Deutsche Post DHL, Volksempfanger VE301Dyn i Omega

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Deutsche Post DHL, Volksempfanger VE301Dyn i Omega

Post autor: tetroda »

Przesyłka jechała z południowych Niemiec, wszystko pięknie napisane, co, gdzie i kiedy - w którym miejscu była, i odbieram tą przesyłkę, otwieram paczkę i... I zmieniłem zdanie o tej firmie. Cewka rozwinięta, kawałki obudowy wyłupane... Piszę właśnie reklamację.
Załączniki
VE 301 Dyn.JPG
Kawałki.JPG
Ostatnio zmieniony pn, 12 lipca 2010, 21:26 przez tetroda, łącznie zmieniany 3 razy.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: D..a, a nie Deutsche Post DHL

Post autor: Tomasz Gumny »

tetroda pisze:Piszę właśnie reklamację.
Jeśli nie spisałeś protokołu od razu przy kurierze, to masz niewielkie szanse. Ja kiedyś wysłałem paczkę grubości 6cm, odbiorca jej nie przyjął, bo miała już tylko 2cm. Do mnie wróciły już tylko strzępy. Kurier "nie miał czasu" na pisanie, więc pojechałem do najbliższego biura DHL, ale usłyszałem, że jest już za późno. Rok się z nimi bujałem i nic wskórałem - ~1500,- w plecy.
Tomek
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Myślę, że jeszcze nie za późno - odbierałem to z ich terminalu, szukali prze kwadrans, wreszcie przynieśli - tzn. rzucili przy kliencie! Patrząc na to poprosiłem o nóż celem rozpakowania przesyłki i ukazał się właśnie już rozbity Volksempfanger. Pani siedząca za biurkiem coś wypisała, wysłała, napisała numery na kartkach protokołu, wyjaśniła, jak wypełnić i dała adres e-mail do reklamacji. Krótko mówiąc przyjemna obsługa, całkiem dobra szybkość przewozu paczek, ale dbałość o te paczki - niedostateczna.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Zaczynam renowację - jak na razie lampy umyte, wszystkie mają przejście na żarzeniu, jedna niesprawna - już wstawiona odpowiednia, nawet koszerniejsza AF7. Dzisiaj do śrubek gałek wpuszczę naftę albo WD40, jutro zobaczę co pod chassis. Ostatnie zdjęcie - przed wysyłką, przód. Brakujący głośnik z transformatorem mam.

EDIT:

Wyjąłem chassis,obejrzałem, a tam... BAJKA :) Wszystko jest fabryczne, żadnych przeróbek :) Pięknie :) Ale niestety jest mocno zardzewiałe - jutro zdjęcia, rysunki, schematy, opis, do połowy przyszłego tygodnia powinno być zdemontowane.

I poza tym, zapraszam wszystkich - 10 lipca 2010r. - OMEGA
http://www.koncerty.charlotta.pl/
Załączniki
L416D = RES164.jpg
PV4100 = RGN1064.jpg
AF7.jpg
AF7 Fur VE301.jpg
VE301Dyn - przód.JPG

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Niestaranne Deutsche Post DHL - i Volksempfanger VE301D

Ω zapowiadałem, to teraz zdjęcia z koncertu - był świetny!
Omega 1.JPG
Omega 2.JPG
Omega 3.JPG
Do DHL wysłane, czekam na to co powiedzą, radyjko rozkładam dzisiaj i jutro.

EDIT:
L416D niestety pękła :(
Ostatnio zmieniony sob, 17 lipca 2010, 00:31 przez tetroda, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Deutsche Post DHL, Volksempfanger VE301Dyn i Omega

W czwartek wziąłem się za renowację
Przed renowacją 1.jpg
Przed renowacją 2.jpg
Przed renowacją 3.jpg
O godz. 11.30 wszystko już zdemontowałem
Przed 1.jpg
Przed 2.jpg
Godz. 13.30 chassis już oczyściłem z farby i z dużej części korozji i poszedłem do galwanizerni - Bydgoszcz, ul. Rzeszowska - bardzo polecam!
Czyszczenie 1.jpg
Czyszczenie 2.jpg
Dzisiaj, w piątek, godz. 13.30 odebrałem chassis z galwanizerni
Po.jpg
I zabrałem się od razu do montażu
W trakcie montażu 1.jpg
O godz. 18.30 już przypominało radio
W trakcie montażu 2.jpg

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Godz. 21.00 - zakończyłem montaż
Zmontowane.jpg
Zmontowane 2.jpg
Zmontowane 3.jpg
Efekt przerósł moje oczekiwania :) Jeszcze dużo jest do zrobienia, ale chassis już prawie skończone. Teraz wyjeżdżam na tydzień, i za tydzień powracam do remontu - elementy chassis skali, elementy podtrzymujące środkową oś i włączniki i oczywiście głośnik - on także jest skorodowany. Później jeszcze obudowa (ubytki trzeba będzie wypełnić odpowiednią żywicą, kondensatory (nowe powkładać w oryginalne obudowy), cewki (uzupełnić brakującą) i jeszcze pewnie kilka innych rzeczy. Ale to za tydzień.

Pozdrawiam!
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

Czemu nie przeszlifowali tego przed cynkowaniem? Teraz to wygląda jak puder na pryszczach.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

.
Ostatnio zmieniony pn, 28 marca 2011, 14:51 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
Alek

Post autor: Alek »

Jeśli korozja była tak straszna to należało ocynkować. Dobrze zrobił. Po latach nie zawsze da się wszystko zrobić jak w oryginale; niekiedy ważniejsze jest odpowiednie zabezpieczenie na długie lata.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Chyba takie samo radyjko -> http://allegro.pl/show_item.php?item=1158623753
Może zdjęcia się do czegoś przydadzą.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Wracam do remontu. Cewka powinna lada dzień być, także mam wszystko. W tym tygodniu - jak się uda - będę robił obudowę (uzupełnienie ubytków, szlifowanie drobnym papierem, i - na koniec - połysk - politura. Kondensatory powymieniam wszystkie na nowe, później - w miarę możliwości - będę starał się znaleźć takie, które schowają się w oryginalnych obudowach. Do zrobienia (cynkowania) został także przód chassis ze skalą i głośnik. Trzeba będzie też znaleźć jakieś mocowanie dla cewki reakcyjnej, bo oryginalne - niestety - się urwało. W każdym razie radio powinno niedługo zagrać :)

Pozdrawiam!
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Politurujesz ebonit? Sam ma problem w utrzymaniu połysku ebonitowych skrzynek, ale nie wpadłem na ten pomysł.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Będę próbował. Z tego co wiem, to tak się robi. Zresztą - załóżmy - jak myjesz obudowę bakelitową np. pod prysznicem to prócz brudu ściekająca woda jest także żółtawa, i po umyciu jej robi się matowa. To spływa połyskująca warstwa, najpewniej bardzo rozcieńczona (!) politura szelakowa, koloru lemon.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jakby Ci się kiedyś Piotrek nudziło to możesz mi zrobić wymiary tego chassis? Oczywiście z wymiarami wszystkich dziur itp. Bo budę mam a chassis niet i raczej nikłe szanse że je zdobędę kiedykolwiek...
Co do politurowania bakelitu to dobry pomysł, myjąc budę z tego materiału, zmywa się jakąś pieruńską warstwę i buda jest potem brzydko matowa. Pionierka znalezionego za starym domem mam właśnie tak matowego, długo leżał na dworze i się pozmywało.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