Przydźwięk Soldano Atomic 16 - dopuszczalny poziom

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Przydźwięk Soldano Atomic 16 - dopuszczalny poziom

Post autor: mariuszss »

Witam.
Od jakiegoś czasu próbuje dopracować wzmacniacz jak w temacie. Po kilku próbach z różnymi połączeniami płytka - lampy osiągnąłem w miarę dobre rezultaty z wartością przydźwięku - ale do ideału jeszcze daleko.
Przy wyciszonym potencjometrze GAIN i VOLUME na 3/4 zakresu jest do przyjęcia ale dalej już słychać przydźwięk. Po dodawaniu GAIN na początku przydźwięk się wzmaga, później go mniej słychać i pod koniec zakresu regulacji znowu się wzmaga.
Zmieniałem układ żarzenia: testowałem samą symetryzację do masy, do napięcia dodatniego (0-40V) jednak niewiele to zmieniało, dodawałem również dodatkową pojemność do filtra napięcia anodowego.
Nagrałem próbkę tego przydźwięku - początek to samo VOLUME na maksa, później dodany GAIN na maksa.
Bardzo proszę o Wasze opinie, czy taki typ wzmacniacza można wykonać z zerowym przydźwiękiem, czy przy mocnym rozkręceniu będzie coś "brumić" i mocno szumieć.
Do wzmacniacza podczas nagrywania nie było nic podłączone. Po wyłączeniu wtyczki z gniazdka zasilającego przydźwięk ustaje i wzmacniacz szumi jeszcze kilka sekund.

http://mariuszss.wrzuta.pl/audio/adOyWZON2et/brum

Pozdrawiam.
Mariusz.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Przydźwięk Soldano Atomic 16 - dopuszczalny poziom

Post autor: jethrotull »

Podstawowa sprawa: przydźwięk 50 czy 100Hz?
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Myślę, że 50 Hz (oscyloskop ostatnio przestał mi działać, więc nie mam czym sprawdzić :cry: ), ale jak kolega ma "dobre" ucho, proszę odsłuchać próbkę z linku.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Na nagraniu jest przydźwięk 100Hz.
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

jethrotull pisze:Na nagraniu jest przydźwięk 100Hz.
Więc filtry w zasilaczu są kiepskie? Pierwszy kondensator podczas prób miał w sumie ok. 500uF, kolejne po 33uF. Gdzie szukać przyczyny?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Może w nieprawidłowym prowadzeniu masy. Pokaż zdjęcia tego wzmacniacza. Jak na zdjęciach będzie wzmacniacz bez chassis to wystaw tyłek abym mógł przyłozyć.
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

painlust pisze:Może w nieprawidłowym prowadzeniu masy. Pokaż zdjęcia tego wzmacniacza. Jak na zdjęciach będzie wzmacniacz bez chassis to wystaw tyłek abym mógł przyłozyć.
Mam nadzieje, że nie będzie bolało :D

Wyposażenie na tą chwilę nie jest kompletne. Po lewej stronie była płytka z zasilaczem, ale ją wymontowałem w celu modyfikacji. Reszta jak na zdjęciach.
Załączniki
SZ080559.JPG
SZ080561.JPG
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Problem nie tkwi w zasilaczu tylko w prowadzeniu czerwonych kabli od zasilacza do preampu. To one powodują przydźwięk. Szum powodują rezystory węglowe 0,5W 5%. Gdybyś zapytał na forum o komplet niskoszumnych metalizowanych 0,6W 1% to by Cię to wiele nie kosztowało. Rozwalające też są przewody ekranowane od podstawek do płytki - długości 8mm. :shock:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

