Przydźwięk Soldano Atomic 16 - dopuszczalny poziom
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Przydźwięk Soldano Atomic 16 - dopuszczalny poziom
Witam.
Od jakiegoś czasu próbuje dopracować wzmacniacz jak w temacie. Po kilku próbach z różnymi połączeniami płytka - lampy osiągnąłem w miarę dobre rezultaty z wartością przydźwięku - ale do ideału jeszcze daleko.
Przy wyciszonym potencjometrze GAIN i VOLUME na 3/4 zakresu jest do przyjęcia ale dalej już słychać przydźwięk. Po dodawaniu GAIN na początku przydźwięk się wzmaga, później go mniej słychać i pod koniec zakresu regulacji znowu się wzmaga.
Zmieniałem układ żarzenia: testowałem samą symetryzację do masy, do napięcia dodatniego (0-40V) jednak niewiele to zmieniało, dodawałem również dodatkową pojemność do filtra napięcia anodowego.
Nagrałem próbkę tego przydźwięku - początek to samo VOLUME na maksa, później dodany GAIN na maksa.
Bardzo proszę o Wasze opinie, czy taki typ wzmacniacza można wykonać z zerowym przydźwiękiem, czy przy mocnym rozkręceniu będzie coś "brumić" i mocno szumieć.
Do wzmacniacza podczas nagrywania nie było nic podłączone. Po wyłączeniu wtyczki z gniazdka zasilającego przydźwięk ustaje i wzmacniacz szumi jeszcze kilka sekund.
http://mariuszss.wrzuta.pl/audio/adOyWZON2et/brum
Pozdrawiam.
Mariusz.
Od jakiegoś czasu próbuje dopracować wzmacniacz jak w temacie. Po kilku próbach z różnymi połączeniami płytka - lampy osiągnąłem w miarę dobre rezultaty z wartością przydźwięku - ale do ideału jeszcze daleko.
Przy wyciszonym potencjometrze GAIN i VOLUME na 3/4 zakresu jest do przyjęcia ale dalej już słychać przydźwięk. Po dodawaniu GAIN na początku przydźwięk się wzmaga, później go mniej słychać i pod koniec zakresu regulacji znowu się wzmaga.
Zmieniałem układ żarzenia: testowałem samą symetryzację do masy, do napięcia dodatniego (0-40V) jednak niewiele to zmieniało, dodawałem również dodatkową pojemność do filtra napięcia anodowego.
Nagrałem próbkę tego przydźwięku - początek to samo VOLUME na maksa, później dodany GAIN na maksa.
Bardzo proszę o Wasze opinie, czy taki typ wzmacniacza można wykonać z zerowym przydźwiękiem, czy przy mocnym rozkręceniu będzie coś "brumić" i mocno szumieć.
Do wzmacniacza podczas nagrywania nie było nic podłączone. Po wyłączeniu wtyczki z gniazdka zasilającego przydźwięk ustaje i wzmacniacz szumi jeszcze kilka sekund.
http://mariuszss.wrzuta.pl/audio/adOyWZON2et/brum
Pozdrawiam.
Mariusz.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: Przydźwięk Soldano Atomic 16 - dopuszczalny poziom
Podstawowa sprawa: przydźwięk 50 czy 100Hz?
-
- 100...124 posty
Myślę, że 50 Hz (oscyloskop ostatnio przestał mi działać, więc nie mam czym sprawdzić
), ale jak kolega ma "dobre" ucho, proszę odsłuchać próbkę z linku.

- jethrotull
- 3125...6249 postów
Na nagraniu jest przydźwięk 100Hz.
-
- 100...124 posty
Więc filtry w zasilaczu są kiepskie? Pierwszy kondensator podczas prób miał w sumie ok. 500uF, kolejne po 33uF. Gdzie szukać przyczyny?jethrotull pisze:Na nagraniu jest przydźwięk 100Hz.
Może w nieprawidłowym prowadzeniu masy. Pokaż zdjęcia tego wzmacniacza. Jak na zdjęciach będzie wzmacniacz bez chassis to wystaw tyłek abym mógł przyłozyć.
-
- 100...124 posty
Mam nadzieje, że nie będzie bolałopainlust pisze:Może w nieprawidłowym prowadzeniu masy. Pokaż zdjęcia tego wzmacniacza. Jak na zdjęciach będzie wzmacniacz bez chassis to wystaw tyłek abym mógł przyłozyć.

