Wzmacniacz PP na El84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz PP na El84
Przepraszam za post pod postem ale cały czas rozwala mi ten rezystor... Wymieniłem kondensator i jest to samo... już nie wiem co robić... 

"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
Rozumiem, że mówimy o tym schemacie:

Przy rozłączonym włączniku Standby masz otwarty obwód dla napięcia stałego, więc prąd nie płynie i nie ma powodu, żeby przepalał się dwuwatowy rezystor 10 omów. Chyba, że coś jest nie tak z mostkiem prostowniczym i masz tam napięcie zmienne?
Wylutuj w kondensator i sprawdź jeszcze raz.

Przy rozłączonym włączniku Standby masz otwarty obwód dla napięcia stałego, więc prąd nie płynie i nie ma powodu, żeby przepalał się dwuwatowy rezystor 10 omów. Chyba, że coś jest nie tak z mostkiem prostowniczym i masz tam napięcie zmienne?
Wylutuj w kondensator i sprawdź jeszcze raz.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Ma się rozumieć, że robisz to bez podłączonego wzmacniacza? Jeżeli tak, to wywal wszystko co za rezystorem i próba. Jak przejdzie, to pojedyńczo dokładaj elementy. Wszak się okaże, że jakaś zwara na płytce lub uszkodzony element (upływ któregoś kondensatora).Seether pisze:Przepraszam za post pod postem ale cały czas rozwala mi ten rezystor... Wymieniłem kondensator i jest to samo... już nie wiem co robić...
Wywaliłem kondensator przed W2 i działa tak jak powinno (dzięki Marvel
)
Czy to może być wina dużego prądu ładowania kondensatora C13?
W końcu w chwili kiedy puszczam zasilanie na trafo to ten kondensator jest ładowany tylko przez rezystor u mnie ok. 20 ohm (R22)
Dupa... znowu nie jest dobrze... nie mam już do tego dzisiaj siły...
Raz się dobrze odpali... za drugim razem wywala bezpiecznik... głupi jestem

Czy to może być wina dużego prądu ładowania kondensatora C13?
W końcu w chwili kiedy puszczam zasilanie na trafo to ten kondensator jest ładowany tylko przez rezystor u mnie ok. 20 ohm (R22)
Dupa... znowu nie jest dobrze... nie mam już do tego dzisiaj siły...

Raz się dobrze odpali... za drugim razem wywala bezpiecznik... głupi jestem
C13 masz 220uF czy dałeś większy? Transformator toroidalny czy EI? Bezpiecznik wywala z wyjętym C13?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
C13 - 220
trafo - EI
bezpiecznik wywala z wyjętym C13
Najdziwniejsze, że raz się włącza a za drugim razem już wywala
trafo - EI
bezpiecznik wywala z wyjętym C13
Najdziwniejsze, że raz się włącza a za drugim razem już wywala
Miałem dokładnie to samo. Najgorsze, że odpaliłem gotowy wzmacniacz w domu, pograłem trochę i wysłałem na drugi koniec Polski do Wrocławia. Tam klient włączył i zaczęło mu wywalać bezpiecznik, nawet bez lamp i bez włączonego Standby. Winny był transformator. Na szczęście Włodek Furka zgodził się wykonać naprawę gwarancyjną - wymianę transformatora (jeszcze raz dzięki).
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Niestety nie mam trafa na podmianę.
Wina trafa - tzn. miał przebicia między uzwojeniami?
Wina trafa - tzn. miał przebicia między uzwojeniami?
To daj bezpiecznik większy.Seether pisze:Niestety nie mam trafa na podmianę.
A jaka charakterystyka tego bezpiecznika? Może pakujesz tam wkładki szybkie i dlatego wywala?Seether pisze:Bezpiecznik dałem już 1A
A może niech zawatuje drutem?geguś pisze:To daj bezpiecznik większy.

Przecież pisał, że wcześniej mu się palił rezystor 20R/2W, bez włożonych lamp i bez załączonego napięcia anodowego na kolejnych członach filtra zasilacza. Na pewno ma zwiększać bezpiecznik do skutku? Aż mu najpierw wywali korki w mieszkaniu?

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Palenie rezystora na wtórnym nie jest tym samym co palenie bezpiecznika na pierwotnym.Marvel pisze:A może niech zawatuje drutem?geguś pisze:To daj bezpiecznik większy.![]()
Przecież pisał, że wcześniej mu się palił rezystor 20R/2W, bez włożonych lamp i bez załączonego napięcia anodowego na kolejnych członach filtra zasilacza. Na pewno ma zwiększać bezpiecznik do skutku? Aż mu najpierw wywali korki w mieszkaniu?

Czyli wg Ciebie w tym układzie składającym się z trzech elementów (transformator, mostek, rezystor) występują dwie niezależne usterki?geguś pisze:Palenie rezystora na wtórnym nie jest tym samym co palenie bezpiecznika na pierwotnym.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
W ramach dalszych kombinacji wywaliłem R22 i tez bezpiecznik poszedł... zostaje samo trafo, płytka albo mostek.
Niestety bezpieczniki mi się już skończyły, więc reszta prób musi poczekać do jutra...
Niestety bezpieczniki mi się już skończyły, więc reszta prób musi poczekać do jutra...