Chyba nie da się zbudować wzmacniacza do wszystkiego. Jeśli gra po weselach to znaczy, że hi-gain mu nie jest potrzebny, więc powinien byc co najmniej dwukanałowy.
Ja akurat klece konstrukcje uzywając wielu schamatów. Uprawiam taki frankensztaizm, więc konkretnego modelu nie podam. Ale dwutriodowy fender i czterotriodowy JCM800 to klasyka brzmienia. Do tego jakaś końcówka 50W i bedzie gites.
Nie polecam Line6, gram na tym w salce na próbach, na początku jest fajnie bo niby dużo opcji i dużo brzmień, ale jak się chce uzyskać jakieś fajne to zaczyna być problem... Nie lubię tego pieca.
Najlepiej chyba będzie zrobić cleana a'la fender, na końcówce 50W - 2x6L6GC albo EL34, ewentualny przester brać z kostki (jak znajomy gra parę late to na pewno ma jakieś overdrive'y). Jest to prosty układ, preamp + inwerter to 2 lampy i można osiągnąć świetne brzmienie, regulacja treble i bass (Baxandall). Moim zdaniem z kostką Bossa np DS1 zabrzmi to bardzo fajnie, mało prawdopodobne żeby kolega grał jakiś ekstremalny metal na ślubie. Konfiguracja Fender Twin + Boss zabrzmiała dla mnie o niebo lepiej niż ten przeklęty Line6.
Line6 Line6-owi nie równy. Zapewne nie była to Vetta tylko jakiś Spider, a te są prawdę mówiąc słabe. Co do gry z kostkami to też jestem za. Lubię te brzmienie np. DS-2 + preamp Fendera.
Policzyłem (piec z drugiego linku) i powiedziałem mu 1300 pln bez obudowy patrząc na cenę allegro i Marshalla takiego jak z projektu to się opłaca robić piece bo niech nawet cena dojdzie do 1600 pln to i tak taniej niż coś koło 3 000 pln
Mylić się jest rzeczą ludzką a trwać w błędzie głupotą.
Marvel pisze:I weź pod uwagę, że jeśli to będzie wzmacniacz z przesterem, z końcówką na dwóch EL34 zasilaną napięciem 450VDC i więcej i sztywnym biasem, to nie będziesz mógł użyć głośnika Celestion Vinatage 30. A ciężko jest znaleźć coś równie "rockowo" brzmiącego o większej mocy i podobnej cenie. Chyba, że celujecie w inną półkę cenową, wtedy moja uwaga nie ma nic do rzeczy.
Marvel, czy mógłbyś wytłumaczyć dlaczego we wzmacniaczu skonstruowanym tak jak opisałeś nie można użyć głośników Vintage 30?