Wyposażenie na tą chwilę nie jest kompletne. Po lewej stronie była płytka z zasilaczem, ale ją wymontowałem w celu modyfikacji. Reszta jak na zdjęciach.
Problem nie tkwi w zasilaczu tylko w prowadzeniu czerwonych kabli od zasilacza do preampu. To one powodują przydźwięk. Szum powodują rezystory węglowe 0,5W 5%. Gdybyś zapytał na forum o komplet niskoszumnych metalizowanych 0,6W 1% to by Cię to wiele nie kosztowało. Rozwalające też są przewody ekranowane od podstawek do płytki - długości 8mm. 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
W.g. starych receptur trzeba polutować pokrywki potencjometrów -pojedyńczo ,cienkim przewodem i wszystkie końce umasić w dobrym miejscu .Te pokrywki słabo moga ekranować.
Trzeba separować układy z małym sygnałem od układów z duzym sygnałem jakimis przegrodami z metalu.
Jesli poprowadzi sie sygnał przewodem o małej średnicy przewodu ale o grubszej izolacji ,to zminimalizuje się powierzchnie /pojemność elektryczną/-takiego połaczenia
czyli zmniejszy się sprzęzenia pojemnośćiowe.
Trzeba separować układy z małym sygnałem od układów z duzym sygnałem jakimis przegrodami z metalu.
Jesli poprowadzi sie sygnał przewodem o małej średnicy przewodu ale o grubszej izolacji ,to zminimalizuje się powierzchnie /pojemność elektryczną/-takiego połaczenia
czyli zmniejszy się sprzęzenia pojemnośćiowe.
-
- 100...124 posty
Przy najbliższej okazji spróbuje je poprowadzić możliwie najdalej od płytki.Marvel pisze:Problem nie tkwi w zasilaczu tylko w prowadzeniu czerwonych kabli od zasilacza do preampu. To one powodują przydźwięk. ...
To fakt, na forum nie pytałem. Szukałem na Allegro, ale u jednego oferenta nie mogłem znaleźć kompletu, więc odpuściłem.Marvel pisze: Szum powodują rezystory węglowe 0,5W 5%. Gdybyś zapytał na forum o komplet niskoszumnych metalizowanych 0,6W 1% to by Cię to wiele nie kosztowało. ...
Mają ok. 3,5 cmMarvel pisze: Rozwalające też są przewody ekranowane od podstawek do płytki - długości 8mm.![]()

Dziękuję Marvel za wskazówki, postaram się z nich skorzystać.
Jak według Ciebie najlepiej poprowadzić kabelki z zasilaniem do preampu?
Zastanawiam się też nad inną płytką preampu - większą z otworami nad podstawkami lamp (krótsze połączenia) i z sekcją zasilania. Czy ma to sens?
Co do rezystorów niskoszumnych, to czy ktoś je oferuje na forum w zestawie dla tej konstrukcji?
-
- 100...124 posty
Potencjometry mają kontakt metaliczny z chassis, a ono jest połączone z masą. Ale spróbuję.KaW pisze: W.g. starych receptur trzeba polutować pokrywki potencjometrów -pojedyńczo ,cienkim przewodem i wszystkie końce umasić w dobrym miejscu .Te pokrywki słabo moga ekranować. ...
Na forum ktoś robił podobne testy o ile dobrze pamiętam i rezultat był niezbyt zadowalający.KaW pisze: Trzeba separować układy z małym sygnałem od układów z duzym sygnałem jakimis przegrodami z metalu. ...
KaW pisze: Jesli poprowadzi sie sygnał przewodem o małej średnicy przewodu ale o grubszej izolacji ,to zminimalizuje się powierzchnie /pojemność elektryczną/-takiego połaczenia czyli zmniejszy się sprzęzenia pojemnośćiowe. ...
Tyle, że ciężko znaleźć cienkie przewody z grubą izolacją na 300V
Dzięki KaW za Twoje uwagi.
Możliwe. Bo w pierwotnej wersji oba gołe przewody sygnałowe pewnie szły równolegle do czerwonych anodowych. Duży błąd projektowy wg. mnie, bo można było przewidzieć, że jeśli pady od sygnału i zasilania są obok siebie, to przewody będą musiały iść blisko równolegle.mariuszss pisze: Mają ok. 3,5 cm, ale dzięki takiemu połączeniu w tym układzie zredukowałem dosyć znacząco przydźwięk i podatność na zakłócenia w stosunku to pierwotnej wersji.
Ja nigdy nie robiłem płytki z ogrągłymi otworami na całe podstawki. Za to zasilanie puszczam po płytce, zasilacz podłączam tylko w jednym miejscu do preampu, kondensatory odsprzęgające mam na płytce preampu.mariuszss pisze:Jak według Ciebie najlepiej poprowadzić kabelki z zasilaniem do preampu?
Zastanawiam się też nad inną płytką preampu - większą z otworami nad podstawkami lamp (krótsze połączenia) i z sekcją zasilania. Czy ma to sens?
Ponieważ robię głównie Atomiki, to mam komplet takich rezystorów i mogę Ci podesłać. Mam nawet komplet 1% 1W (jeszcze mniej szumiące), ale mają obudowy wielkości rezystorów 2W, więc musiałbyś to uwzględnić projektując nową płytkę.mariuszss pisze:Co do rezystorów niskoszumnych, to czy ktoś je oferuje na forum w zestawie dla tej konstrukcji?
U mnie to wygląda tak:
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com