Wzmacniacz słuchawkowy 6n1p ew
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz słuchawkowy 6n1p ew
Tylko jak zrobić białe napisy;-)?
Teoretycznie jest to możliwe ta metodą. Trzeba na kalkomanii wydrukować negatyw a podłoże pomalować na biało. Jednak efekty może znacząco odbiegać od oczekiwań...
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 625...1249 postów
Tak z grubsza mogę powiedzieć, że napisy są komputerowo pisane i drukowane na folii, a potem przyklejone na mokro. Jaka to folia ? Dokładnie nie wiem. Proszę się zwrócić na "pw" do Matizza.MStaniszczak pisze:Tylko jak zrobić białe napisy;-)?
Lech S.
1. SitodrukMStaniszczak pisze:Tylko jak zrobić białe napisy;-)?
2. Grawerowanie laserowe anodowanego na czarno aluminium (fotografia)
3. Rapidograf + biały tusz + wzornik kreślarski + pewna ręka i dużo cierpliwości - taką techniką mój kolega na początku lat 90-tych zrobił opisy płyty czołowej
4. Kalkomania sucha (nie wiem czy do dostania)
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
OK. Sito i grawer to wiem;-)
To może mały OT. Wiecie może gdzie można zrobić płytę czołową z anodowanego na czarno aluminium w ilości sztuk raz;-)? Wiem, że nie będzie to kosztowało 20, 30 czy 50 zł;-)
To może mały OT. Wiecie może gdzie można zrobić płytę czołową z anodowanego na czarno aluminium w ilości sztuk raz;-)? Wiem, że nie będzie to kosztowało 20, 30 czy 50 zł;-)
Fotografia pochodzi z tej strony: http://3d.bialystok.pl/
Można zapytać.
Jeszcze jedna możliwość - druk cyfrowy: http://www.atic.com.pl/pulpity-do-maszy ... index.html
Można zapytać.
Jeszcze jedna możliwość - druk cyfrowy: http://www.atic.com.pl/pulpity-do-maszy ... index.html
Czy ktoś odsłuchiwał to z słuchawkami mającymi około 64 Ohm ?
Proszę mi tylko odpowiedzieć czy będzie to działać poprawnie bo mam zamiar się przymierzyć .
Mam ładną obudowę po starym magnetofonie.
A lampek mam parę w zapasie .
I mam jeszcze jedno pytanko czy ktoś nie miał obaw z zastosowaniem słuchawek za wyższą kwotę jakoś ten kondensator na końcu nie daje mi spokoju
Oraz jeszcze jedno robiliście ze sprzężeniem czy bez (czy może z wyłącznikiem sprzężenia)
?
Proszę mi tylko odpowiedzieć czy będzie to działać poprawnie bo mam zamiar się przymierzyć .
Mam ładną obudowę po starym magnetofonie.
A lampek mam parę w zapasie .
I mam jeszcze jedno pytanko czy ktoś nie miał obaw z zastosowaniem słuchawek za wyższą kwotę jakoś ten kondensator na końcu nie daje mi spokoju

Oraz jeszcze jedno robiliście ze sprzężeniem czy bez (czy może z wyłącznikiem sprzężenia)

Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- 6250...9374 posty
I to mi się podoba tylko trochę roboty, takie rdzenie z niezalanym żywicą środkiem i z pierwotnym (i zbędnym, kilkunastowoltowym wtórnym) często do kupienia za śmieciowe ceny. Mnie zadziwiają ceny na Allegro toroidów 12V/100-200W (mam kilka 200W/12V), lepiej sprzedać na złom Cu.Lech S. pisze:zastosowałem rdzeń toroidalny ( mniejsze wymiary i mniej "sieje") - około 50 VA mocy. Miałem taki z uzwojeniem pierwotnym. Anodowe i żarzenia nawinąłem.
Nie dziw się halogeny idą w odstawkę. To i te trafa zalegające na magazynach staja się zbędne.cirrostrato pisze:Mnie zadziwiają ceny na Allegro toroidów 12V/100-200W (mam kilka 200W/12V), lepiej sprzedać na złom Cu.
Lampki LED wygrywają - nie ma tyle ciepła żadnej wysokiej temperatury, cieńsze przewody itd.
A jak podamy komuś na tacy diody RGB.....
Studi oszczędzam u siebie jak mogę ale strasznie mnie denerwują te diody led (brak mi domowego ciepła)nadają się idealnie jako kontrolki do tego że coś jest włączone.STUDI pisze:Nie dziw się halogeny idą w odstawkę. To i te trafa zalegające na magazynach staja się zbędne.cirrostrato pisze:Mnie zadziwiają ceny na Allegro toroidów 12V/100-200W (mam kilka 200W/12V), lepiej sprzedać na złom Cu.
Lampki LED wygrywają - nie ma tyle ciepła żadnej wysokiej temperatury, cieńsze przewody itd.
A jak podamy komuś na tacy diody RGB.....
Jednak jak robię coś przy biurku grzebię włączam halogen (chyba że myję lampy w wodzie to wtedy świecę diodami)
Oszczędzam żebym potem mógł słuchać tych lamp

Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Sa diody cieplóbiałe - nie odstaja od barwy kompaktowych świetłowek udajacych żarówki. Ponadto mają diody RGB (w tym też mocy) możesz sobie zrobić praktycznie dowolną barwę światła. Zrób to z halogenem.djivo pisze:ale strasznie mnie denerwują te diody led (brak mi domowego ciepła)nadają się idealnie jako kontrolki do tego że coś jest włączone.
Diody LED mocy - prawdziwe nie coś ala halogen z oprawką z grupą zwykłych LED'ów w środku - lepsze od halogenu. A przy konieczności uzyskania silnego światła wskazanym jest nawet światło chłodne - szczególnie w okresie zimowym gdy nasz wzrok ma niedobór błękitów itd. - chodzi o pewne procesy w naszym mózgu.djivo pisze: Jednak jak robię coś przy biurku grzebię włączam halogen (chyba że myję lampy w wodzie to wtedy świecę diodami)
Oszczędzam żebym potem mógł słuchać tych lamp
-
- 625...1249 postów
Niedawno zmieniłem oświetlenie w łazience z tradycyjnego na LED-y. Pierwsze włączenie i byłem rozczarowany tą inną, zimną barwą światła . Po paru dniach moje oczy (mózg) jednak
przystosował się do innego. Teraz po miesiącach nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Więc jestem za... . :
przystosował się do innego. Teraz po miesiącach nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Więc jestem za... . :
Lech S.
Lech S. pisze:Niedawno zmieniłem oświetlenie w łazience z tradycyjnego na LED-y. Pierwsze włączenie i byłem rozczarowany tą inną, zimną barwą światła . Po paru dniach moje oczy (mózg) jednak
Jeeeeezu przecież są dostępne diody o barwie ciepłej.
-
- 6250...9374 posty
A od dwóch dni zakaz produkcji i sprowadzania sześćdziesiątek, w marketach wysprzedają resztki.....cdn w przyszłym roku znów 1 września. A z toroidami dziwię się ale w inną stronę, przed nosem leży mi 200W/12V, sieciowe już jest, wtórne to 38 zwojów dla zmierzonego napięcia 12,5V (zmierzyłem tylko z ciekawości ile rzeczywiście wychodzi zw/V), spora odrobina samozaparcia i można nawinąć ręcznie uzwojenia na 250-300V plus różne żarzenia, jak to zrobić pokazywali już koledzy (np. k24), za parę złotych można mieć wymarzone potężne trafo sieciowe. Ale trzeba trochę rączki pogimnastykować....
Podepnę się z pytaniem pod ten wątek. Zbudowałem wzmacniacz ze schematu w pierwszym poście. Gra świetnie, z moimi słuchawkami sennheiser HD555 nie ma problemu z wysterowaniem. Jednak mam jeden bardzo drażniący problem. W prawej słuchawce słychać taki tykanie dość okresowe coś w stylu pocierania palcem o wtyczkę. Strasznie mnie to wkurza. Co może być tego przyczyną ? Dodam, że sprawdziłem kable wtyczkę i gniazdo. Gdy podawany jest sygnał to tego nie słychać.