Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.
Szukając jakichś informacji na temat odnowy powłok lakierowych na Elektritach natrafiłem na to: http://www.rtv-mariusz-dziubczynski.pl/8901.html
Polecam przejrzenie "Na warsztacie", są tam bardzo ciekawe odbiorniki odnowione w taki sposób, że nie powstydziłby się takiej roboty nie jeden z nas. IMO zrobione jest to profesjonalnie
Pozdrawiam!
PS. Jeśli ktoś ma jakieś informacje nt. sposobu robienia cieniowania jak w Elektritach, będę wdzięczny...
Witek pisze:Oczywiście że można.
Odnawiałem niegdyś na zamówienie skrzynkę od Fidelio.
Szkoda że było to w epoce fotografii tradycyjnej i nie mam fotek, ale pokrótce opiszę jak dokonałem dzieła.
Skrzynkę otrzymałem oklejoną nowym fornirem w stanie surowym, fornir był położony perfekcyjnie przez jakiegoś sędziwego stolarza.
Skrzynkę przygotowałem do politurowania, szlifując fornir do uzyskania odpowiedniej gładkości. Nałożyłem kilka warst politury w celu zagruntowania podłoża.
Grunt był potrzebny, by nie czernić forniru, co dało możliwość ewentualnego zmycia czrnienia gdyby niewyszło.
Dymienia dokonałem aerografem modelarskim i czarną farbą modelarską.
Farbę kupiłem w małej puszeczce, wybrałem taką ponieważ rozcieńcza się benzyną i nie niszczy politury.
Po kilku próbnych natryskach i regulacji aerografu "zadymiłem" skrzynię.
Stumień farby wyregulowałem na oszczędny, co dało możliwość doskonałego pocieniowania krawędzi.
Następnie politura na wysoki połysk. Efekt końcowy był doskonały.
Wzorowałem się na Komandorze, na którym zachowała się oryginalna politura.
Nie wiem na ile metota jest zgodna z procesem oryginalnym ale efekt był rewelacyjny. Podejrzewam że w fabryce elektrita, do dymienia skrzyń używano czarnego barwnika anilinowego
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW