Kineskop - jak szybko sprawdzić stan próżni ?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Kineskop - jak szybko sprawdzić stan próżni ?

Post autor: Furman Zenobiusz »

Głównym bohaterem w tym przypadku jest mały kinol 16ŁK1B.
Mechanicznie wygląda na sprawny, aczkolwiek zaglądałem przez otwór fajki i widzę tam jakieś niepokojące rysy. Stoję przed koniecznością podjęcia decyzji - próba reanimacji elektroniki od Elektroniki, lub przeznaczeniem całości na części.
Da się jakimś prostym sposobem sprawdzić, czy kineskop zachował próżnię ?
Myślałem, żeby podłączyć mu żarzenie i korzystając z tego, że wyrzutnia jest tam bardzo mała i bardzo ciasno zbudowana, spróbować wykorzystać dwie elektrody w charakterze triody do pomiarów.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Kineskop - jak szybko sprawdzić stan próżni ?

Zestawienie układu pomiarowego zostawię sobie na jutro, bo dziś już późno a planuję jeszcze przejrzeć zasilacz telewizorka.

Tymczasem z braku laku zostawiłem kineskop z podłączonym żarzeniem - świeci tak już dość długo, co zapewne pozwala mieć nadzieję, że przynajmniej ciśnienia atmosferycznego w środku nie ma, a więc bańka nigdzie nie jest raczej pęknięta.
Zastanawia mnie jeszcze czym jest pokryty - przy czyszczeniu zeszło z niego sporo substancji przypominającej grafit z opiłkami miki, mam nadzieję że nie jest to nic szkodliwego i że brak pewnej ilości tej warstwy nie wpłynie jakoś strasznie na działanie kineskopu.
Alek

Post autor: Alek »

W ten sposób pozbyłeś się warstwy akwadagu, który z aluminium w środku tworzył drugą okładkę kondensatora filtru zasilacza wysokiego napięcia.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Do sprawdzenia próżnii w kineskopie najprościej jest użyć omomierza. Podłączamy żarzenie i jedną końcówkę omomierza do katody, a drugą do siatki pierwszej. Jeśli wskazówka wychyli się to oznacza występowanie ciśnienia znacznie mniejszego od atmosferycznego. Tą metodą można też określić zgrubnie zużycie katody.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Alek pisze:W ten sposób pozbyłeś się warstwy akwadagu, który z aluminium w środku tworzył drugą okładkę kondensatora filtru zasilacza wysokiego napięcia.
Celowo się tego nie pozbyłem, zresztą jeszcze dużo zostało. Po prostu telewizorek leżał w wilgoci, warstwa ta niestety zaczęła się łuszczyć, odpadło trochę z wierzchu i są teraz tu i ówdzie dziurki o średnicy do 1mm, jednak jako całość jest to jeszcze warstwa przewodząca.

EDIT:
Kineskop próżnię chyba zachował, prąd jonowy wydaje się być praktycznie niezmierzalny dla mojego sprzętu pomiarowego.
Tym samym poświęciłem kilka godzin na przegląd i lutowanie wyciętych przewodów, widać nawet ślady życia na kineskopie ale TV ogólnie nie działa.
I teraz kolejne pytanie: czy bez podłączonego akwadagu powinien normalnie działać ? Ciężko mi będzie to podłączyć bez obudowy.
Alek

Post autor: Alek »

Brak akwadagu może powodować tętnienia w.n., ale powinien być raczej gorszy lub lepszy obraz.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Z tym akwadagiem nie wyszło tak źle, jakąś pojemność zachował, tylko jak macam go omomierzem, ma sporą rezystancję w punktach położonych daleko od łączenia do masy. Tymczasowo przykleiłem taśmą kawałek przewodu i przylutowałem do płytki. Biorąc pod uwagę to, ile się dziś nasiedziałem nad tym telewizorkiem, jak tylko uruchomię wizję z przyjemnością jako deser naniosę nową powłokę przewodzącą na kinola.

