Przekrój rdzenia trafa głośnikowego

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Przekrój rdzenia trafa głośnikowego

Post autor: Lech S. »

Witaj Boguś.
Czy to ten sam wzmacniacz, który widziałem u Ciebie na jakimś tam etapie budowy ? Było to pewnie ponad dwa lata temu.
Lech S.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Lech S. pisze:Witaj Boguś.
Czy to ten sam wzmacniacz, który widziałem u Ciebie na jakimś tam etapie budowy ? Było to pewnie ponad dwa lata temu.
Zgadłeś :) tenże sam
polimind
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: polimind »

Witam,

Okazało się, ze jedno z tych traf ma rdzeń spawany z dwóch stron i martwi mnie to bardzo, bo utrudnia przewiniecie, o ile nie dyskwalifikuje trafa. Czy można taki spawany rdzeń użyć na głośnikowe, bez obawy o utratę parametrów?
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !
Moim zdaniem, rdzeń spawany nie nadaje się do użytku, na skutek:
1. wymaga zlikwidowania spawu: wycięcie go szlifierką, a następnie mozolne opiłowanie wzystkich blach z zadziorów
2. przekrój rdzenia w miejscu, gdzie był spawany ulega odpowiedniemu zmniejszeniu, a więc ten rdzeń należy traktować jak mniejszy
3. czasem rdzeń spawany w ogóle nie ma otworów na śruby ściągające, więc trzeba dorabiać obejmy zewnętrzne
4. estetyka takowego pozostawia wiele do życzenia
5. lepiej kupić w tej cenie ( 60 zł ) całe trafo, n.p. TS 200 i przewinąć, a odzyskany drut sprzedać na złom, odzyska się 20 zł.
To jest przykład zapłacenia frycowego przy zdalnych zakupach. Sprzedającemu wsio rawno, czy spawany, czy nie, najczęściej nie zna się
na rdzeniach, o czym świadczą bełkotliwe opisy, a na fotkach nie zawsze widać wszystko, lub są poglądowe.
Należy ograniczyć moc wzmacniacza lampowego poprzez zastosowanie subwoofera tranzystorowego i rozsądny podział mocy i pasma na 2 wzmacniacze, patrz
kolumny n.p. Ancient Audio.
pzdr i życzę bardziej udanych zakupów !
polimind
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: polimind »

Dziękuję za bardzo wnikliwa analizę, jednak nadal nie wiem czy ten spaw, a właściwie dwa po przeciwnych stronach rdzenia maja jakiś wpływ na parametry, czy tez z miejsca dyskwalifikują trafo ze względu na np. prądy wirowe. Mam możliwość usunięcia spawów i ponownego złożenia rdzeni z ponownym ich zespawaniem, bądź tez zostawienia tego tak jak jest i probownia tzw. "szycia". Tylko to jedno zasadnicze pytanie - czy transformator głośnikowy możne być spawany?

Załączam zdjęcie na którym widać jeden ze spawów, drugi jest po drugiej stronie.
_mini-IMGP0057.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !
Być może można zespawać z powrotem i olać prądy wirowe, sprawność będzie trochę mniejsza, rdzeń będzie cieplejszy.
Ja nie widziałem głośnikowca spawanego, natomiast widziałem zabiegi robione po to, aby śruby ściągające rdzeń go nie zwierały...
Widzę trudność pewną przy zostawieniu spawu:
- jeśli do PP, to wykonanie przegrody na karkasie będzie mocno utrudnione
- jeśli do SE to spawanie po ustaleniu szczeliny może zniwelować efekt szczeliny
I tak źle i tak niedobrze.
Bez eksperymentów się nie obejdzie, po prostu prawdopodobnie jesteś pierwszy z takim rdzeniem.
Może można porozumieć się ze sprzedawcą, czy ma więcej takich i wybrać skręcany ?
pzdr
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Przy tych mocach i firmie podawanej należy watpić aby ktoś pakował rdzenie o specjalnych blachach do budowy urządzeń
specjalnych typu wzm. mocy -akustyczne .W.g. mnie szkoda na to pieniędzy.A już o spawaniu rdzeni w transf. głośnikowych wogóle się nie wspomina.
W mikrofalach sa sieciowe spawane ,czasami w przetwornicach AKU/230V -o Fgranicznej = 500Hz /wartość złotówkowa jest ok. 50gr za 1kg-co najwyżej./.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !
Zgadzam się z KaW, ostatnio pojawiło się paru sprzedawców, wiadomo gdzie, którzy usiłują złom sprowadzany z Niemiec
sprzedawać, jako pełnowartościowe rdzenie.
Jeśli są spawane, to wiadomo, jakie kłopoty i koszty, już o tym pisałem.
Jeśli skręcane, to i owszem, ale należy pamiętać, że to nie są blachy do audio, tylko sieciowe.
Czekaj, no, zastanów się, przy jakiej częstotliwości pracuje transformator w mikrofalówce,
może właśnie on jest najlepszy do audio ?
To by były dopiero jaja !
Podaję temat j.w. do rozważenia Szanownym Kolegom: z mikrofali, czy nie.
pzdr
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

pasio pisze:Witam !

Czekaj, no, zastanów się, przy jakiej częstotliwości pracuje transformator w mikrofalówce,
może właśnie on jest najlepszy do audio ?
To by były dopiero jaja !
Podaję temat j.w. do rozważenia Szanownym Kolegom: z mikrofali, czy nie.
pzdr
pasio pewnie trafo od mikrofalowki to nie zwykla sieciówka tylko transformator lotniczy zasialny czest. 400Hz? No wlasnie, weź i zastanów się :wink:
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

pasio pisze:złom sprowadzany z Niemiec sprzedawać, jako pełnowartościowe rdzenie.
Ja nie mogę się natomiast nadziwić ludziom, którym wydaje się, że są w stanie przechytrzyć wszystkich, i to przy okazji swojej pierwszej konstrukcji. Oto chyba jedne z lepszych transformatorów, ważące 7kg/ sztuka, kosztujące ponad 4.000 zł:
http://cgi.ebay.pl/Two-PARTRIDGE-output ... 439cf61104

Chytrość polega na chęci zrobienia takiego samego (lepszego?) transformatora za 60 zł plus flaszka dla kolegi za nawinięcie... :?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam !
Dobrze byłoby, gdybyś przeczytał Cały wątek, bo chodziło o duże rdzenie, a nie wykonanie lepszych za mniejsze pieniądze.

Weź n.p. kształtki Nippon Steel, na nich robią prawie wszyscy czołowi fabrykanci traf, ale cena > 15 $ za kg i stąd cena traf.
Ten nasz Kolega chce wykonać wzmacniacz z NAPRAWDĘ DUŻYMI trafami, po co nie wiem, może chce zaimponować znajomym ?
Troszku mniejsze, skręcane w razie czego mam dla Niego.
pzdr