Witam
Posiadam mały telewizor kolorowy Telestar 8237T z kineskopem PIL 90 stopni. Po kilkudziesięciu minutach słychać taki dziwny dźwięk, jakby ktoś pukał w kineskop. Dodam jeszcze, że w innych telewizorach nie spotkałem się z takim zjawiskiem.
Dziwny dźwięk z kineskopu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Dziwny dźwięk z kineskopu
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Re: Dziwny dźwięk z kineskopu
Witam.
To efekty akustyczne a optyczne?
W starszych kinolach,głównie ruskich,było to związane z odklejeniem maski.Towarzyszyły temu pulsujące przebarwienia na ekranie.
To efekty akustyczne a optyczne?
W starszych kinolach,głównie ruskich,było to związane z odklejeniem maski.Towarzyszyły temu pulsujące przebarwienia na ekranie.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Jesteś pewien, że to nie naprężenia termiczne i obudowa 'pukająca' w kinol ? Mój stary 14" monitor wykazuje taki efekt, ale tylko po wyłączeniu, gdy szybko stygnie. Gdy pierwszy raz to usłyszałem chciałem uciekać, bo myślałem że kinol pęka 

- AZ12
- 3125...6249 postów
Rozszerzająca się lub kurcząca obudowa wydaje dźwięk typowy dla tworzywa sztucznego, a ten dźwięk z telewizora jest taki jakby metaliczny.
Ratujmy stare tranzystory!
Ja stawiam, że to obudowa. W telestarach było to nagminne, głównie w dużych >21", w mniejszych sporadycznie. Trochę tych sprzętów przerzuciłem przez biurko.
Poluzuj nieco śruby mocujące kineskop, plecy obudowy też nie przykręcaj za mocno. Powinno się uspokoić. Metaliczny dźwięk bierze się stąd, że jak pukniesz palcem w kineskop to on sobie szklano-metalicznie wybrzmiewa. Tu jest ten sam efekt - obudowa strzela a kineskop wybrzmiewa.
Jeśli nie masz żadnych efektów wizualnych w momencie strzelania to kineskop jest ok.
Poluzuj nieco śruby mocujące kineskop, plecy obudowy też nie przykręcaj za mocno. Powinno się uspokoić. Metaliczny dźwięk bierze się stąd, że jak pukniesz palcem w kineskop to on sobie szklano-metalicznie wybrzmiewa. Tu jest ten sam efekt - obudowa strzela a kineskop wybrzmiewa.
Jeśli nie masz żadnych efektów wizualnych w momencie strzelania to kineskop jest ok.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.