W dobrych trafach EI stosuje się wewnątrz uzwojeń ekran z jednego niezwartego zwoju (foli AL, CU a widziałem też jedną warstwę cienkiego DNE) podłączanego do masy. I w związku z tym mam pytania:
1. Czy jest to ekranowanie elektrostatyczne czy też spełnia jeszcze inną rolę ?
2. Czy podobny ekran stosuje się również w toroidach, bo w tych które widziałem dotychczas nie było żadnego takiego wyprowadzenia?
Ekran wewnątrzuzwojeniowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Ekran wewnątrzuzwojeniowy
pozdrawiam
Re: Ekran wewnątrzuzwojeniowy
Toroidy w wersji "do audio" z toroidy.pl mają ekran między uzwojeniami z wyprowadzeniem które trzeba podłączyć do masy. Nie wiem niestety jak jest to rozwiązane technologicznie.
toroidy.pl pisze:Trafo takie posiada dodatkowo ekranowanie magnetyczne i elektryczne
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Najłatwiej zrobić to w postaci jednej warstwy zwojów z wyprowadzonym jednym końcem.
Ma to jeszcze jedną zaletę, mianowicie w przypadku uszkodzenia izolacji ekran zewrze uszkodzone uzwojenie do masy, zamiast do kolejnego uzwojenia.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Jest to ekran elektrostatyczny.Powinien stanowić zwój niezamknięty -wykonuje się z cienkiej taśmy Cu pokrytej izolacją
i starannie przyciętej .Uproszczona wersja -to warstwa z przewodu w izolacji.Przewód ekranu łączy się w jakims najlepszym układowo miejscu z chassis .
Transformatorki małych sygnałów -mikrofonowe spec. i wykonania pomiarowe maja ekrany poszczególnych uzwojeń ,
z folii Cu .
W nich nie może być sprzeżeń pojemnościowych-miedzy uzwojeniowych-bo wazne jest tylko to co sie transformuje -a nie przenika drogą pojemnościową .Równiez część b.d.b. transformatorów głośnikowych ma ekranowane elektrostatycznie uzwojenie sprzężenia zwrotnego .Szczegóły wykonania nie sa pokazywane na schematach i stanowią własność producenta.
i starannie przyciętej .Uproszczona wersja -to warstwa z przewodu w izolacji.Przewód ekranu łączy się w jakims najlepszym układowo miejscu z chassis .
Transformatorki małych sygnałów -mikrofonowe spec. i wykonania pomiarowe maja ekrany poszczególnych uzwojeń ,
z folii Cu .
W nich nie może być sprzeżeń pojemnościowych-miedzy uzwojeniowych-bo wazne jest tylko to co sie transformuje -a nie przenika drogą pojemnościową .Równiez część b.d.b. transformatorów głośnikowych ma ekranowane elektrostatycznie uzwojenie sprzężenia zwrotnego .Szczegóły wykonania nie sa pokazywane na schematach i stanowią własność producenta.