szkoda, że nikt nie może pomóc w obliczeniach...
tymczasem otrzymałem od autora program do obliczeń
oraz ogólne wskazówki, jak się nim poługiwać,
jeśli ktoś jest zainteresowany mogę podesłać.
Z trochę innej beczki:
tranzystorowy odpowiednik EL34/6L6 na irf830 (IRF1830 to błąd w druku): http://img695.imageshack.us/img695/5486/85198122.jpg
Co za pierdoły. Autor raportuje "polepszenie parametrów wzmacniacza, zwłaszcza w zakresie wyższych częstotliwości". Tzn. jakich parametrów? O ile konkretnie się poprawiły? Jak zmierzona została ta poprawa (podejrzewam, że "na ucho")? Poprawa nastąpiła w porównaniu z tą kompletnie zajechaną lampą, która została wymieniona?
Dla mnie to też pierdoły. Oczywiście być może można podmienić zamiast 6v6 taki wymyślny układ i bedzie on działał poprawnie ale do zakresu w którym nie nastapi przesterowanie układu (powiedzmy w układach audio), ale w gitarowcach końcówki są przesterowywane. Nie wierzę, że to się sprawdzi w tym wypadku.
jethrotull pisze:...Autor raportuje "polepszenie parametrów wzmacniacza, zwłaszcza w zakresie wyższych częstotliwości". Tzn. jakich parametrów? ...
przypuszczam, że chodzi o to, że po zamianie mosfet miał niższą rezystancję wewnętrzną i mniej tłumił wysokie częstotliwości?
Coś widzę, że kolegom bardzo nie pasuje temat,
może zaproponować moderatorowi usunięcie?
P
painlust pisze:... ale w gitarowcach końcówki są przesterowywane. Nie wierzę, że to się sprawdzi w tym wypadku.
przesterowywanie końcówki może się nie sprawdzać, nie sprawdzałem,
ale preampu sprawdza się, choć dla mnie dźwięk przesterowany zawiera "więcej środka i mniej góry". Kompresja podobna.
Dźwięk czysty nie do odróżnienia.
P