »

Kratkę zamiast pełnego robi się gdy płytka ma iść na "falę" ,wtedy łatwiej odgazować nagrzewany laminat, można też zaoszczędzić nieco chemii gdy płytki robi się przez nanoszenie miedzi na goły laminat.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

traxman pisze:Kratkę zamiast pełnego robi się gdy płytka ma iść na "falę"
Coś mi się kojarzy, że u Ciebie też kratka była... Ale mogło mi się pomylić.

Co do rezystora 680k, to tu jest odpowiedź na pytanie o poprawność schematów DR krążących w sieci:
I've spent a lot of time looking over the two channel dual rectifier schematics and the tremoverb schematics, and can say for the most part they are accurate. There are no parts missing in the preamp, power amp, bias, or effects loop of the two channel rectifier. I have spent days looking at the boards. I see them in my sleep. I wake up in a cold sweat. Trust me. Likewise there are some issues with the tremoverb's schematic but nothing that would affect someone building one.

There are five revisions of the two channel dual rectifier, and I think this is where the rumor originated from. The most common schematic found on the internet for the dual rectifier is for the revision G board. Comparing the schematic to a revision c, d, e, or f dual rectifier won't work, the schematic isn't for those models.
Wartość tego rezystora wpływa na charakterystykę filtru. Możesz sobie zasymulować, ale różnica między 470k a 680k pewnie będzie niewielka.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Marvel pisze:
VacuumVoodoo pisze:Pewnie o cos takiego ci chodzi:
A po co się robi wypełnienie w kratkę zamiast pełnego, gdzie i dlaczego? Bo coś nie mogę się doczytać w necie...
I jeszcze jedno niedyskretne pytanie: czerwone ścieżki to górna warstwa?
(Traxman mnie wyprzedzil. Wyscigowiec sie znalazl...)
W kratke przede wszystkim aby pod folia nie powstaly bable podczas lutowania na fali. Przy recznym lutowaniu to nie ma znaczenia.
Po drugie powinno sie zapelnic puste pola platami kratki tak aby gestosc miedzi na cm^2 byla wzglednie taka sama na calej powierzchni plytki. To tez ze wzgledu na lutowanie falowe. Tak mi doradza moj dostawca plytek.
Górna warstwa jest czerwona.
Aleksander Niemand
10...14 postów

Post autor: szugon »

Jestem nowy na forum, więc witam Wszystkich :)

Co do tego rezystora 680k to też miałem wątpliwości w mojej kopii i wykombinowałem, że skoro Tom pisze, że jest 470k to tyle mniej więcej powinno być. I właśnie tyle znaczy się prawie, bo ok. 520k uzyskuje się po równoległym połączeniu 2,2M i 680k. Ale dlaczego wspomina właśnie o 470k?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

szugon pisze:Ale dlaczego wspomina właśnie o 470k?
Trudno mi się za Toma wypowiadać, ale domyślam się, że spisywał wartości z oryginalnego wzmacniacza. Z cytatu, który podałem wynika, że było kilka modyfikacji fabrycznych i pewnie schemat dotyczy innej wersji niż ta, którą miał na warsztacie Tom.

Gdybym składał ten wzmacniacz, włożyłbym 680k.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
o-----c

Post autor: o-----c »

Występowanie w rozważaniach na temat Mesa DR dwóch wartości - 470k i 680k - wymaga paru słów wyjaśnienia. W rzeczywistym DR występuje rezystor 680k. Jednak w trybie "przesterowanym" odpowiedni LDR łączy równolegle rezystor 2M (ten od trybu Clean) i właśnie 680k, dając wypadkową wartość circa 500k. Dlatego jako "skrót myślowy", w rozważaniach na temat wpływu wartości "górnego" (w stosunku do potencjometru Gain 250k) rezystora, podawana jest wartość 470k...
Awatar użytkownika
schizwania
100...124 posty
100...124 posty

Wielkie Dzięki Canio.
Skoro temat zahaczył o okolice potencjometru GAIN - pojawia się kolejne moje pytanie może coś podpowiecie. Do wzmacniacza zakupiłem potencjometry (gain) 500k/B i 1M/B. Zrobiłem to z myślą o możliwości eksperymentowania z tą wartością (nawiązanie do tematu "Wpływ potencjometrów Gain" ze strony http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/misc.htm Tom'a). Skłaniałem się w stronę "konfiguracji A" gdzie występuje wartość 1M/B , dodatkowo można tutaj eksperymentować z wartością kondensatora 22pF co autor opisuje: "efekt można roboczo określić "marszalizacją" preampu".
Ale w rozwiązaniu tym "odstrasza" mnie: "wzmacniacz będzie podatny na wzbudzenia i szumy". Przy moim stopniu zaawansowania i możliwych "skuchach" po drodze w budowie ten efekt uboczny może okazać się zgubny ;) Dlatego pytanie : która konfiguracja waszym zdaniem jest "bezpieczniejsza" ? Czy różnice w brzmieniu w tych dwóch konfiguracjach są aż tak znaczne ? (jeśli zastosowałbym pot 500k/B to jedynie on by się zmienił w konfiguracji - pozostawiłbym "na nim" kondensator 1nF. Macie jakieś doświadczenia ? W sumie mógłbym to sobie doświadczalnie sprawdzić, ale problem w tym że jak już obsadzę laminat w chassis to nie wykręcę pot'a ...leży za blisko krawędzi laminatu. Czy może nie przejmować się tym i dać 1M ;) :mrgreen:
ODPOWIEDZ