Pytanie o lampy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pytanie o lampy
Witam forumowiczów. W znanej każdemu stronie http://ceriatone.com znalazłem Layout http://ceriatone.com/images/layoutPic/m ... iatone.jpg . Czy lampy zainstalowane oryginalnie przez Ceriatone w preampie 3xECC83 można zastąpić bez modyfikacji w układ (prócz żarzenie) lampami 3x6N2P-EW. Podobne pytanie tyczy się końcówki mocy, gdzie zainstalowano parę EL84, czy ową parę można również zastąpić parą 6P14P? Jakie Panowie trafa sieciowe i wyjściowe polecacie do tego układu, chodzi mi o model. W domu posiadam trafo zasilające TG40/29/676, nada sie na trafo zasilające
z góry dziekuję za pomoc.
z góry dziekuję za pomoc.
Re: Pytanie o lampy
Za słabe ze względu na zbyt małe napięcie wtórne? Jakie trafa polecacie?
Za mała wydajność prądowa, do takiego układu potrzeba trafa co ma z 70-80W
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Bez przesady. 80W to jakby prostownik lampowy miał. Do tego to i 50W by chyba starczyło.
Przecież ma, na EZ81. Dodatkowo potrzebuje uzwojenia anodowego z wyprowadzonym środkiem.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Tej EZ81 nie zauważyłem, wczorajszy jestem i bez klina 

Czyli panowie specjaliści jakie modele traf polecacie WE jak i WY? Czy wśród popularnych TS-ów coś się znajdzie?
1.Czy Marvel mógłbyś mi powiedzieć dlaczego w przypadku prostownika lampowego potrzebuję uzwojenia anodowego z wyprowadzonym środkiem?
2. Kolejne pytanie (pewnie głupie, ale co tam). Na Layoucie widzimy ze do żarnika EZ81 podłączono wyjścia H1 i H2, natomiast do pozostałych lamp F1 i F2. Na czym polega różnica?? Czy można by na odwrót podłączyć??
Z góry dzięki Panowe za odpowiedź!
1.Czy Marvel mógłbyś mi powiedzieć dlaczego w przypadku prostownika lampowego potrzebuję uzwojenia anodowego z wyprowadzonym środkiem?
2. Kolejne pytanie (pewnie głupie, ale co tam). Na Layoucie widzimy ze do żarnika EZ81 podłączono wyjścia H1 i H2, natomiast do pozostałych lamp F1 i F2. Na czym polega różnica?? Czy można by na odwrót podłączyć??
Z góry dzięki Panowe za odpowiedź!
Postaram się poprawić - lampy prostownicze żarzymy prądem stałym, natomiast w pozostałych przypadkach zmiennym?
To nie ma nic do rzeczy. Poczytaj o prostownikach jednopołówkowych, dwupołówkowych i w układzie Graetza.satch pisze: Postaram się poprawić - lampy prostownicze żarzymy prądem stałym, natomiast w pozostałych przypadkach zmiennym?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Prostownik to prostownik, niezaleznie od technologii wykonania elementów prostowniczych.satch pisze:Jeśli chodzi o prostowniki lampowe, zgadza się - jestem totalnym zieleniakiem - stąd moje pytanie.
A prąd stały do żarzenia lamp prostowniczych skąd? Z innych lamp prostowniczych żarzonych prądem stałym z kolejnych lamp prostowniczych itd.?satch pisze:Postaram się poprawić - lampy prostownicze żarzymy prądem stałym, natomiast w pozostałych przypadkach zmiennym?

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Zasadę prostowania prądu w układach nie lampowych to ja znam, zarówno w przypadku prostownika jedno, dwu, jak i w układzie Gretza.
Natomiast nie znam zasady w przypadku lamp próżniowych.
Natomiast nie znam zasady w przypadku lamp próżniowych.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Lampa próżniowa prostuje prąd tak samo jak półprzewodnik, tylko że jak każda lampa wymaga żarzenia. Katody lamp prostowniczych są żarzone bezpośrednio lub pośrednio zależnie od typu lamp. Doprawdy nie rozumiem w czym masz problem.
Czyli sposób żarzenia zależy od typu lamp?
Czyli w układzie http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg lampy żarzone są prądem zmiennym?
Natomiast w przypadku wzmacniacza Marvela Atomic 5W lampy żarzymy prądem stałym?
A w czym mam problem, bo sam nie wiem, grzecznie zapytałem.
Czyli w układzie http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg lampy żarzone są prądem zmiennym?
Natomiast w przypadku wzmacniacza Marvela Atomic 5W lampy żarzymy prądem stałym?
A w czym mam problem, bo sam nie wiem, grzecznie zapytałem.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A czy widzisz gdzieś w tym layoucie diody w obwodzie żarzenia? Przyjrzyj się i sam wyciągnij wnioski.
W atomie Marvela tylko żarzenie preampa jest napięciem stałym, dla zmniejszenia przydźwięku. W swoim pięciowatowcu wg schematu painlusta (na którym wzorował się również Marvel) dałem żarzenie zmiennym tylko symetryzowane potencjometrem do masy i też nie mam problemów z przydźwiekiem czy brumami. Większość popularnych typów lamp można żarzyć zarówno prądem stałym jak i zmiennym, z wyjątkiem lamp bateryjnych (tylko stałym). Szczegóły w kartach katalogowych.
W atomie Marvela tylko żarzenie preampa jest napięciem stałym, dla zmniejszenia przydźwięku. W swoim pięciowatowcu wg schematu painlusta (na którym wzorował się również Marvel) dałem żarzenie zmiennym tylko symetryzowane potencjometrem do masy i też nie mam problemów z przydźwiekiem czy brumami. Większość popularnych typów lamp można żarzyć zarówno prądem stałym jak i zmiennym, z wyjątkiem lamp bateryjnych (tylko stałym). Szczegóły w kartach katalogowych.