Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.
gsmok pisze:Słowa kluczowe muszą mieć co najmniej trzy litery (dlaczego? - takie są nastawy wyszukiwania FullText mySQLa).
Troszkę OT. Pamiętaj, że FTS z MySQL-a zwraca nic, jeśli liczba wyników wyszukiwania przekracza 50% rekordów w tabeli po której szukasz. Przy wyszukiwaniu po nazwach lamp można się na to naciąć;-)
Dokładniej (http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/ ... earch.html):
In addition, words that are present in 50% or more of the rows are considered common and do not match.
MStaniszczak pisze:Pamiętaj, że FTS z MySQL-a zwraca nic, jeśli liczba wyników wyszukiwania przekracza 50% rekordów w tabeli po której szukasz. Przy wyszukiwaniu po nazwach lamp można się na to naciąć;-)
Dziękuję za informację.
Przy okazji - liczba schematów w bazie przekroczyła 2500!!!
Dodałem kolejnych 100 schematów. Jest ich teraz ponad 2600.
Przy okazji dziękuję wszystkim, którzy dostarczyli mi schematy, których nie miałem. Sukcesywnie będę je dodawał do bazy.
Przy okazji, ponieważ skanuję schematy nie z oryginalnych książek, ale z kserokopii to obecnie posiadam do oddania w dobre ręce kserokopie pierwszych 8 tomów (tylko ksero pierwszego tomu nie ma początkowych stron, bo próbowałem je skanować bezpośrednio z książki).
Z czasem bedę miał do oddania również ksera tomów 9, 10 i 11.
Materiały sporo ważą więc jeśli jest ktoś chętny to zapraszam do odbioru osobistego.
Tak z ciekawości, czym to skanujesz i jakie jest tempo skanowania ?
Wziąłem się za archiwizacje paru książek, których już nie przybywa, jednak nie idzie mi to zbyt żwawo
Skanuję zwykłym małym skanerem A4 podłączonym przez port USB. Najdłużej trwa cyfrowe obrobienie zeskanowanego schematu - robię to wiekową darmową wersją programu Mikrografx Picture Publisher, która jakieś dziesięć lat temu była dodana jako bonus do komputerowego czasopisma. Wprowadzenie do bazy jednego schematu to nawet kilka minut.
Jeśli mogę zasugerować, to przydałyby się schematy, które wiele razy są powielane na forum gdy przychodzi nowy użytkownik. Chodzi mi o klasyczne układy typu PCL86 ECL86 EL84 EL34 w SE, PP itd. Z tego co zauważyłem nie raz wielu użytkowników drażni problem, braku umiejętności znalezienia prawidłowego- wciąż powielanego schematu. Taka baza na pewno by ułatwiła sprawę
dolphin123 pisze:Jeśli mogę zasugerować, to przydałyby się schematy, które wiele razy są powielane na forum gdy przychodzi nowy użytkownik. Chodzi mi o klasyczne układy typu PCL86 ECL86 EL84 EL34 w SE, PP itd. Z tego co zauważyłem nie raz wielu użytkowników drażni problem, braku umiejętności znalezienia prawidłowego- wciąż powielanego schematu. Taka baza na pewno by ułatwiła sprawę
Popieram prośbę kolegi "dolphin123"
Po 8 latach wracam do elektroniki
Na warsztacie
AEG 112WL / Telefunken 650WL / ZRK Juhas 6073/ AGA 2633 B / NORDMENDE Fidelio 59
Można prościej. Wystarczy wątek przyklejony u góry w kąciku dla początkujących (z zablokowanym pisaniem, żeby się nie zrobił bajzel) zawierający kilka sprawdzonych prostych schematów dla początkujacych.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Można i tak;) Tylko dobrze jakby takie schematy były tez chociaż trochę opisane, jak na audiotonie przykładowo. Problemem będzie myślę kto miałby się tym zając