Po wielkich bojach kineskop sprawdzony także w praktyce, jednak jest sprawny i nawet nie jest jeszcze wypalony -> http://www.youtube.com/watch?v=16MbkNXVNYc
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Jeszcze dwa pytania: czy dla kineskopu bez maski ma znaczenie, w którą stronę się go zainstaluje ? Oczywiście nie chcę stawiać go pionowo, ale jest z grubsza symetryczny i nie wiem teraz gdzie jest góra, a potrzebuję przykleić cewki. Różnicy w obrazie po obróceniu cewek o 180 stopni nie widzę.
Druga sprawa - czy do odświeżenia akwadagu wystarczy grafit w sprayu ?
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Hm, nie wiem, czy o to Ci chodzi, ale zwykle wtyk WN jest z prawej strony (patrząc od tyłu). Raz tylko widziałem, w Szmaragdzie 901, że jest z lewej.
Jeśli po ustawieniu synchronizacji obraz będzie jakoś odwrócony, (odbicia lustrzane itp.) trzeba będzie przelutować kabelki dochodzące do cewek odchylania.
Próbowałeś regulacji pierścieniami centrującymi?
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Chodzi o to, że przyniosłem telewizorek do domu w częściach. Kineskop leżał luzem, włożyłem go do obudowy (ramki) tylko żeby łatwiej donieść. Cewki niosłem w kieszeni luzem. Nie widziałem jak był złożony i stąd teraz zastanawiam się, jak go ustawić. Punktów odniesienia brak, bo nie mam obudowy a fajka z kablem przeszczepiona z rozbebeszonego monitora VGA (oryginalna fajka straciła właściwości ochronne, wystarczyło oddychać blisko kineskopu i przy doprowadzeniu WN świeciło piękne fioletowe słoneczko). Tak to wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=BbzCZpJUNs0

Akurat przypadkiem ustawiłem fajkę z prawej strony, ale jak odwrócę cewki o 180 stopni nic się nie zmienia, poza tym że obraca się obraz, dlatego się zastanawiam czy dla takiego kineskopu robi to w ogóle jakąś różnicę, czy pchać go do obudowy (którą będę musiał zrobić) tak jak będzie wygodniej.

Magnesami centrującymi nie kręciłem. Czy da się przy ich użyciu lekko opuścić obraz ? Elektronicznie podregulować nie mogę, brakuje około 1-1,5cm regulacji od spodu. Jak obrócę cewki, to pasek nadal jest tam gdzie był, czyli fizycznie na dole kineskopu.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

o 180 stopni możesz śmiało obrócić ,geometrię spróbuj ustawić magnesami.Spotykałem kinole z wytartą warstwą grafitową bez skutków ubocznych (cz-b)
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Czyli zostawiam tak jak jest.
Rzeczywiście lekkim obróceniem magnesu udało mi się zepchnąć obraz na sam dół. Nie wiem tylko skąd wytrzasnąć jakiś obraz kontrolny coby ustawić to idealnie na środku. Nie mam żadnej anteny, odbieram tylko TVP INFO na kawałku cyny wetkniętym w gniazdo.
Ogólna geometria wygląda obecnie bardzo dobrze, zwłaszcza jak na pozbierane do kupy śmieci.
Tylko teraz po przesunięciu obrazu, w górnej krawędzi kineskopu, tam gdzie bania jest zaokrąglona, miga mi lekko jakby białe światło - czy przypadkiem nie jest to telegazeta rozbijająca się o krawędź luminoforu ?

W weekend powtórka z rozrywki w większej skali, na strychu mam zwłoki Neptuna który miał kineskop wypalony na amen a ponadto w końcu padł całkiem. Przypuszczalnie odpowiedni kineskop już namierzony i w piątek przyjedzie :)
_idu

Post autor: _idu »

Furman Zenobiusz pisze: Tylko teraz po przesunięciu obrazu, w górnej krawędzi kineskopu, tam gdzie bania jest zaokrąglona, miga mi lekko jakby białe światło - czy przypadkiem nie jest to telegazeta rozbijająca się o krawędź luminoforu ?
Telegazeta oraz niekiedy śmieci z Macrovision.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

TV INFO po zakończeniu programu nadaje sygnał pionowych pasów kolorowych,natomiast PR1 i 2 czasami nadaje tradycyjny obraz kontrolny (nad ranem). Możesz sobie nagrać na video.
ODPOWIEDZ