Mianowicie z racji tego że potrzebowałem na szybko złożyć jakiś wzmacniacz, a jak wiadomo potrzeba matką wynalazku, pomyślałem żeby wykorzystać leżące od jakiegoś czasu 6P14p i Ecc82 .Po złożeniu wzmacniacza i podłączeniu sygnału wzmacniacz ruszył od kopa, ale po odłączeniu źródła sygnału zaczął się cholernie wzbudzać zaobserwowałem też zaczerwienienie anody (ale tylko przy wzbudzeniu).No nie wiem układ jest prosty jak konstrukcja cepa a tyle z nim zabawy narazie zajmę się zasilaczem a potem zobaczę wzmacniacz napięciowy i zobaczę co z tego wyjdzie.
Na koniec kilka uwag dotyczących układu
1.Zrealizowany oczywiście w montażu przestrzennym (pająk)
2.Wzbudzanie występuje na niskich częstotliwościach
Ten R3 to nie z tej strony, on ma być bezpośrednio do siatki, polaryzacja jest przed. W druga siatkę pentody warto dać 100R-1k. Sprawdź tez czy wzbudza się z otwarta pętlą sprzężenia, jeżeli nie to dobierz te 18k i ewentualnie do niego równolegle jakiś kondensator.
Sam schemat nie to nie wszystko, pokaż jak to jest zmontowane.
Siatka druga powinna być zasilana z osobnego ogniwa filtru. Ty masz tutaj wszystko podłączone pod jedno ogniwo (łącznie z przedwzmacniaczem). To może być przyczyną wzbudzenia na niskich częstotliwościach, przerabiałem to.
Sytuacji na pewno nie poprawia pasmo przenoszenia tego wzmacniacza. Zagadka: jaką dolną częstotliwość graniczną ma filtr sprzęgający stopnie?
Sprawdź też, czy USZ na pewno dobrze podłączone.
fugasi pisze:R5 też przy siatce. Rezystory siatkowe zmniejszyłbym do 220-470k. I pokaż pan montaż, panie!
traxman pisze:Ten R3 to nie z tej strony, on ma być bezpośrednio do siatki, polaryzacja jest przed.
Co do rezystorów to są podłączone prawidłowo,błąd wziął się stąd że schemat rysowałem w pośpiechu i nie zauważyłem błędu
traxman pisze:Sam schemat nie to nie wszystko, pokaż jak to jest zmontowane.
Wieczorkiem wrzucę zdjęcia montażu
jethrotull pisze:Siatka druga powinna być zasilana z osobnego ogniwa filtru. Ty masz tutaj wszystko podłączone pod jedno ogniwo (łącznie z przedwzmacniaczem). To może być przyczyną wzbudzenia na niskich częstotliwościach, przerabiałem to.
Sytuacji na pewno nie poprawia pasmo przenoszenia tego wzmacniacza. Zagadka: jaką dolną częstotliwość graniczną ma filtr sprzęgający stopnie?
Sprawdź też, czy USZ na pewno dobrze podłączone.
Czyli zasilacz do wymiany.Co do kondensatora sprzęgającego zastosować większą pojemność czy zostawić
Po 8 latach wracam do elektroniki
Na warsztacie
AEG 112WL / Telefunken 650WL / ZRK Juhas 6073/ AGA 2633 B / NORDMENDE Fidelio 59
SKATE_PL pisze:Czyli zasilacz do wymiany.Co do kondensatora sprzęgającego zastosować większą pojemność czy zostawić
W obliczu podejrzeń które tu się nasunęły to lepiej już nie zwiększać. Zresztą przy tym transformatorze wyjściowym i tak więcej niż 50 nF nie warto chyba dawać...
traxman pisze:A tam od razu do wymiany, trzeba dołożyć ogniwo filtru RC dla ECC82 i będzie dobrze.
... przy czym minus kondensatora uziemiasz w lokalnym punkcie masy triody wejściowej a nie gdzieś w zasilaczu.
Jaką masz amplitudę tego przebiegu? Ja miałem podobne, ale to były paczki impulsów z jakiegoś zasilacza impulsowego (prawdopodobnie komputer albo świetlówki). Widziałem je na kilku innych urządzeniach, które miałem na biurku.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
sppp pisze:Jaką masz amplitudę tego przebiegu? Ja miałem podobne, ale to były paczki impulsów z jakiegoś zasilacza impulsowego (prawdopodobnie komputer albo świetlówki). Widziałem je na kilku innych urządzeniach, które miałem na biurku.
Co do amplitudy jakoś nie umiem mierzyć bez podziałki a z tego co wiem jakoś można ale jak to nie wiem
Co do zasilaczy impulsowych wszystkie wyłączone i zero zmian
Po 8 latach wracam do elektroniki
Na warsztacie
AEG 112WL / Telefunken 650WL / ZRK Juhas 6073/ AGA 2633 B / NORDMENDE Fidelio 59