Uparłem się by całość oprzeć o głowicę z TV z syntezą. Przeprowadzałem już jakieś eksperymenty. Na początek zrobiłem działającą PLL na LM7001 z prockiem. Ma to być heterodyna drugiej przemiany. Potem dorobiłem sobie mieszacz do II pcz. na BF960 (jednak mocno szumi). Pierwszą p.cz. zrobiłem na AN5111 (pominąłem detektor wizjii) i filtrze wieloobwodowym na jego wejściu. Druga pcz. to oczywiście 10,7MHz z filtrami ceramicznymi, UL1202 i jakimś scalaku pcz FM z dyskryminatorem. Do tego wszystkiego podłączyłem na razie analogową głowicę od TV. Takie coś nawet działa, słychać ładnie stacje FM z UKF'u. Selektywność marna, szumy na wyjściu znaczne. To tak by trochę nakreślić co robię.
I p.cz. wynosi 38MHz.
Mam jakieś pytania:
1. Czemu na UHF bardzo ciężko jest odebrać czymś takim fonię od TV. Da się to zrobić, ale trzeba być idealnie wstrojonym i jeszcze kręcić impulsatorem przy PLL dla dokładniejszego zestrojenia. Słychać zakłócenia i brumy. Jednak to nie są zakłócenia od cyfrówki. Czy to wynika z kiepskiej selektywności I pcz. ? Może to zakłócenia od wizjii, bo są zależne od nadawanego obrazu. Może pływanie heterodyny w głowicy i brak ARcz ?
2. Czy UL1042 zachowa się lepiej w moim układzie jako druga przemiana ? Czy można do niego dołączyć zewnętrzną heterodynę ? Chcę zrobić jakieś lepsze, niskoszumne VFO dla PLL tak, by polepszyć właściwości przemiany (harmoniczne od VFO też się będą mieszać).
3. Czy jest jakiś syntezer PLL który da mi krok mniejszy od 1KHz dla ok. 30-40MHz ? Choć nie wiem czy to ma sens, bo selektywnośc filtrów nie jest nieograniczona.