Problem ze wzmacniaczem lampowym na 6P14P i Ecc82

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
SP8RPA
125...249 postów
125...249 postów

Problem ze wzmacniaczem lampowym na 6P14P i Ecc82

Post autor: SP8RPA »

Witam wszystkich :D

Mianowicie z racji tego że potrzebowałem na szybko złożyć jakiś wzmacniacz, a jak wiadomo potrzeba matką wynalazku, pomyślałem żeby wykorzystać leżące od jakiegoś czasu 6P14p i Ecc82 .Po złożeniu wzmacniacza i podłączeniu sygnału wzmacniacz ruszył od kopa, ale po odłączeniu źródła sygnału zaczął się cholernie wzbudzać zaobserwowałem też zaczerwienienie anody (ale tylko przy wzbudzeniu).No nie wiem układ jest prosty jak konstrukcja cepa a tyle z nim zabawy narazie zajmę się zasilaczem a potem zobaczę wzmacniacz napięciowy i zobaczę co z tego wyjdzie.

Na koniec kilka uwag dotyczących układu

1.Zrealizowany oczywiście w montażu przestrzennym (pająk)
2.Wzbudzanie występuje na niskich częstotliwościach
Załączniki
eL84.pdf
Schemat ideowy w Pdf
(15.25 KiB) Pobrany 218 razy
el84.rar
Schemat ideowy eagle
(41.03 KiB) Pobrany 73 razy
Po 8 latach wracam do elektroniki :shock:

Na warsztacie
AEG 112WL / Telefunken 650WL / ZRK Juhas 6073/ AGA 2633 B / NORDMENDE Fidelio 59
traxman

Re: Problem ze wzmacniaczem lampowym na 6P14P i Ecc82

Post autor: traxman »

Ten R3 to nie z tej strony, on ma być bezpośrednio do siatki, polaryzacja jest przed. W druga siatkę pentody warto dać 100R-1k. Sprawdź tez czy wzbudza się z otwarta pętlą sprzężenia, jeżeli nie to dobierz te 18k i ewentualnie do niego równolegle jakiś kondensator.
Sam schemat nie to nie wszystko, pokaż jak to jest zmontowane.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

R5 też przy siatce. Rezystory siatkowe zmniejszyłbym do 220-470k. I pokaż pan montaż, panie! ;)
_
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Siatka druga powinna być zasilana z osobnego ogniwa filtru. Ty masz tutaj wszystko podłączone pod jedno ogniwo (łącznie z przedwzmacniaczem). To może być przyczyną wzbudzenia na niskich częstotliwościach, przerabiałem to.
Sytuacji na pewno nie poprawia pasmo przenoszenia tego wzmacniacza. Zagadka: jaką dolną częstotliwość graniczną ma filtr sprzęgający stopnie?
Sprawdź też, czy USZ na pewno dobrze podłączone.
Awatar użytkownika
SP8RPA
125...249 postów
125...249 postów

fugasi pisze:R5 też przy siatce. Rezystory siatkowe zmniejszyłbym do 220-470k. I pokaż pan montaż, panie! ;)
traxman pisze:Ten R3 to nie z tej strony, on ma być bezpośrednio do siatki, polaryzacja jest przed.
Co do rezystorów to są podłączone prawidłowo,błąd wziął się stąd że schemat rysowałem w pośpiechu i nie zauważyłem błędu :(

traxman pisze:Sam schemat nie to nie wszystko, pokaż jak to jest zmontowane.
Wieczorkiem wrzucę zdjęcia montażu :roll:

jethrotull pisze:Siatka druga powinna być zasilana z osobnego ogniwa filtru. Ty masz tutaj wszystko podłączone pod jedno ogniwo (łącznie z przedwzmacniaczem). To może być przyczyną wzbudzenia na niskich częstotliwościach, przerabiałem to.
Sytuacji na pewno nie poprawia pasmo przenoszenia tego wzmacniacza. Zagadka: jaką dolną częstotliwość graniczną ma filtr sprzęgający stopnie?
Sprawdź też, czy USZ na pewno dobrze podłączone.
Czyli zasilacz do wymiany.Co do kondensatora sprzęgającego zastosować większą pojemność czy zostawić :?:

Na warsztacie
AEG 112WL / Telefunken 650WL / ZRK Juhas 6073/ AGA 2633 B / NORDMENDE Fidelio 59
traxman

Post autor: traxman »

A tam od razu do wymiany, trzeba dołożyć ogniwo filtru RC dla ECC82 i będzie dobrze.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

SKATE_PL pisze:Czyli zasilacz do wymiany.Co do kondensatora sprzęgającego zastosować większą pojemność czy zostawić :?:
W obliczu podejrzeń które tu się nasunęły to lepiej już nie zwiększać. Zresztą przy tym transformatorze wyjściowym i tak więcej niż 50 nF nie warto chyba dawać...
traxman pisze:A tam od razu do wymiany, trzeba dołożyć ogniwo filtru RC dla ECC82 i będzie dobrze.
... przy czym minus kondensatora uziemiasz w lokalnym punkcie masy triody wejściowej a nie gdzieś w zasilaczu.
_
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

SKATE_PL pisze:.Co do kondensatora sprzęgającego zastosować większą pojemność czy zostawić :?:
Zaraz większą. A policzyłeś częstotliwość graniczną? Jak policzysz to będziesz wiedział czy trzeba zwiększać czy zmniejszać.
Awatar użytkownika
SP8RPA
125...249 postów
125...249 postów

Po chwili zabawy problem ze wzbudzeniem na niskiej częstotliwości został zażegnany ale żeby było śmiesznie zaczął się znowu wzbudzać
Załączniki
Montaż
Montaż
Wzbudzenie
Wzbudzenie

Na warsztacie
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Jaką masz amplitudę tego przebiegu? Ja miałem podobne, ale to były paczki impulsów z jakiegoś zasilacza impulsowego (prawdopodobnie komputer albo świetlówki). Widziałem je na kilku innych urządzeniach, które miałem na biurku.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
SP8RPA
125...249 postów
125...249 postów

sppp pisze:Jaką masz amplitudę tego przebiegu? Ja miałem podobne, ale to były paczki impulsów z jakiegoś zasilacza impulsowego (prawdopodobnie komputer albo świetlówki). Widziałem je na kilku innych urządzeniach, które miałem na biurku.

Co do amplitudy jakoś nie umiem mierzyć bez podziałki a z tego co wiem jakoś można ale jak to nie wiem :lol:

Co do zasilaczy impulsowych wszystkie wyłączone i zero zmian :shock:

Na warsztacie
ODPOWIEDZ