Dzień dobry, na początku muszę zaznaczyć, że w sprawach elektryki jestem kompletnym amatorem. Nabyłem radio sonata, chciałbym je uruchomić. Stan odbiornika widać z grubsza na załączonych zdjęciach. Bardziej niż na radio zależy mi na gramofonie, którego napęd jest sprawny, po położeniu igły na kręcącą się płytę słychać muzykę ale bezpośrednio z igły. Dźwięk nie jest przenoszony do głośników. Po włączeniu radia z głośników słychać buczenie (być może antena nie działa) z kolei gdy przełączę na gramofon to w momencie odchylenia ramienia z igłą, w celu uruchomienia napędu gramofonu, wyraźnie zmienia się i natęża buczenie dobiegające z głośników; mogę regulować jego głośność.
Na pierwszym z załączonych zdjęć widać pomarańczowy przewód, który z jednej strony podłączony jest do spodu "układu scalonego" a drugi jest luzem, nie wiem gdzie go przyłożyć aby spełniał swoją rolę.
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny. Pytałem kilku ludzi czy podjęliby się naprawy tej usterki jednak stwierdzili, że "z częściami jest lipa" i "szkoda się z tym babrać"...