W.g. starych receptur trzeba polutować pokrywki potencjometrów -pojedyńczo ,cienkim przewodem i wszystkie końce umasić w dobrym miejscu .Te pokrywki słabo moga ekranować.
Trzeba separować układy z małym sygnałem od układów z duzym sygnałem jakimis przegrodami z metalu.
Jesli poprowadzi sie sygnał przewodem o małej średnicy przewodu ale o grubszej izolacji ,to zminimalizuje się powierzchnie /pojemność elektryczną/-takiego połaczenia
czyli zmniejszy się sprzęzenia pojemnośćiowe.
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Marvel pisze:Problem nie tkwi w zasilaczu tylko w prowadzeniu czerwonych kabli od zasilacza do preampu. To one powodują przydźwięk. ...
Przy najbliższej okazji spróbuje je poprowadzić możliwie najdalej od płytki.
Marvel pisze: Szum powodują rezystory węglowe 0,5W 5%. Gdybyś zapytał na forum o komplet niskoszumnych metalizowanych 0,6W 1% to by Cię to wiele nie kosztowało. ...
To fakt, na forum nie pytałem. Szukałem na Allegro, ale u jednego oferenta nie mogłem znaleźć kompletu, więc odpuściłem.
Marvel pisze: Rozwalające też są przewody ekranowane od podstawek do płytki - długości 8mm. :shock:
Mają ok. 3,5 cm :roll: , ale dzięki takiemu połączeniu w tym układzie zredukowałem dosyć znacząco przydźwięk i podatność na zakłócenia w stosunku to pierwotnej wersji.

Dziękuję Marvel za wskazówki, postaram się z nich skorzystać.
Jak według Ciebie najlepiej poprowadzić kabelki z zasilaniem do preampu?
Zastanawiam się też nad inną płytką preampu - większą z otworami nad podstawkami lamp (krótsze połączenia) i z sekcją zasilania. Czy ma to sens?
Co do rezystorów niskoszumnych, to czy ktoś je oferuje na forum w zestawie dla tej konstrukcji?
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

KaW pisze: W.g. starych receptur trzeba polutować pokrywki potencjometrów -pojedyńczo ,cienkim przewodem i wszystkie końce umasić w dobrym miejscu .Te pokrywki słabo moga ekranować. ...
Potencjometry mają kontakt metaliczny z chassis, a ono jest połączone z masą. Ale spróbuję.
KaW pisze: Trzeba separować układy z małym sygnałem od układów z duzym sygnałem jakimis przegrodami z metalu. ...
Na forum ktoś robił podobne testy o ile dobrze pamiętam i rezultat był niezbyt zadowalający.
KaW pisze: Jesli poprowadzi sie sygnał przewodem o małej średnicy przewodu ale o grubszej izolacji ,to zminimalizuje się powierzchnie /pojemność elektryczną/-takiego połaczenia czyli zmniejszy się sprzęzenia pojemnośćiowe. ...

Tyle, że ciężko znaleźć cienkie przewody z grubą izolacją na 300V

Dzięki KaW za Twoje uwagi.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

mariuszss pisze: Mają ok. 3,5 cm :roll: , ale dzięki takiemu połączeniu w tym układzie zredukowałem dosyć znacząco przydźwięk i podatność na zakłócenia w stosunku to pierwotnej wersji.
Możliwe. Bo w pierwotnej wersji oba gołe przewody sygnałowe pewnie szły równolegle do czerwonych anodowych. Duży błąd projektowy wg. mnie, bo można było przewidzieć, że jeśli pady od sygnału i zasilania są obok siebie, to przewody będą musiały iść blisko równolegle.
mariuszss pisze:Jak według Ciebie najlepiej poprowadzić kabelki z zasilaniem do preampu?
Zastanawiam się też nad inną płytką preampu - większą z otworami nad podstawkami lamp (krótsze połączenia) i z sekcją zasilania. Czy ma to sens?
Ja nigdy nie robiłem płytki z ogrągłymi otworami na całe podstawki. Za to zasilanie puszczam po płytce, zasilacz podłączam tylko w jednym miejscu do preampu, kondensatory odsprzęgające mam na płytce preampu.
mariuszss pisze:Co do rezystorów niskoszumnych, to czy ktoś je oferuje na forum w zestawie dla tej konstrukcji?
Ponieważ robię głównie Atomiki, to mam komplet takich rezystorów i mogę Ci podesłać. Mam nawet komplet 1% 1W (jeszcze mniej szumiące), ale mają obudowy wielkości rezystorów 2W, więc musiałbyś to uwzględnić projektując nową płytkę.

U mnie to wygląda tak:
Załączniki
Custom2_06.jpg
Custom_06.jpg
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
ODPOWIEDZ