JCM800 combo by melex
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
JCM800 combo by melex
Witam. Po około czterech miesiącach (trzech wertowania forum)od zrodzenia się pomysłu na samodzielną budowę lampowego wzmacniacza gitarowego i dwóch od rozpoczęcia prac , chcę się podzielić tym co do tej pory zrobiłem. Wzmacniacz oparłem o schemat JCM800 50W. Obudowa wykonana jest za sklejki 18mm oklejonej skają . Chassis jest z nierdzewki . Transformatory posiłkując się stroną Toma obliczyłem i nawinąłem sam. Lampy będą 6N2P-EW i 6P3S-E. Głośnik Eminence Legend V12. Zamiast dławika zastosuję rezystor. Żarzenie lamp przedwzmacniacza będzie napięciem stałym (mała płytka na zdjęciu chassis). Elektrolity zasilacza ze względu na niższe napięcie pracy połączone szeregowo. Większość elementów elektronicznych jest z domowych zapasów. Generalnie staram sie robić jak najmniejszym kosztem. Płytka wzmacniacza wykonana jest z laminatu w który po wywierceniu otworów wbiłem słupki zrobione z miedzianego drutu a następnie je pocynowałem. Pozostałe płytki z odzysku. W zwiazku z tym , że nie wiem jakie wykonam napisy i skale otwory pod potencjometry wywiercone są na razie wiertłem 3. Oto dotychczasowe efekty mojej pracy. Komentarze mile widziane. Pozdrawiam melex.
Re: JCM800 combo by melex
Na razie wygląda dobrze.
Tylko dlaczego zdecydowałeś się na tak bardzo nietypowe chassis?
Trochę mnie martwą używane kondensatory z wylutu w zasilaczu. No i uprzedzam że ta rączka wygląda super, ale błyskawicznie rozdziera tkaninę. Podnieś za nią dwa razy a potem ją odkręć, to zobaczysz...
Gdybyś chciał użyć Celestiona Vintage 30, to na bank kosz haczyłby o lampy preampu. V12 może mieś inaczej wyprofilowany kosz i może być OK.

Trochę mnie martwą używane kondensatory z wylutu w zasilaczu. No i uprzedzam że ta rączka wygląda super, ale błyskawicznie rozdziera tkaninę. Podnieś za nią dwa razy a potem ją odkręć, to zobaczysz...
Gdybyś chciał użyć Celestiona Vintage 30, to na bank kosz haczyłby o lampy preampu. V12 może mieś inaczej wyprofilowany kosz i może być OK.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Chassis wyginałem z jednego arkusza blachy aby nie było widać łączenia przejścia z poziomej płyty potencjometrów na pionową gniazd i przełączników. Kondensatory są z odzysku i mają sprawdzoną mostkiem pojemność - ok. Rączka faktycznie już się wcieła w dermę ale na to teraz już nic nie poradzę. Rozmieszczenie lamp i wysokość chassis dobrałem po zamontowaniu głośnika . Na zdjęciu widać przymiarkę z tektury o wysokości 8,5 cm a rzeczywistości jest o 1,5 cm niższa.
Pal licho pojemność, najwyżej będzie lekki brum. Istotne są uszkodzenia/ nadwerężenia mechaniczne. Mi jeden elektrolit na 450V z wylutu strzelił przy 300V. Wystarczy np. za mocno pociągnąć za nóżkę przy wylutowywaniu...melex pisze:Kondensatory są z odzysku i mają sprawdzoną mostkiem pojemność - ok.
OK. Wierzę.melex pisze:Rozmieszczenie lamp i wysokość chassis dobrałem po zamontowaniu głośnika.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Lampy preampu będą wszystkie w kubkach. Elektrolity wylutowywałem stacją lutowniczą z odsysarką tak więc naprężeń na nóżki raczej nie było ale jeśli strzelą to będą nowe.
Widzę że skaj wypada całkiem nieźle jako materiał obiciowy. W sumie dobrze się składa bo ostatnimi czasy mam dylemat czy obic swoj projekt skajem czy tolexem ale chyba jednak polece w tej kwesti po kosztach i zrobie tanszym materialem. Zwlaszcza ze tu widać że wygląda bardzo dobrze.
Skaj kupiłem po 20 zł za 1 metr (szeroki na 1,40).
Ostatnio zmieniony ndz, 4 kwietnia 2010, 22:37 przez melex, łącznie zmieniany 1 raz.
Takiej odpowiedzi właśnie się spodziewałem.melex pisze:Elektrolity wylutowywałem stacją lutowniczą z odsysarką tak więc naprężeń na nóżki raczej nie było [...]

