Toroid sieciowy - użycie pierwotnego jako wtórne
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Toroid sieciowy - użycie pierwotnego jako wtórne
Chciałbym się pobawić z buforem na lampie 12AX7, a docelowo zbudować kompletny bufor na ECC83. Największy, jak zwykle, problem to trafo.
Zastanawiam się więc nad użyciem trafa z podwójnym uzwojeniem pierwotnym 230/115V, np. takiego: http://uk.rs-online.com/web/search/sear ... &R=2574884
Chciałbym użyć jednego z uzwojeń pierwotnych (115V) jako mojego pierwotnego, a drugiego pierwotnego (też oczywiście 115V) jako wtórnego. Czyli była by tylko separacja, liczba zwojów na obu pierwotnych powinna być taka sama, więc otrzymałbym wyjściowe ok.250Vac (standardowe napięcie sieciowe w UK). To napięcie powinno być całkowicie wystarczające dla anody ECC83.
Więc moje pytanie: czy mogę spokojnie w ten sposób wykorzystać taki transformator, czy jego konstrukcja na to pozwoli? Czy powinienem się liczyć z jakimiś niepożądanymi następstwami?
Zastanawiam się więc nad użyciem trafa z podwójnym uzwojeniem pierwotnym 230/115V, np. takiego: http://uk.rs-online.com/web/search/sear ... &R=2574884
Chciałbym użyć jednego z uzwojeń pierwotnych (115V) jako mojego pierwotnego, a drugiego pierwotnego (też oczywiście 115V) jako wtórnego. Czyli była by tylko separacja, liczba zwojów na obu pierwotnych powinna być taka sama, więc otrzymałbym wyjściowe ok.250Vac (standardowe napięcie sieciowe w UK). To napięcie powinno być całkowicie wystarczające dla anody ECC83.
Więc moje pytanie: czy mogę spokojnie w ten sposób wykorzystać taki transformator, czy jego konstrukcja na to pozwoli? Czy powinienem się liczyć z jakimiś niepożądanymi następstwami?
VA
Re: Toroid sieciowy - użycie pierwotnego jako wtórne
Korki ci gościu wywali, albo nie zrozumiałem co ty chcesz zrobić..
-
- 50...74 posty
Więc to zobrazowałem:

Jest to toroid 115/230V czyli można użyć w Europie lub w USA.
Moje pytanie było: czy mogę wykorzystać jednego z pierwotnych, to niebieskie, jako wtórne.
Chyba korków nie wybije, przecież nie ma żadnego zwarcia.

Jest to toroid 115/230V czyli można użyć w Europie lub w USA.
Moje pytanie było: czy mogę wykorzystać jednego z pierwotnych, to niebieskie, jako wtórne.
Chyba korków nie wybije, przecież nie ma żadnego zwarcia.
VA
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Nie możesz. Za mało zwojów = za mała indukcyjność uzwojeń = za mała impedancja. Spalisz trafo albo wysadzisz bezpieczniki. Użyj trafa 230/12V, będziesz miał żarzenie lampy a anodowe uzyskaj z drugiego takiego samego trafa podpiętego odwrotnie do uzwojenia 12V pierwszego trafa (czyli uzwojenie 12V do uzwojenia 12V). Do zasilenia bufora czy preampa wystarczy. Można też użyć powielacza.
http://www.herby.kielce.pl/~piter/konstr/prezasil.htm
http://www.herby.kielce.pl/~piter/konstr/prezasil.htm
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 50...74 posty
Thereminator pisze:Za mało zwojów = za mała indukcyjność uzwojeń = za mała impedancja. Spalisz trafo albo wysadzisz bezpieczniki.
Nie bardzo rozumiem. Przecież ze wzrostem napięcia, zwiększa się siła elektromagnetyczna, więc myślałem że jeżeli użyję trafa przystosowanego do zasilania ze 115V to nie powinno mieć znaczenia jeżeli użyję go do zasilania z 230V.
Tego rozwiązania raczej nie rozważam, bo chciałem odseparować kanały, czyli potrzebowałbym 4 trafa.Thereminator pisze:Użyj trafa 230/12V, będziesz miał żarzenie lampy a anodowe uzyskaj z drugiego takiego samego trafa podpiętego odwrotnie do uzwojenia 12V pierwszego trafa (czyli uzwojenie 12V do uzwojenia 12V). Do zasilenia bufora czy preampa wystarczy.
To będzie chyba najsensowniejsze rozwiązanie, ale na pewno nie z 12V, bo potrzebuję 300Vdc. Mógłbym nabyć trafa z wtórnym 120V, a żarzenie, jako iż niewiele potrzeba zwojów, nawinąć własnoręcznie.Thereminator pisze:Można też użyć powielacza.
VA
Jesli masz takie pojęcie o transforamtorach to proponuje nie dotykac się tak wysokich napięć. A idei zasilania na dwa trafa także widzę nie rozumiesz.
-
- 50...74 posty
A dlaczego twierdzisz?painlust pisze:A idei zasilania na dwa trafa także widzę nie rozumiesz.
VA
sory. Dopiero teraz przeczytałem, że piszesz o powielaczu z 12V.
Zamiast kombinować jak koń pod górkę, może lepiej kupić nowe trafo? 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 50...74 posty
Cały czas mowa o nowym. Kwestia tylko kosztów. Rozważam te trafa, które są dostępne bez specjalnego zamówienia.
VA
Tu masz dostępne mozna coś wybrac, albo pogadaj z kolegą KaKavolcanoadam pisze:Cały czas mowa o nowym. Kwestia tylko kosztów. Rozważam te trafa, które są dostępne bez specjalnego zamówienia.

Wojtek
... czyli będą tym się różnić, że ten do zabawy będzie niekompletny.volcanoadam pisze:Chciałbym się pobawić z buforem na lampie 12AX7, a docelowo zbudować kompletny bufor na ECC83.
-
- 50...74 posty
Myślałem nad budową układu WK-WA. Mam jedną chińską 12AX7, więc do zabawy się nada i można mono układ zbudować. Jeżeli mi to będzie odpowiadać to rozbuduję (dobuduję) układ stereo. Czyli odpowiedź jest tak, ten do zabawy będzie niekompletny dla systemu stereo.
VA
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Dość dobrze sprawę wyjaśnia taki parametr, jak "ilość zwojów na wolt".volcanoadam pisze:Thereminator pisze:Za mało zwojów = za mała indukcyjność uzwojeń = za mała impedancja. Spalisz trafo albo wysadzisz bezpieczniki.
Nie bardzo rozumiem. Przecież ze wzrostem napięcia, zwiększa się siła elektromagnetyczna, więc myślałem że jeżeli użyję trafa przystosowanego do zasilania ze 115V to nie powinno mieć znaczenia jeżeli użyję go do zasilania z 230V.
Gdyby było tak, jak mówisz, to w granicy można by zrobić pierwotne z jednego zwoju, a wtórne z półtora

Przy uzwojeniu przewidzianym na 115V w małym transformatorku możesz nie wysadzić bezpieczników, co w sumie będzie jeszcze gorsze, bo zbyt duży prąd jałowy będzie powodował męki transformatora - grzanie, buczenie i w końcu awarię.
Do zabawy w lampowe kręgle ewentualnie.volcanoadam pisze:Mam jedną chińską 12AX7, więc do zabawy się nada
Kup sobie porządną lampę, np 6N2P-EW (najtańsza z rodziny, a bardzo zacna) i będzie śmigać. Z chińczykiem tylko się namęczysz i będziesz dumał co skopałeś, a to będzie wina lampy

-
- 50...74 posty