Program do rysowania

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Program do rysowania

Post autor: Piotr »

Czołem,
Moje pytanie nie odbiega od tematu aż tak bardzo, jak na pierwszy rzut oka by to wyglądało. Otóż szukam programu, którego będę używał do rysowania obudów lampowych urządzeń :)
Musi on spełniać następujące warunki:
-Darmowy. Nie przez 15 dni, nie do pięciu kresek, tylko freeware.
-Prosty. Potrzebuję narysować kilka kresek i kółek, po czym je zwymiarować, oczywiście w 2D. Więcej nie trzeba.
-Obsługujący format dwg, najlepiej jako domyślny. To jest największy problem. Jest mnóstwo pięknych darmowych programów, tylko każdy z nich ma własny format (.qqr, .ufo itp).

Jeżeli znacie coś podobnego, to będę wdzięczny za wskazówki.
geguś

Re: Program do rysowania

Post autor: geguś »

Piotr pisze: Jest mnóstwo pięknych darmowych programów, tylko każdy z nich ma własny format (.qqr, .ufo itp).
Zawsze można za pomocą wirtualnej drukarki zrobić conajmniej pdf i są też programy, które z pdf'a zrobią dwg lub dxf.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

A9CAD - obsługa trochę odbiega od większych CADów, ale jest darmowy - przynajmniej do użytku domowego.
Jest kompatybilny z autocadem, zapisuje poprawnie .dwg - wykonałem do tej pory w tym 3 kompletne projekty (obudowy + konstrukcja wewnętrzna, wszystko rzuty w 2D), oddawałem do wykonania i jak na razie nie sapali, że coś nie tak. Właśnie kończę 4-tą i mam nadzieję, że też obędzie się bez problemów.
Dla kogoś kto liznął nieco AutoCADa (ja liznąłem przez 2 semestry na studiach) obsługa ujdzie w tłoku, różnice są spore i chwilami program jest trochę niewygodny, czasami trzeba się nagłowić i naklikać, ale za darmo może być.
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Darmowe 2D ma każdy prawie producent dużych systemów 3D.
Np: http://www.plm.automation.siemens.com/p ... ndex.shtml
http://www.3ds.com/products/draftsight/

Wymagają rejestracji na stronie, w każdym razie ten pierwszy. A co do drugiego to jest gwiazdka którą nie do końca rozumiem.
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

Polecam Solid Edge 2D Drafting.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Qcad - bardzo fajny, prosty w obsłudze, są wersje dla wszystkich systemów operacyjnych: http://www.qcad.org/qcad.html
Do plików DWG są konwertery np. http://www.idg.pl/ftp/pc_13278/Konwerte ... .0.pl.html
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Porozgryzałem to i owo i wyszło mi, że SolidEdge jest bardzo funkcjonalny i znakomicie się w nim rysuje, za to nie potrafi obsługiwać .dwg, więc trzeba mieć całą dokumentację dostosowaną do tego programu, natomiast a9cad pracuje na .dwg, ale jego funkcjonalność pozostaje daleko w tyle. Nawet jeżeli pewne rzeczy da się zrobić, to są sprytnie ukryte, a w SolidEdge znalazłem je bez problemu.
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

A nie ma tam na dole przy zapisywaniu dwg przycisku filtru, gdzie się ustawia wszelakie opcje ex portu i importu ?
Bo w pełnym SE jest.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Piotr pisze:a9cad pracuje na .dwg, ale jego funkcjonalność pozostaje daleko w tyle. Nawet jeżeli pewne rzeczy da się zrobić, to są sprytnie ukryte
Niestety ten program taki jest, ale mając doświadczenie np. z AutoCADa R14 jakoś od biedy daję sobie radę z rysowaniem. Funkcje zasadniczo są, tylko trzeba je znaleźć :roll:
Najgorzej moim zdaniem jest z działaniem funkcji usuwania elementów i undo - praktycznie jak popełnię jakieś większe błędy to łatwiej jest zacząć rysować od nowa, tudzież załadować poprzednią kopię pliku (korzystam w tym celu z DropBoxa, mogę cofnąć dowolną liczbę wersji wstecz, ograniczoną tylko miejscem na serwerze). Po prostu kasowanie jest jakieś anemiczne, czasami program jest uparty jak osioł i nie pozwala czegoś usunąć.

Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na licencje programów - wiele darmowych do użytku domowego nie dopuszcza jakiegokolwiek użytku komercyjnego, a użytek komercyjny wlicza czasami nie tylko zarobek na programie, lecz nawet oszczędności poprzez narysowanie samemu czegoś co mógłby zrobić za opłatą ktoś inny. Warto zapoznać się z licencją żeby w razie jakiejś (odpukać w niemalowane) kontroli która może spaść głównie na tych z nas, którzy prowadzą jakąś działalność, wiedzieć chociaż na czym się stoi.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Pozwolę sobie podpiąć się pod wątek troszkę.

Do rysowania obudowy rozumiem, że potrzebuję czegoś 3D? chodzi o podanie wymiarów zewnętrznych docelowego pudełka, grubości blachy, promienia gięcia i żeby program mi to pudełko rozwinął na płaski arkusz blachy i zapisał w DXF. Coś takiego jak tu:
http://www.youtube.com/watch?v=yU27bvWQ4MM&NR=1
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Wszystkie gięte rzeczy rysowałem do tej pory na płasko w 2D i nikt nie miał problemu z wykonaniem.
Co do licencji, to SolidEdge pod tym względem wygrywa - darmowy do zastosowań komercyjnych.
Jakby tylko ktoś powiedział mi jak w nim ustawić rysowanie w skali. Chodzi mi np. o rysowanie dużych rzeczy na malej karteczce tak, żeby automatyczne wymiarowanie działało poprawnie :idea:
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Piotr pisze:Wszystkie gięte rzeczy rysowałem do tej pory na płasko w 2D i nikt nie miał problemu z wykonaniem.
Bo poprawiali Twoje rysunki. Ja niestety tnę w jednej firmie a gnę w innej.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Co do skali to nie wiem czy tak będzie u ciebie, ale robi się to tak:
Widok > włączasz opcje "Arkusz modelu 2D"
Pojawia się na dole zakładka 2D Model, przechodzisz na nią i na niej rysujesz co tam chcesz. Jak narysujesz przechodzisz na Sheet i z belki przycisków wybierasz "Widok modelu 2D". Program otwiera okno z modelem 2D i chce byś mu wskazał obszar który chcesz mieć na kartce. Wyskakuje ci on na Sheet i jest w skali 1:1, klikasz na obiekcje i u góry na pasku zmieniasz na skale jaką chcesz.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Marvel pisze:
Piotr pisze:Wszystkie gięte rzeczy rysowałem do tej pory na płasko w 2D i nikt nie miał problemu z wykonaniem.
Bo poprawiali Twoje rysunki. Ja niestety tnę w jednej firmie a gnę w innej.
Niewątpliwie musieli. Długość rozwinięcia blachy jest zawsze krótsza niż suma wymiarów po gięciu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Komercyjny program: http://www.zwcad.pl/
ODPOWIEDZ