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Witam. Po ponad miesięcznej przerwie chcę się podzielić efektami mojej pracy. Wzmacniacz ukończyłem w dniu 21 kwietnia a chrzest bojowy odbył sie 25.04. Pierwsze uruchomienie nie obyło się bez małych niespodzianek. Pierwsze co mi się przydarzyło to od razu po załączeniu napięcia anodowego poleciał mi rezystor 100 Ohm 5W który zastosowałem zamiast dławika. W zwiazku z tym że nie posiadałem takiego wiekszej mocy do uruchomienia podłączyłem dławik z Telosa 75 i było ok (teraz mam rezystor 82 Ohm 10W).Pomierzyłem napięcia w gałęzi zasilania i na lampach -ok , jedynie żarzenie lamp mocy mam 6,1 V. Ustawiłem bias 25mA. Z obawy przed uszkodzeniem właściwego głośnika do prób podłączyłem 5 watowy radiowy - żadnych brumów nie słyszałem
a po podaniu na wejście sygnału z generatora usłyszałem dzwięk
. Zachwycony efektem podłączyłem głośnik właściwy i ku mojemu zaskoczeniu usłyszałem pisk . Zamieniłem początek i koniec uzwojenia pierwotnego miejscami i wszysto ucichło. Kolejna rzecz która mnie zastanowiła to całkowity brak reakcji wzmacniacza na regulację presence. Nie słyszałem żadnej zmiany dźwieku podczas gry na gitarze. Napięcie było ok , połączenie elementów także . W schemacie z innego Marshalla znalazłem nieco inne połączenie i takie zastosowałem. Mianowicie potencjometr podłaczyłem równolegle do rezystora 4k7 a suwak potencjometru kondensatorem 100nF do masy . Teraz wyraźnie słychać zmiany dźwięku.
Aby mieć możliwość podłączenia zewnętrznej kolumny głośnik podłączony jest przez gniazdo wyjściowe tak że w momencie włączenia zewnętrznego głośnia wyłączał się głośnik comba. Poza tym za potencometrem Master Volume wlutowane jest gniazdo do podłączenia zewnętrznego przedwznacniacza (dużo czytałem o Fenderowskim kanale clean i chcę go wypróbować).
W najbliższym czasie chcę jeszcze dodać płytkę z warystorami i transilami do ochrony trafa głośnikowego wyznaczyć charakterystykę przenoszenia, zrobić opisy na obudowie (obecnie przyklejona jest taśma) i w załączniku dodać nagranie jak brzmi.
Oto wizualny efekty mojej pracy:

Aby mieć możliwość podłączenia zewnętrznej kolumny głośnik podłączony jest przez gniazdo wyjściowe tak że w momencie włączenia zewnętrznego głośnia wyłączał się głośnik comba. Poza tym za potencometrem Master Volume wlutowane jest gniazdo do podłączenia zewnętrznego przedwznacniacza (dużo czytałem o Fenderowskim kanale clean i chcę go wypróbować).
W najbliższym czasie chcę jeszcze dodać płytkę z warystorami i transilami do ochrony trafa głośnikowego wyznaczyć charakterystykę przenoszenia, zrobić opisy na obudowie (obecnie przyklejona jest taśma) i w załączniku dodać nagranie jak brzmi.
Oto wizualny efekty mojej pracy:
A dokładnie to wg. jakiego schematu robiłeś,interesuje mnie czy dałeś ,,master",dodatkowy po inwerterze,mała rzecz a cieszy,i w niektórych JCM800,była.
Zrobiłem wg. tego schematu. W związku z tym , że to mój pierwszy wzmacniacz to wykonałem go bez zmian (nie chciałem się męczyć z jakimiś niespodziankami). Miałem w zamiarze w przyszłości rozbudowę o funkcję grania solo głośniej (dodatkowy potencjometr) ale po ograniu syn doszedł do wniosku , że jest zbędna (przełącza przy gitarze).michel51 pisze:A dokładnie to wg. jakiego schematu robiłeś,interesuje mnie czy dałeś ,,master",dodatkowy po inwerterze,mała rzecz a cieszy,i w niektórych JCM800,była.
Z dodatków to będę robił pętlę efektów oraz wykonałem jako zewnętrzny przedwzmacniacz Fenderowski kanał clean z różnymi modani w postaci podbicia w korektorze barwy i będę go w przyszłości montował jako dodatkowy kanał.
- Załączniki
-
- marshall jcm800.pdf
- (167.5 KiB) Pobrany 341 razy
Nawet lepiej: http://diyakustyk.com/bingantpodlogowki.htmlGhost pisze:Widzę że skaj wypada całkiem nieźle jako materiał obiciowy
Ciekawe, jak się sprawdzi na trasie koncertowej.Zibi pisze:Nawet lepiej: http://diyakustyk.com/bingantpodlogowki.html

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Na ciąganie po koncertach to się skaj średnio nadaje. Ale jeśli idzie o zastosowanie "domowe" to moim zdaniem jest bardziej opłacalny niż tolex.
Co to jest "zastosowanie domowe"? Chodzi o wzmacniacz 50W, który z założenia nigdy ma nie opuścić mieszkania -- nigdy nie będzie przewieziony do sali prób? Wtedy skaj to też marnotrawstwo pieniędzy. Można zabejcować na czarno albo w ogóle nie robić obudowy.Ghost pisze:zastosowanie "domowe" to moim zdaniem jest bardziej opłacalny niż tolex.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com